Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řekni mi, zrcadlo, kdo je v zemi zdejší …

Taky si při pohledu do zrcadla říkáte: já, já, já jsem takovej blbec?! Nebo se do něj vůbec nekoukáte? Umejete a učešete to, co vám příroda nadělila a vyrazíte do nového dne s tím, že vás převálcuje stejně jako ten předcházející a to už jste jednou přežili, takže o nic vlastně nejde.

Když nejde o život…řekl by flegmatik. Jenže jde. O ten jeden jediný, který máme k dispozici. Pokud ovšem nevěříme na ty minulé, které jsme strávili na zaoceánské lodi „Černá perla“ v 18. století či na ty, které přijdou pak a budou o stavu vleže s nohama nahoře.

Někde na začátku byla touha vypadnout a žít ten život úplně po svém, jinak než věčně něčím připomínkující rodičové. Zbytečně opatrní. Nikdy nebudeme jako oni, i když jsme jim vděčni, že zazvonili klíči, abychom se měli líp a cítili se svobodněji.  Pustili nám Kryla a z věšáku sundali a oprášili křídla a řekli: „Můžeš tam, kam jsme my nesměli. Můžeš vlastně všechno, co chceš.“

Opilí darovanou svobodou, okřídlovaní, vzepřeli jsme se načasovaným sňatkům a prvnímu dítěti do třicítky.  Zkažení komunistickými móresy, se staženým zadkem objeli jsme svět, abychom zjistili, že naše upřímná naivita a hraná skromnost se vůbec, ale vůbec nenosí. Není „in“ a my se tolik chtěli ztotožnit. Vypadnout z té malé železné klícky, která nepřeje mladým.  

Jak tedy naložit s tím jedním jediným životem, který máme k dispozici?  Bolševik nám vštípil společenské cítění a prvomájové průvody, ve kterých jsme si všichni rovni. Tu uměle drženou rovnost nabourala sousedovic audina a v nás se probudila zápaďácká soutěživost. Co na tom, že byla ojetá. Vybočila z řady stodvacítek jako milenka šťavnatými bradavkami ohrožujícící úspěšnou úrodu celoživotních, harmonických manželství.  

Víme, co chceme, ale netušíme jak toho dosáhnout. Americký model sebevědomého jedince je jako maska, která nám nesedí.  Vztekle se rozhlížíme kolem sebe, na koho bychom upřeli prst – ten za to může. Zlobíme se na naše staroušky, když se ztěžka zapírají do svých francouzských holí a s hlavou skloněnou brblají, že za komunistů bylo líp. I je obviňujeme, že svou nemohoucnost hrají.  A přitom oni jsou jediní, kterým zvonění klíčů připomíná umíráček. Na jejich stáří léku není. Překážejí a největší bolest je, vědět, že tomu tak skutečně je.  A náš soptivý vztek je odrazem toho, že i nás čeká stejný konec, nezmění- li se něco. Jenže na změny, který by hýbly děním už nějaké klíče nestačí.  Ani vymlouvat dříve narozeným, že zodpovídat sám za své konání je ta největší svoboda, smyslu valného nemá. Zvyk je železná košile.

Řekni mi, zrcadlo tedy, kdo je v zemi zdejší, kdo je… nejšťastnější? Jsou to ti z žebříčku nejbohatších, úspěšných…hlasujících a zdržujících se hlasování o naší budoucnosti? Dozvuk zvonění svobodomyslných klíčů nás možná naučil vyslovit svá přání nahlas. Jenže pořád potřebujeme pro své sny potvrzení od druhých. Jsme tak závislí na potlesku a popostrčení „jdi, jen jdi, máš na to“, že jsme schopni pochybovat o sobě samých, nedostane-li se nám všeobjímající podpory.

Svoboda není o tom, že můžeme jet, kam chceme, svoboda je v tom, že cítíme, co chceme…

Od včera napořád.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Hana Novotná | středa 23.11.2011 20:05 | karma článku: 22,29 | přečteno: 1761x
  • Další články autora

Hana Novotná

Zvítězí pravda a láska nad lží a nenávistí? Martin Mejstřík to ví!

V době Sametové revoluce proti komunistickému režimu v Československu pronesl budoucí prezident Václav Havel větu: „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Od té doby uběhlo již dvacet pět let. Svobodu sice máme, ale za onou větou se během dlouhých dvaceti pěti let místo tečky objevil otazník. Václava Havla se už, bohužel, zeptat, jak to s tím vítězstvím pravdy a lásky je, nemůžeme. Je však člověk stejně povolaný zodpovědět onu otázku. Martin Mejstřík.

17.11.2014 v 11:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Rudolf Havlík: Moje motivace je vyprávět lidem příběhy

Dokud si Rudolf Havlík vyskakoval na blogu, surfoval na Srí Lance, psal knihy, vyskytoval se vedle krásných žen a do Číny lítal tak často, jako ostatní chodí do místní knihovny, byl pro většinu borec. Pak oznámil svůj záměr natočit vlastní celovečerní film, na který se každé Vánoce budeme koukat v televizi. Najednou to byl blázen.

4.8.2014 v 9:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Zejtra napořád: Jeden z nejlepších filmů, jaký jsem viděla

Když se zrodí dítko, na němž jeho rodiče dlouho a usilovně pracovali, cloumá námi zvědavost, když se konečně narodí a zařve, jak vypadá. U miminek většinou milosrdně lžeme a tvrdíme, že to červené, svraštělé, ukřičené je tím nejnádhernějším stvořením, jaké jsme kdy viděli. Když jde o filmový porod, jsme třeskutě upřímní a řekneme suše, že jsme čekali víc.

28.7.2014 v 10:35 | Karma: 9,01 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Společnost

Hana Novotná

Sim sala bim…Ano, bude líp!

Existuje spousta kouzel a zaklínadel. A málokdo se v nich vyzná. Čaruje se buďto s pomocí hůlky nebo koblihy. Oligarcha šikovně využije plytkého způsobu bytí či jisté duševní lenosti a pouhým opakováním jednoduchého zaklínadla dokáže měnit své okolí.

5.5.2014 v 10:55 | Karma: 13,27 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Hana Novotná

Našeptávači ticha

Špitají si plačtivě mezi sebou, se zaschlou pěnou v koutcích úst, našponovaně hranou trpělivostí oka na punčoše, za fanfár křečovitých úsměvů, napěchované do jutových pytlů, jen ledabyle svázaných střapatou stuhou, abychom se k nim lehce mohli dostat, kdykoliv to budeme chtít. Naše stokrát přepírané nepravdy a neodstáté křivdy.

7.2.2014 v 12:05 | Karma: 8,54 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu

5. května 2024  11:47

Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  11:41

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3114x
Nemysli si pořád, že musíš všechno prožít, stačí jen pozorovat a to bez klidu nejde. Největší milost pro nás, kteří to potřebujeme, je umění dívat se a vidět.

Karel Čapek