Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po roce Vánoce Vánoce...

A máme to tady. Každý rok se prý nabídka vánočních produktů posunuje víc a víc dopředu, abychom nezameškali šanci utratit víc peněz - o tom koneckonců Vánoce jsou, nebo ne? V Británii ještě loni panoval jistý řád: konec léta je ve znamení slev a návratu do školy, poté, jen co školní uniformy a pomůcky uvolní prostor, se začne chystat Helloween a s úderem listopadu nastane vánoční bláznění, které nabírá na intenzitě s každým týdnem a pak postupně opadá s novým rokem, kdy se balící papír, přání, dekorace a dárkové sady dramaticky zlevní a postupně uvolní místo Valentýnu, Velikonocím, letním věcem a tak dále a tak dále.

Proto jsem se cítila téměř zrazená, když jsem koncem září najela hned u vchodu do supermarketu do příhodně umístěného papírového regálu plného adventních kalendářů. Už teď? O dva týdny později jsem si v Tescu všimla sice malého, ale příhodně umístěného regálu plného vánočních přání, balících papírů a dekorací. Ulička, ve které je sezonní nabídka, je ještě plná kostýmů a dekorací pro Helloween, ale manažer už očividně objevil volný kout pro ty z nás, kdo chtějí napsat vánoční přání a zabalit první dárky už na začátku podzimu. Možná toužebně hleděl na nudnou sekci s čerstvým ovocem a zeleninou a říkal si, kéž by se tenhle prostor dal lépe využít.... Pár dní poté začaly Vánoce pronikat do televizních reklam, nabídek v letácích a oběžnících a když jsme se dnes proráželi davy v Ikee, narazili jsme před pokladnami na vánoční ozdoby, světýlka a dekorace.

Na Vánoce se zpravidla těším a letos jsem na ně párkrát pomyslela, protože budou potomkovo první, takže ačkoli si je nebude pamatovat, my na ně nikdy nezapomeneme. Dlouhá britská zima a její nehostinné počasí jsou každoročně zpříjemněné vánočními trhy, světly, setkáním s přáteli a delším volnem. Chápu, že obchodníci vidí Vánoce jako šanci vydělat si nejvíc peněz za celý rok. Posouvání vánočních reklam a produktů blíže a blíže ke konci léta mě ale nenaplňuje sváteční náladou, spíš naopak. Marketing vytrvale valí lidem do hlavy, že Vánoce je třeba oslavit nákupem všeho možného. Británie se spolu se zbytkem Evropy nadále potácí ve finanční krizi, tento týden se tu nejvíc řešilo další zdražování elektřiny a plynu, ale kolik lidí se stejně jako každý rok ochotně zadluží, jen aby měli Vánoce jak má být? Já během prosince uklidím a vyzdobím byt, navaříme, napečeme, ovšem podle marketingové masáže bychom měli vyhodit starý nábytek, objednat nový, koupit větší televizi, tři miliony dárků a hotové jídlo a zákusky pro naše pohodlí. Pochopitelně na úvěr, proč si zatěžovat hlavu rozpočtem.

Všechno tohle snažení milých obchodníků mi docela kazí náladu. Sotva jsme si začali užívat podzim, už se na nás chrlí zimní šílenství. Je pochopitelně jen na nás, jak budeme na marketingovou masáž reagovat a já doufám, že je nás dost, kdo berou Vánoce jako oddech, možnost zpomalit, setkat se s přáteli či rodinou, odpočinout si a užít si konec roku. Doufám, že se mi podaří potomkovi ukázat, že Vánoce nejsou jen o dárcích a nákupech, že mají do sebe mnohem víc. Letos to bude snadné, ale postupně se to změní. Možná, že až bude potomek větší, budou adventní kalendáře v nabídce už v květnu - uvidíme....

Autor: Hana Kratka | sobota 19.10.2013 18:51 | karma článku: 9,43 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.