Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zatím co ty spíš

Stejně tak jako včera, minulý týden, měsíc, rok… i dnes naskočíte do carvingů a naučenými, pravidelnými obloučky se spustíte do dalšího dne.

Možná se uprostřed noci zvednete a nasloucháte pravidelnému dechu jejich spánku.  A možná se ještě chcete přesvědčit, že to srdce vedle pořád bije jen pro vás. Jenže to nejde. Klid noci vrací hlavu na polštář. Všechno je v pořádku. Tak jak má být.

Potřeba jistoty je hned po kávě, bez které prostě nenastartujeme, druhou potřebou v Maslowově pyramidě základních lidských potřeb. Co však nějaký americký psycholog může tušit o našich pochybnostech? Jsou chvíle v životě, kdy i to kafe musí počkat.

Má vaše dítě zapotřebí krást? Obrovský stud rozpaluje tváře a oči zbaběle, každé raději jinam, utíkají před mladičkým esenbáčkem. Co on může vědět o tom, jaké to je...mít dítě v pubertě? Kdo ví, jestli on si ho vůbec bude pořizovat… do dnešní doby. Byl by blázen. Pár ukradených luxusních šminek párá rodičovskou pýchu na cáry. Cesta domů se zdá nekonečná. O dokonaný vzhled čarodějnice se spolehlivě postará podzimní plískanice. Ani ta nemá šanci zchladit studem rozpálené tváře. Kde jsme udělali chybu?! Sakra. Myšlenky se vrací do minula, klopýtají přes všechna ta splněná přání, která nás sála s chladnokrevností profesionální prostitutky. Ani okem jsme nemrkli, je to pro naše děti. Když už jsme si je jednou udělali, musíme se o ně také řádně postarat. A teď je máme chuť zfackovat. Proč? Zmůžeme se jen na tu jednou kratinkou otázku, která sklouzne na hranici pláče. „Nevím.“ Čekáme slzy, vysvětlování… ne jednoslovnou nejistotu, která nás vrací na začátek. Zuřivě se vrhneme ke skříním a do vzduchu letí desítky hadýrků, bez kterých by naše ratolest nemohla existovat. „Máš toho snad málo?!“ hlas se sklouzne jak guma po papíře a zanechá za sebou mrť dalších podotázek. „Tak proč a neříkej, že nevíš!“

Před naším, za naším prahem – to je naše věc. Červené víno se v láhvi od coca-coly tváří nevinně a má zkrátka jen přivézt tu nálož obrovské radosti, jak slibuje blýskavě šťastný reklamní šot. Brzy vezme za své sváteční atmosféra umocněná vonnou svíčkou a elegantní skleničkou, která povýší víno z plastu na nápoj hodný dámy z lepší společnosti. Ve dvou a přesto sám. Přichází jako přítel, který vyslechne, pohladí, probudí touhu. Tichému spřízněnci svěřujeme svoje sny, které už nemá smysl říkat nahlas, protože je jasné, že jejich čas vypršel. Stárnutí a samota, byť ve dvou, bolí a pocity je lehčí utopit než popsat. Z pohledu okolí tiší alkoholici a alkoholičky rozhodně nestrádají. Mají rodinu, přátele, peníze, dokonalý vzhled, šarm. Jediné co nemají, je důvod proč pít.

Zatím co my klidně přijímáme navyklý sex šup sem šup tam, jednou za 14 dní, a máme za to, že vše se tváří tak, jak má být. Až cizí klín dokáže naši jistotu jistot rozdivočit tak, že dvacet společných let se roztopí v jednom nekonečném orgasmu.

Co s tím… Zajistí nám snad polobdělý stav jistotu? Budeme li ve střehu, nebudeme okradeni či podvedeni. Kolik nás však ta přemíra pozornosti bude stát sil? Sledovat pohledy, počítat lahve či zamykat zásuvky. To není život, chce se křičet. Důvěra je křehká, i když ji po nutném zahojení dáme znovu do oběhu, už nikdy nebude bezbřehá.

Když se narodí dítě, slíbíme si, že uděláme všechno pro to, aby bylo šťastné. To je chvíle, kdy se z totálního sobce stává tak trošku blbec. V té nejlepší možné víře zapomínáme na sebe a myslíme si, že tak se to má. Nemá. Jediná osoba, kterou opravdu vlastníme, od samého začátku do nevyhnutelného konce, jsme my sami.

 

 

 

 

Autor: Hana Novotná | pondělí 12.12.2011 8:12 | karma článku: 17,11 | přečteno: 1707x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk. Další má těžké...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek