Kdo nás opravdu okrádá - DOSLOV a konec.

Když jsem včera psal svůj příspěvek o pirátství a nekorektní politice předražených DVD, netušil jsem jaký rozbroj tím vyvolám a jak debatu rozdělím na dva znepřátelené tábory....

Chtěl bych k tomu jen krátce dodat, že původní myšlenka, která možná z mé narychlo napsané úvahy nevyplynula zcela jasně, byla ta, že mi to přijde jako opravdu hloupý alibismus ze strany bezradných producentů odsuzovat vysokoškolské studenty za něco, co sami svým hamižným chováním vyvolávají. Dle mého pohledu totiž tuto situaci sami distributoři vyprovokovali již dávno tím, že v minulosti byl zákazník několikrát oklamán podstrkováním narychlo na koleně vytvořených „uměleckých děl“, která pak byla zařazena do jediné cenové kategorie - kvalitních produktů a člověk, který tomuto řazení důvěřuje, pak na toto doplácí, bez možnosti reklamace! Proto chápu zákazníka jako slabší stranu.

Druhá věc je ta, že jsme všichni shodně byli zákonem zahrnuti pod plachtu kolektivní viny a dnes nedobrovolně přispíváme na takzvané ušlé zisky rádoby umělců, při zakoupení prázdných médii, kopírovacích a záznamových zařízení a dalších věcí, byť mnozí z nás je používají čistě na své vlastní výtvory. Když jsme takto okrádáni, jak si pak někdo může dovolit soudit ty, kteří si z tohoto předplatného chtějí vzít nazpět nějakou část? Rádio neposlouchám, na televizi se nedívám, ale poplatky hradit musím. Proč bych si tedy nesměl stáhnout film na jedno podívání, když už jsem ho dopředu zaplatil? Proč bych měl za to platit dvakrát? A kdo mi tuto spravedlnost umožní? Kdo tu koho okrádá? Navíc, když tu nebyla možnost stahování filmů, tak jsem se na ten film prostě nedíval. Tak, jak může někdo hovořit o objektivní ztrátě na zisku? Není to naopak objektivní ztráta zisku na straně spotřebitele?

Představte si, že by k přečtení tohoto článku bylo nutné nejdříve kliknout na karmu, pak by se vám teprve otevřel a vy zjistili, jaké kraviny jsou zde napsány? Necítili byste se podvedeni, že jste museli dát svůj hlas něčemu, co se samo vydává za srovnatelné s ostatními? Jak z názvu a z neobjektivního hodnocení poznáte skutečnou hodnotu?

Autor: Roman Hanáček | pátek 21.12.2007 8:43 | karma článku: 27,28 | přečteno: 1385x