Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čágo belo šílenci

Pozdravem může být třeba ruka sevřená v pěst nebo vyceněné zuby. Stejně tak lze vyseknout parádní pukrle, či si o sebe navzájem otírat nosy. Úctu lze vyjádřit (a obavy rozptýlit) i rozepnutím kabátu a sejmutím klobouku. Ať už si zvolíme způsob jakýkoliv, zdravit bychom měli. Je to slušnost.

Sami si vybíráme, koho a jak budeme zdravit. Pozdrav „čau ty stará vojno“ doplněný o mocnou herdu do zad kamaráda možná potěší, ale těžko zanechá hlubší dojmy v postarší sousedce.

Mezi mladými je oblíbený světoznámě proslulý pozdrav zvaný "placák". Tento pozdrav, trvající pár vteřin, kdy dvě osoby zvednou své paže nad hlavu a plácnou si dlaněmi, má dokonce v Americe svůj svátek. Velice úsměvné, zvláště pro přihlížející, je, když se takto rozhodnou pozdravit dva staří známí a ne a ne se strefit.

V české společnosti se klade důraz na jistou ležérnost. Jako když se necháváte unášet proudem vody. Však také vodácké „ahoj“ patří v našich zeměpisných šířkách k nejoblíbenějším. Některým i tento pozdrav přijde zbytečně dlouhý a druhé bodře obšťastňují se „santaklausovským „hoj.“ Oblibě se těší i „čus, čus, čusárna“ nebo „tě pic, nádhero.“ Právě tento, údajně důvěrný pozdrav, se váže k pražskému Žižkovu, a pokud vás někdo takto pozdraví, sluší se odpovědět: „pic tě.“

Nejen městské čtvrti se mezi sebou zdraví. Své typické pozdravy mají i doby minulé. Ke komunistickému pozdravu „Čest práci“ se váže zajímavost, že se tak zdravili ti, kteří celý život nic nedělali. Prvorepublikové „servus“ by mohlo svádět k rozboru o podivném složení stolice, ale v pozadí se nachází jen uctivý služebníček, kolující zejména mezi obchodníky.

Hříchem českého školství je penis v pozdravu „tě péro.“ Místo penisu tam ve skutečnosti ukryto péro jiné - husí brk jako symbol spisovatelů.

Oproti přání lehkého pera všem pisálkům, vojenské salutování již vyžaduje dokonalé provedení, kterému předchází tvrdý výcvik. Plukovník Krause von Zillerguta k tomu říkával: "Do salutování má voják vkládat duši. Voják musí svého představeného hledat v zástupu a na nic jiného nemyslet, než aby dostál všem svým povinnostem, které jsou mu předepsány v dienstreglamá. Když padne na bojišti, má před svou smrtí zasalutovat. Kdo neumí salutovat, dělá, že nevidí, nebo salutuje nedbale, je u mě bestie."

Já osobně dávám přednost pozdravům dávkovaným v polibcích. Těm, které pořádně mlasknou. Ne k oněm  afektovaně naznačovaným, končícím ve vzduchu. Tvrzení, že zejména pro nás ženy je typické slastné přivírání oči při líbání, se až tak nezakládá na pravdě. Stačí letmý pohled na šťavnaté polibky komunistických soudruhů, jež by svou vroucnosti trumfly i ocel. A ta, jak víme, se začíná tavit na 500°C. Hm, a co se skrývalo za jejich přivřenými víčky - během stranické líbačky - budiž nám (doufejme) navždy utajeno.

Polibek eskymácký se sice tváří nesmírně dráždivě ale má, bohužel, zcela praktický původ. Tango dvou a více nosů je důsledkem velkých mrazů, kdy by dotyk rtů byl problém - obyvatelé země ledu měli odkrytý zpravidla jen nos a oči.

Každý z nás si jistě prožil nejedno zdravící dilema. Vybafnout "brý den" či vyčkat? Oplatit ignoraci otočenou hlavou nebo naopak dokázat, že nás tedy doma pěti kouzelným slůvkům naučili? Projít houpavým, ležérním krokem kolem sněmu místních drben nebo raději bleskově skočit do křoví před bouřkou zvídavých otázek, které nás zcela jistě neminou?

Pozdrav je jen zdánlivě obyčejná věc, nad kterou mávneme rukou. Je nám to přece tak fuk. Stejně jako nafoukaný kolega. Přesto se cítíme dotčeni, pokud nejsme pozdraveni nebo spláchnuti jakýmsi nuceným zabručením pod vous. Rosíme se nad sladkým "čauky" nebo růžovoučkým "ahojík - ať máš pěkný deník." Říká se, že pokud chceme něco změnit, měli bychom začít u sebe. Proto hned zítra ráno - až vstaneme a stoupneme si před zrcadlo, ze široka se usmějeme a tu osobu, kterou zříme, pěkně od srdce pozdravíme: "No nazdar! Neznám tě, ale umeju tě."

Přeji vám úsměvný den :)

 

 

Autor: Hana Novotná | středa 21.9.2011 8:01 | karma článku: 15,42 | přečteno: 2099x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek