Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

Osůbka na fotkách z prvních narozenin je zcela k nepoznání od novorozeněte, které jste přivítali na svět před rokem. Druhé narozeniny, alespoň pro mě, mají krapet jinou atmosféru. Dítě si je víc podobné, i když změn je pořád hodně. Fotek bude přibližně půl milionu. Jednak už není každý pohyb, grimasa, či gesto zázrak hodný dokumentace, jednak je s pohyblivým a čilým dítětem méně času a šancí na dobrý záběr. Nicméně druhé narozeniny slaví nikoli noví rodiče, kterým je třeba poplácat rameno a říct: "Dobrá práce! Přežili jste rok! Možná se časem i vyspíte!" Druhé narozeniny slaví rodiče profíci. Nic je nepřekvapí, máloco je odradí. Mají úžasné dítě, které se skvěle vyvíjí, roste a je z něj malá osobnost. Svět se zdá skvělý.

Pár lidí v okolí ironicky poznamená, že nastává obávaný čas. Tady v Británii se tomu říká roztomile "terrible twos" neboli hrozné dva, v češtině si matně vzpomínám na pojem období vzdoru. Ovšem rodiče se shovívavě usmívají. Lidé žárlí na jejich úžasné dítě, na to, jak dobře zvládají rodičovství, povinnosti, únavu. Jejich potomek se nějakým vzdorům určitě vyhne. Vedou si přece všichni tak dobře!

I já a můj muž jsme se domnívali, že terrible twos jsou jedním z mýtů, kterým se rodiče vzájemně straší. Určitě se to netýká každého. Ha! Zdá se, že každý rodič si musí projít malým peklem a že určité věci neovlivní, ať se snaží, jak chce. Nejspíš je to příprava na pubertu. Takže sotva člověk sklidí narozeninovou výzdobu a dojí dort, atmosféra domova se pomalu začne měnit. V našem případě to začalo jídlem. Dítě, které jedlo naprosto vzorně a bylo dáváno za příklad i mnohem starším dětem, začalo náhle být vybíravé a postupně opouštělo různé skupiny jídla. Frustruje to mě, zodpovědnou za přípravu jídel i mého muže, který se hrozně rád chlubí. Z jídelníčku potomka byly postupně vykázány vajíčka, zelenina, luštěniny, brambory ve všech podobách kromě hranolků, omáčky, většina polévek, určité druhy ovoce. Sem tam je něco opět přijato na milost, ale člověk nikdy neví. Většina ovoce si naštěstí udržela popularitu, ale i tady se náhle objevily komplikace, hotové rituály.

Říkám tomu banánová politika. Banán bude s radostí přijat, pokud ho nabídnu vcelku k podržení a posouzení. Dítě ho prohlédne, chvíli s ním bude hovořit a obcházet kolem, pak ho můžu oloupat. Do půlky. Pokud ho oloupu celý a bez slupky podám, nebo - hrůza a děs - nakrájím, bude s řevem odmítnut. Do půlky oloupaný bude sněden až ke slupce, pak můžeme odstranit zbytek. Ovesná kaše a jogurt mohou být pozřeny pouze s aplikací medu na povrch, pokud možno pod dohledem. Hlavně nemíchat! V jogurtu může být ovoce, i to celkem nepopulární, ale koupený ovocný jogurt bude odmítnutý. Hlavní jídlo bude milostně pozřeno, pokud neobsahuje momentálně zakázané ingredience, s nastrouhaným sýrem. Plátek sýra na toustu je oproti tomu smrtelná urážka. Mléko musí být v hrnečku před nalitím čaje - jako podle etikety - a ve správném poměru. A tak dále.

Tenhle úžasný rok ale nejsou jenom boje okolo jídla. Procházky už nejsou ta příjemná záležitost, kdy se člověk prochází s kočárkem, volí si trasu a tempo, na chvíli vyndá sotva chodící dítě, nechá ho trochu pobatolit, pohoupe ho na houpačce a vrátí do kočárku. Procházky se stávají stresovou záležitostí. Kočárku se dvouleté dítě vysmívá. Svoboda volá! Dítě běhá jako neřízená střela. Neposlouchá. Nechodí, kam se má. Skáče do louží a do bláta. Chce si brát, co se mu líbí. A pokud spěcháte, pochopitelně se rozhodne zastavit a půl hodiny zírat na slimáka, sbírat kamínky, nebo klacíky tlouct do křoví. Z prolézaček odmítá odejít a vyžaduje u nich mnoho asistence. Výlety do města už nejsou zpříjemněním osamělých dní. Pokud si člověk chce něco zařídit, je lepší počkat na víkend či volnější den, hodit dítě na krk manželovi a všechno zařídit sama (a paradoxně se těšit domů na setkání s potomkem).

Po druhých narozeninách se člověk směje dřívější naivitě. Mít dítě, které nikdy nejí sladkosti či hranolky, vychovávat bez úplatků? Cokoli stojí za chvilku klidu. Obzvlášť, když člověk tři dny nespí. Spaní je totiž další zajímavá oblast. U novorozeněte se s nevyspáním počítá. Lidé se na spaní hodně ptají a mají pro nové rodiče soucit a povzbuzují je mimo jiné tím, že to bude lepší. Málokdo se ptá rodičů batolat, jak spali. A když o tom lidé dětí v tomhle nádherném věku šeptem pohovoří zjistíte, že batolata nespí také. Proč? Proč děti, které nepotřebují v noci ani krmit ani přebalovat, mají všechny zuby, díky kterým jsme se nevyspali během prvního roku a jsou zdravé, mají zapotřebí budit se kolem druhé hodiny ráno? Občas se domnívají, že je ráno. Občas se budí s brekem a chtějí utěšit. Občas si jednoduše chtějí zazpívat a vyjmenovat, chci říct vykřičet, jména oblíbených postaviček. Jak snadné bylo naučit potomka spát ve velké posteli. A jak brzy začal potomek přicházet k nám, často s polštářem a pár plyšáky, aby nám bylo jasné, že u postele nestojí jen tak na otočku.

Občas se dítě zabydlí uprostřed postele a okamžitě usne, jindy se vrtí, leze po nás či pod peřinou, touží po rozhovoru, podává nám brýle a vybízí nás k přípravě ranního čaje. Ve tři ráno. Dvouleté děti nepotřebují moc spánku ani jídla a přesto překypují energií, elánem a chutí do života. Nálady se střídají rychleji než aprílové počasí. A jdou vždycky do extrémů. Když vztek, tak pořádný, když radost, tak ohromná. Třetí rok života je boj. Pokud je doma náhle klid, člověku přejede po zádech mráz. Stalo se něco? Najít dítě, jak si zaujatě a potichu hraje s hračkami, člověka zahřeje u srdce. Často je ale klid doma, který umožní rychle dohnat domácí práce, zaplacen počmáranými stěnami, vyprázdněnými skříněmi a šuplíky, vysypanými krabicemi. Domácí práce nekončí. Uklízení je v podstatě vtip. Batolata produkují nepořádek a zmatek šíleným tempem. Nadšeně pomůžou s úklidem, vzápětí srovnané věci znovu vysypou či rozházejí.

Já se na tyhle narozeniny opravdu těším. Mám totiž pocit, že vidím světlo na konci tunelu. I když máme za sebou pár náročných měsíců, hezkých momentů bylo mnohem víc. A i ty náročné momenty jsou spíš úsměvné, nemám naštěstí horrorové zážitky, jaké jsem v souvislosti s tímhle věkem slýchávala. Všichni se od sebe učíme. Všímám si ale změn k lepšímu, myslím, že to všechno začíná být trochu jednodušší. Navíc je dítě čím dál tím hovornější a některé hlášky či rozhovory jsou hotový balzám. Procházky také začínají být příjemnější, dítě je čím dál tím samostatnější, usíná samo a dá se s ním lépe domluvit a přirozeně je neskutečně roztomilé. U třetího dortu budeme nejspíš pokornější než u toho loňského, ale hlavní je, že jsme pohormadě a zdraví. A snad můžeme konečně doufat, že bude líp a že se konečně vyspíme třeba i pět nocí za sebou...

Autor: Hana Kratka | středa 6.4.2016 16:13 | karma článku: 11,02 | přečteno: 251x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Kolik mám vlastně dětí?

Možná jsem odhalila pravé poslání manželů. Když se o nás muži ucházejí, prezentují se nám jako osoby kulturní, vzdělané, ohleduplné, jsou to kavalíři se širokým spektrem zájmů a jedním zájmem speciálním: námi. Kdyby mohli, nosili by nás pořád na rukou. A my máme pocit, že jsme narazili na perlu a říkáme si, jaké máme štěstí...

9.2.2015 v 18:42 | Karma: 10,87 | Přečteno: 648x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.