Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lovci úsměvů

Pozorně sleduju šířící se úsměv na tváři mého miminka a rychle hmátnu po fotoaparátu. Miminko se zadívá do objektivu a přestane se smát. Oddálím foťák a promluvím. Miminko se zase dívá na mě a začíná se smát, rychle přiblížím foťák k mému obličeji a úsměv zmizí, vyměněný za přemýšlivý výraz ve stylu: co to zase vyvádíš? A tak se to střídá dokud mě to nepřestane bavit.

Miminko se začalo pokoušet o úsměv koncem třetího týdne a úsměv, stejně jako dítě samo, prochází rychlým vývojem. Napřed to byl jen jakýsi pokus, pak jsem si byla storprocentně jistá, že to je opravdu úsměv, nikoli jen grimasa provázející větry. Úsměv byl za začátku určen jen a pouze mně a já jsem na to byla patřičně hrdá. Znamenalo to pochopitelně, že můj muž, jelikož o úsměvu pouze slyšel, se na mě díval s nedůvěrou. Začal se snažit jak se dalo, aby onen vzácný jev zažil na vlastní oči, ale kdepak, jeho úsměv si dal načas. Když občas přistihl úsměv určený mně, zaznamenala jsem trochu žárlivosti, ale já to beru tak, že ten vzácný jev je mojí odměnou za probdělé noci a za dny, kdy nedělám nic jiného, než péči o potomka. Mateřství je práce na plný úvazek a tyhle momenty jsou odměnou, která se nedá měřit.

Úsměv byl v počátcích vždycky jen reakcí na můj, co nejzářivější, úsměv. Pak se začalo dítě smát i na mého muže, za což si vysloužilo řadu pochval a mnohem víc pozornosti. A teď se úsměv objevuje i bez podnětu, dítě se na nás usmívá jako první, protože nás zná, protože nám věří a ví, že naše přítomnost znamená jídlo (v mém případě), nebo aspoň zábavu (v případě mého muže). Máme i několik druhů, či velikostí úsměvů a vedle různých zajímavých zvuků jsou úsměvy vítanou formou komunikace ze strany našeho potomka.

Momentálně je největší úsměv rezervován na ráno a na noční přebalování, jako by dítko vědělo, že tyhle časy jsou pro mě nejnáročnější. Nedostatek spánku je pochopitelně zapomenut jen co se objeví dásně odhalené oním úžasným úsměvem. Pokouším se ten jev zachytit na fotce a nedaří se. Dítě se sice už usmívá vědomě, ale nebude to činit na povel.

Předevčírem uplynuly dva měsíce od narození a je zajímavé sledovat pokrok, jaký potomek může za tak krátkou dobu udělat. A podobný pokrok zaznamenávám i já. I když je péče o dítě náročná a ještě pořád zabírá většinu času, už to není bezmocný uzlíček, o který se musím bát, je to čilé a zvědavé miminko, které nás zná a jeho úsměv a zvědavost mi dávají naději, že mateřství alespoň relativně zvládám, protože dítě prospívá, roste a má ve mně i v mého muže naprostou důvěru. Díky naší snaze si konečně zvyklo na náš svět a začíná se o něj zajímat, už nevyžaduje neustálé nošení a kontak, naopak, má důvěru a ví, že se mu nic nestane. To mi pochopitelně dává pocit ještě větší zodpovědnosti než dřív, ale i tak jsem ráda, že mám před sebou důkaz, že moje rodičovství funguje. První týdny byly nejen náročné a nepředvídatelné, ale také jsem měla pocit, že jsem neustále posuzovaná, domů nám docházela porodní asistentka, sestra a navštívila nás i specialitstka na kojení. Pomoc a podpora odborníků byly pochopitelně vítané, zároveň mi ale dodávaly pocit, že se musím neustále zodpovídat. Teď, když jsme už pár týdnů ¨propuštění¨ z poporodní péče a fungujeme jako zaběhnutá jednotka, můžu posoudit své pokroky z reakcí našeho miminka. A žádná pochavala odborníků nedokáže vyměnit ten pocit, jaký přinesou jeho úsměvy a pokroky.

Pochopitelně narážíme na potíže a ne vždy je naše dítě to nejspokojenější miminko na světě, ale už víme mnohem lépe jak reagovat a není tak lehké nás rozhodit. Coby rodiče se vyvíjíme stejně jako naše dítě, musíme se učit zrovna tak jako ono. Mateřství je náročné, víc, než jsem čekala, ale je to v mých očích to nejlepší zaměstnání na světě. Zřejmě díky lepšímu spaní v noci. První týdny postupně zapadají do paměti a přijde mi zvláštní, že jsem ještě nedávno byla vyčerpaná a zoufalá a měla pocit, že nevydržím další den po skoro probdělé noci. S miminkem jsem zacházela, jakoby by bylo ze skla a často jsem měla dojem, že dělám všechno špatně a byly chvíle, kdy jsem netušila, co vlastně miminko potřebuje. Před těhotenstvím byly náročné dny nabité akcí vystřídány klidem a odpočinkem, mohla jsem se dospat, vypnout, odpočinout. To v mateřství neexistuje. Místo toho jsem se zadaptovala a zvykla si fungovat jinak, podřídit se. Teď už si zabíháme zvyky a rituály, nebojím se, že se děje něco závažného, když se objeví nezvyklá reakce a já i můj muž máme v péči o potomka mnohem větší sebedůvěru.

Když jsme našim přátelům loni oznámili, že očekáváme potomka, jejich pětiletý syn jim pak řekl: "Tak to teď budou opravdová rodina." Tenkrát mi to přišlo zábavné, dnes si říkám, že měl pravdu. Konečně nás tři začínám vnímat jako opravdovou rodinu - rodinu lovců úsměvů.

Autor: Hana Kratka | středa 12.6.2013 10:44 | karma článku: 6,68 | přečteno: 295x
  • Další články autora

Hana Kratka

V Manchesteru

Dostat se v sobotu ráno do centra Manchesteru nebylo úplně jednoduché. Tramvaje měly prodloužené intervaly a nejezdily do centra města, před stanicí Victoria jsme museli přestoupit do autobusu. Lidé to brali stoicky.

31.5.2017 v 15:49 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1303x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Magické číslo tři

Blíží se potomkovy třetí narozeniny. První narozeniny jsou skvělé. Přežijete porod, zmatek kolem novorozence, můžete oslavit, že zvládnete udržet naživu dítě celý rok. Máte z toho roku přibližně milion fotek.

6.4.2016 v 16:13 | Karma: 11,02 | Přečteno: 251x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Domácí politika

Náš dům se proměňuje v organismus s vlastním životem. Ať se snažím uklízet a rovnat jak chci, nic nezůstane na svém místě. A ať peru a skládám prádlo jak chci rychle, vrší se mi tu hromady špinavých tepláků a triček.

3.8.2015 v 18:25 | Karma: 10,45 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ona

Hana Kratka

Jak neztrácet čas

Od ledna mě životem provází drobná knížka. Napsala ji americká učitelka jógy Judith Lasater a její název se dá přeložit jako Rok života s jógou (anglický titul A Year of Living Your Yoga).

15.7.2015 v 15:43 | Karma: 8,63 | Přečteno: 325x | Diskuse| Osobní

Hana Kratka

Potomek u klávesnice

Myslím, že je načase, abych se konečně rozhovořila. Koneckonců je mi už dvacet dva měsíců, svět určitě zajímá, co se se mnou děje. Ona sice občas něco zmíní, sem tam se mihne blogem zmínka o potomkovi, ale nemyslím si, že se mi dostává tolik prostoru, kolik si zasloužím.

24.2.2015 v 10:26 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 907x
Hana je ucitelka jogy, cerstve vdana, zije v Manchesteru s manzelem, ktereho potkala v Kapskem meste.