Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stůj, nebo se netrefím!

„…Proč máme ustupovat zlodějům, násilníkům a vrahům? Proč nemá slušný člověk právo bránit svůj majetek a proč veškerá odpovědnost není na tom, kdo zákon poruší? Jdu-li krást, musím počítat, že se už nevrátím…“ (Štěpán Binko, FB, 2012).

Titulek půjčený ze situační komedie je střelou do černého středu na bílém podkladě. Situace už se dávno vymkla z rukou a úšklebek na tváři zaměnila zlostná grimasa. Máme kuše v ruce a máme toho dost. Máme však i zákon na své straně? V řadě civilizovaných zemí je naprosto běžné, že si lidé mohou legálně bránit svůj život a majetek před útočníky všemi dostupnými prostředky. Zákon v České republice je sto let za civilizací a je většinou na straně zločinců. V praxi zvané život to probíhá tak, když vás okrade zločinec v s nožem v ruce a začne utíkat a vy se trefíte legálně drženou zbraní do týla, máte big problém. O nutnou obranu se v uvedeném případě nejednalo, neboť jste nebyli vystaveni přímo hrozícímu (či trvajícímu) útoku. Následuje trestní stíhání a pobyt za mřížemi.

„Nebyla to obrana. Zařval: „zabiju vás“ a vystřelil.“ Tvrdí svědek střelby kuší v Chotěbuzi. Jeden příběh z cestování za smetištěm kdesi v kopcích, skončil smrtícím šípem zabodnutým do spánku. Jeden příběh, dva pohledy. Je nasnadě, když zákon není na naší straně, soudit vlastní rukou hned na místě? Nekonečné jsou minuty, kdy stojíte tváří v tvář šklebícímu se nebezpečí. Pokud bychom měli naplnit skutkovou podstatu nutné obrany, vyžaduje to okamžité rozeznání zbraně, kterou je na nás útočeno. Z kapes (Je nutné být „vždy připraven“, jak nabádal již strýček bolševik), tasit odpovídající zbraň a přiměřeně zaútočit.

Ochráníme-li svůj život, majetek a čest přes ztráty na životech nezvaných hostů, zůstává i tak hořký pocit, s kterým se dál dá žít jen velmi těžko. V jaké zemi to žiji, kde mě policie, která žije i z mých daní, neochrání? Ve společenském kotli vře vzájemná černobílá nenávist a není špetky pochopení, která by k žitelné snesitelnosti ochutila společné soužití. To už není možné. Je ovšem realizovatelné, v setině sekundy se rozhodnout, jestli je mi neznámý člověk, který vstoupil na můj pozemek natolik sympatický, že ho nezastřelím. Prostor k pouhé představě strašný. Prostor dající šanci nejhoršímu šílenství, kterého je člověk schopen. Člověk, který ztratil víru ve společnost, ve které se změny se dějí lahodně jen tam, kde se o ně vůbec bojovat nemusí. Nadlidské úsilí je často oceněno posměchem. Nastřádaná agrese si bere svůj připadající díl – tentokrát silou.

Pro naši společnost jsou typické předsudky. Černá menšina páchá převážnou část trestných činů. Ač je jich míň, díky tmavé barvě pleti jsou víc vidět a jsou snáze zapamatovatelní. Mají více volného času a tím pádem roupy. Pár z nich slušných, kteří se bijí jak lvové o malý kousek uznání, nemají šanci se ho dopídit. Rozbolavělá a stokrát vytaženým Černým Petrem zklamaná důvěra, není ochotna tasit srdcové eso. Už ne. Odsouváme veliké dilema nevratného zapuzení do příštího konfliktu s tím, že čas všechno vyřeší. Ostré hrany obrousí. Něco se prostě musí stát. Ano. Zákon musí stát na straně slušných lidí a chránit je. Zákon musí platit pro všechny stejně. Porušení zákona se trestá bez ohledu na to, jaká barva kůže trestný čin spáchala a bez ohlížení se na fakt, co si o nás myslí alibistická Evropa. A svět vůbec. Kdo ví kam to ten svět vlastně spěje... to málokdo tuší, když místo s knížkou – půjdu spát s kuší…

 

Autor: Hana Novotná | pondělí 7.5.2012 8:40 | karma článku: 30,41 | přečteno: 1725x
  • Další články autora

Hana Novotná

Nechce se vám pracovat? Pořiďte si dítě z ústavu.

Rodina je základ státu, usmyslel si ministr Drábek, když na šedivém valachovi cválal loukou plnou pampelišek vstříc jasné vizi zlověstné sociální reformy.

26.2.2012 v 19:30 | Karma: 29,08 | Přečteno: 2749x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Drábkova sociální reforma je průšvih století

Mukou muk zaměstnanci ministerstva stvořili neovladatelného Golema, kterému prvního ledna vtiskli šém. Drábek, téměř manažerské úsilí svých lidí, ocenil odměnami ve výši deset miliónů korun.

28.1.2012 v 22:00 | Karma: 37,72 | Přečteno: 3189x | Diskuse| Ostatní

Hana Novotná

Sociální reforma – přelet nad kukaččím hnízdem

Zákony v naší zemi vymýšlejí lidé, kteří realitu míjejí o sto světelných let. Vláda počiny těchto umanutých šílenců chladnokrevně schvaluje a malý český člověk si může vzít... neurol.

17.12.2011 v 17:30 | Karma: 42,80 | Přečteno: 8243x | Diskuse| Ostatní

Hana Novotná

Zatím co ty spíš

Stejně tak jako včera, minulý týden, měsíc, rok... i dnes naskočíte do carvingů a naučenými, pravidelnými obloučky se spustíte do dalšího dne.

12.12.2011 v 8:12 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1707x | Diskuse| Ostatní

Hana Novotná

Řekni mi, zrcadlo, kdo je v zemi zdejší …

Taky si při pohledu do zrcadla říkáte: já, já, já jsem takovej blbec?! Nebo se do něj vůbec nekoukáte? Umejete a učešete to, co vám příroda nadělila a vyrazíte do nového dne s tím, že vás převálcuje stejně jako ten předcházející a to už jste jednou přežili, takže o nic vlastně nejde.

23.11.2011 v 20:05 | Karma: 22,29 | Přečteno: 1761x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek