Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návrat Bridget

Bridget Jones je zpátky, její nový příběh vychází dnes a v Británii se o něm mluví už několik týdnů. Bridget je jedním ze symbolů devadesátých let, její příběh, který začal novinovým sloupkem, se přes úspěšnou knihu dopracoval k filmovému zpracování,  o kterém se mluvilo hlavně díky tloustnutí hlavní představitelky. I hollywoodská hvězda musela přizpůsobit svůj vzhled opravdovosti Bridget Jones, hrdince, která si vydobila slávu po celém světě.

Čím si nás Bridget získala? Nejspíš svou opravdovostí, sloupek o ní byl inspirovaný skutečným životem autorky Helen Fielding a její trable byly blízké tehdejší generaci mladých žen. Při vzpomínce na devadesátá léta se mi vybaví dva příběhy: Bridget Jones a Sex ve městě. Tahle dekáda nám přinesla nové hrdinky - nezávislé mladé ženy, svobodné déle než byly jejich matky, ženy, které mají kariéru, peníze, samostatnost a které touží po lásce, ale nehodlají slevit ze svých představ o ideálním vztahu. Sex ve městě byla pohádka, Bridget byla víc opravdová, podobná ženám, které četly její příběh. Bridget nebyla dokonalá, dělala chyby, trápila se svým zevnějškem, měla představu, jak by měla vypadat a jak by měla žít, ale nebyla schopná ji navzdory řadě předsevzetí naplnit, nedokázala se vždycky shodnout s její rodinou, zůstávala ve vztahu, který za to nestál, protože doufala, že to nakonec dobře dopadne - která z nás nezažila alespoň něco z toho?

O Bridget jsem poprvé četla, když se začalo mluvit o připravovaném filmu a tloustnutí pro roli žádaném od Renee Zellweger. Knížku jsem si koupila pro čtení na cestách a moc mě bavila, byla vtipná a čtivá. Obvyklý román pro ženy míval hrdinky, které byly většinou milé a hezké a nakonec přišly ke štěstí - fajn jako únik ze všedního dne, ale tím to končí. Bridget byla vítanou změnou díky humoru, chybám a zmatkům a pokusům o jejich nápravu. Typická romantická hrdinka by pokorně čekala na svého prince, Bridget mu nechala opilou zprávu na záznamníku a pak se zoufale snažila zjistit, zda je možné ji vymazat dřív, než si ji vyslechne. Bridget zažila trapasy jako všechny z nás, do dokonalosti měla daleko a knížka o ní byla příjemně osvěžující.

Osobně mi bylo jedno, jestli najde velkou lásku, ona sama mě bavila mnohem víc, milostný příběh byl v téhle knížce druhořadý. Nechápala jsem, proč tak visí na Danielovi, když byl očividně nanic, ale která z nás si neprošla vztahem s někým podobným? Mark Darcy mě coby charakter nezaujal, připadal mi jako suchar a nepomohl ani jeho filmový představitel - jsem jednou z mála, co neroztává při pohledu na Colina Firtha, ale oddychla jsem si, že Bridget bude konečně šťastná. Přišlo mi zvláštní, že ve druhé knížce se zase řeší situace s Markem Darcym a doufala, že Bridget konečně dostane rozum.

Pak se po letech začalo mluvit o třetím pokračování a já jsem si říkala, jak se může tenhle příběh vyvíjet. Zjištění, že Mark Darcy zemřel poté, co si Bridget vzal a měl s ní dvě děti, vyvolalo vášnivé diskuse. Každá televizní debata (zaměřená na ženy, pochopitelně), se tím zabývala, Mark Darcy a jeho smrt se momentálně probírá i ve zprávách, což jen ukazuje, jak moc Bridget pro Brity znamená. Pokud ale má Bridgetin příběh pokračovat, něco se stát musí. Kdo chce číst o tom, jak Mark a Bridget žijí "happily ever after", on vynáší odpadky, ona vodí děti do školy. A jak může kladný hrdina typu Marka Darcyho udělat něco špatného, opustit Bridget pro jinou ženu, být jí nevěrný? Nebo to má být Bridget, kdo zničí jejich vztah - Bridget, která je symbolem žen celé generace? Smrt Marka Darcyho může být oplakávaná jak chce, ale je to logické řešení pro pokračování příběhu Bridget.

Takže máme jedenapadesátiletou Bridget, vdovu, matku dvou dětí, která randí s o hodně mladším mužem, objevuje twitter a pokud mohu soudit z úryvku v nedělních Times, nadále dělá chyby a reaguje na ně s vtipem sobě vlastním. Bude z toho další film? Nebudu se divit, ale filmy málokdy překonají knižní předlohu.

Začátkem roku opakovali oba filmy o Bridget v televizi a já jsem jejich vysílání díky pokročilému těhotenství a nespavosti s ním spojenou ocenila. Po pár letech v Británii jsem ten příběh viděla v jiném světle, uvědomila jsem si, jak velmi britský Bridgetin život je a jak snadné bylo pro Britky ztotožnit se s touhle literární postavou. Před lety to byla prostě Bridget, teď mi mnohé detaily přijdou důvěrně známé, mnoho detailů vidím úplně jinak a rozruch kolem nové knihy plně chápu, i když je celkem jisté, že bude zajímat lidi na celém světě. Našla jsem v knihovně obě knihy o Bridget Jones, poznamenané cestováním a půjčováním, ta první má zcela v duchu hlavní hrdinky na přebalu kolečko od sklenky červeného vína. Nejspíš se k nim už brzy přiřadí třetí díl, ovšem místo vína bude možná zapatlaný dětskou přesnídávkou. I Bridgetiny čtenářky zestárly a jejich život se změnil, nezájmu se ale Helen Fielding bát nemusí.

Autor: Hana Kratka | čtvrtek 10.10.2013 20:12 | karma článku: 8,49 | přečteno: 277x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.