Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Gypsy šach mat

Od Romů chceme, aby se vzdělávali. Požadujeme, aby nekradli, zapomněli cestu na sociálku a pracovali ve dne v noci. Jako my. Vidíme jejich sousedství jako problém, který se dá vyřešit jedině silou. Jsme ochotni si připustit, že ta tolik nenáviděná národností menšina, by nám občas mohla dávat lekce z lidskosti?

Na jakou vzdálenost jsme ochotni cikána tolerovat? Kolik svého času věnujeme jeho pozorování? Předsudek děděný z kolena na koleno v mžiku přitiskne kabelku k tělu a peněženku v zadní kapse kalhot zarazí téměř mezi půlky. Stokrát přežvýkané příběhy, co kde kdy komu provedli, uspíší krok – co nejrychleji pryč z jejich dosahu. Máte to tak taky nastavené? Nebo jim srdečně potřepete pravicí a zeptáte se, jak to pořád jde?

V naší národní povaze je zakořeněn jakýsi pesimismus, že některé danosti se zkrátka nikdy nemění. Cikáni kradou, ženy jsou horší řidičky, tlustí lidé jsou klid sám a politici to s námi myslí dobře. Když se potkáme s opakem, začneme se dovolávat svědectví z různých zdrojů, že tak tomu bylo vždycky. Jedna pirueta revoluci v našich myšlenkách neudělá.

Moje práce sociální pracovnice mi každodenně umožňuje být Robin Hood v duši a ministr Kalousek v reálu. Ten obrovský rozpor je odrazem toho, jak sociální dávky v naší zemi fungují. Málokdy jsou spravedlivé a nikdy nevyřeší jádro pudla. Velké procento těch, jež hamounsky po napřaženém pařátu z bezedné státní pokladnice hrábnou, jsou ti, kteří slyšeli, že čtvrtý stupeň závislosti si po vísce vesele trandí na kole. Nebo ta můra odvedle dostala na novou pračku – stačí prý jen na sociálce trošku zakňourat. Proč to taky nezkusit? V menšině jsou pokorní, kterým by to hrdost nikdy nedovolila, ale ceny léků je bez milosti dokopou přes práh sociálních úřadů.  

Nedosáhnou li nepokorní na požadovanou sociální dávku, začnou se velmi často zlobně ohrazovat tím, že nejsou zřejmě dostatečně černí. Bylo by hloupé tvrdit, že nejsou tací, kterým se to podařilo.

Mám před očima romský pár v letech. Pán po těžké mrtvici. Jeho paní o něj pečovala – v kvadrátech jednoho pokoje na ubytovně – péčí rovnající se rozlohou zámku Hluboká. Sama, sužovaná byrokracií úřadů a bezohledností lidí, pro které je Romů pořád zbytečně moc. Skláním se před péčí, kterou - námi tak zatracovaná komunita - poskytuje svým nejbližším při cestě na druhý břeh.

V nuzném oprýskaném baráčku, nejlepší místnost, jediná postel, pořádná domácí polévka. „Je to pro mě čest postarat se o mámu,“ řekne Rom, o kterém by většina z nás tvrdila, že určitě seděl. A ne jednou. Vezme ji něžně do náručí a odnese na záchod. Pro Romy nepřipadá v úvahu, aby se o členy jejich rodiny staral někdo cizí. Těžko budete v některém z domovů důchodců hledat občana romské národnosti. Zatímco pro našince je čekací lhůta na umístění v některém z DD i několik dlouhých let. Přespříliš dlouhých na to, abychom viděli naše rodiče bez plínek, s výkaly rozmazanými všude. Zmáhá nás představa, že to tak už bude napořád. A tolik hladí představa, že je někdo umyje, převleče, udělá to… za nás a my už přijedeme jen pohladit, dát pusu, tak jak to bylo předtím. Nejsme zvyklí, že se životní role obrací.

Jistě mnozí budou oponovat – zkuste vedle nich, v jejich sousedství žít! O tom to přece není. Vždy tady bude černá barva i ta bílá. Každá z nich je jedinečná, nezaměnitelná. Není žádoucí, aby jedna suplovala nebo se pokoušela překrývat, likvidovat tu druhou. Vždy bude potřeba obou barev.

Z nedávných ostrých konfliktů na severu těží jen zbohatlíci, kteří si na rasové nesnášenlivosti Čechů odehrají – prachsprostě - nejednu šachovou partii ve prospěch už svých tak tučných kont.

 

Autor: Hana Novotná | pátek 23.9.2011 7:30 | karma článku: 25,28 | přečteno: 3849x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek