Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejhlubší bazén světa a jiné zajímavosti

Uvažovali jste někdy nad tím, kde je největší bazén na světě, nebo který je nejdelší nebo nejhlubší? Na několik takových zvláštních míst si posvítíme a na jedno se rovnou zajedeme podívat.

Různá světová "nej" jsou často velmi známá, ale zrovna bazény... jsou všechny tak nějak stejné, obvykle celkem mrňavé, nedostačující, a pro nás potápěče prostě málo hluboké (z logických důvodů, prostě je cílovka jinde). Jsou ale výjimky.

Začneme tím největším. Co se mi podařilo dohledat, tak úplně největší (rozlohou) bazén světa je v jednom luxusním hotelovém komplexu v nám Čechům dobře známém letovisku Šarm Aš-Šajch. Je to spíš umělé jezero, které obklopují právě hotelové budovy. Bazén, nebo jak říkají propagační materiály, laguna, je napuštěn mořskou vodou (logicky) a má rozměry přibližně 750x150 metrů. Někde "uprostřed" je i ostrov. Na propagačních materiálech místo vypadá krásně, jaká je realita je těžko říci - hotel ještě není otevřený, staví se už věčnost a nikdo to celé ještě neměl možnost vyzkoušet. Tak snad letos.

Nejdelší bazén, který si ale dlouho držel (a vlastně, vzhledem k výše uvedenému, stále drží) pozici největšího bazénu, je bohužel také v současnosti docela nedostupný. Je v rezidenčním komplexu, ikdyž je možné, že některé byty zde lze krátkodobě pronajmout přes různé platformy. Leží ve městě Algarrobo, asi 30 kilometrů jižně vzdušnou čarou od přístavu Valparaíso v centrální části Chile. Za Covidu trochu z ruky, i za normálních okolností jsme sem letěli se dvěma přestupy letadlem a dál autobusem skoro dva dny. Bazén nabízí možnost plavat kilometr rovně, což ho činí naprosto unikátním. Je samozřejmě taky napájen vodou z nedalekého, padesát metrů vzdáleného Pacifiku. 

Nabízí se otázka, co je to za bazén, když vykopu díru a trubkou tam nechám proudit vodu z oceánu. Bazén přece musí být, aby to byl skutečný bazén, napuštěný sladkou vodou. Modří už vědí, nebo alespoň tuší: podíváme se na jedno z málo známých českých "nej". Největší sladkovodní bazén světa je totiž u nás, konkrétně ostravské části Poruba. Leží trochu stranou pozornosti a nejspíš ani většina jeho pravidelných návštěvníků (jako dítě jsem se tam taky vyskytoval) netuší o jeho "světovosti".

Důvodem, proč píši tento článek, je ale nejhlubší bazén. Ten si, s jasným cílem překonat rekord, ale samozřejmě i postavit unikátní sportoviště, postavili v Polsku, ve městečku Mszczonów nedaleko Varšavy. Bazén byl otevřen v prosinci 2020, pak krátce uzavřen a znovu otevřen jako "tréninkové centrum" - trénink sportovců, na rozdíl od rekreace, byl v PL určitou dobu povolen. Jakmile se naskytl vhodný víkend, kdy ani česká opatření (ještě), ani polská opatření (už) nebránila jeho návštěvě, sedáme, pro jistotu svou i okolí vybavení alespoň antigenními testy, do auta.

Pokud jedete z Ostravy, moc cest se nenabízí. Vyrazíte na sever po A1, až, za rozkopaným cca 50 kilometrovým úsekem, narazíte na odbočku do Varšavy po S8, která vás dovede až do Mszczonowa. Velmi jednoduché. Z Prahy můžete jet nejrychlejší, ale delší, cestou přes Hrádek nad Nisou a Zgorzelec na rušnou a úzkou polskou dálnici A4, nebo přes Náchod a Kladsko, do Vratislavi, kde se obě cesty spojují, a dále pokračujete po krásné nové rychlostní S8, až se napojíte na A1. Po ní kousek k severu a pak směr Varšava po A2. Z ní sjedete na moderní rychlostní okresku číslo 50, neoficiální obchvat Varšavy, který vás dovede do Mszczonowa. Ani v jednom případě za použití polských dálnic neplatíte.

Budovu bazénu "Deepspot" uvidíte už od sjezdu z dálnice a nemůžete ji nenajít, leží v podstatě na zelené louce. Je určitě vhodné udělat si rezervaci na určitou hodinu. Sice můžete mít štěstí na volné termíny, ale určitě není vhodné na to spoléhat.

Po zaparkování vás přivítá recepce, kde se nahlásíte, doložíte svou kvalifikaci, vyplníte nějaké ty covidové formuláře, zdravotní formuláře, a chvilku počkáte, než si vaši skupinku někdo svolá.

Ještě na recepci dostanete krátké školení, jak to funguje, co je kde, na co si máte dát pozor, a pak už se můžeme odebrat do šaten.

Trošku netradičně se tady potápí jenom v plavkách. To se samozřejmě dá i jinde, ale taková hodina v českém, řekněme šestadvacetistupňovém bazénu, není úplně ono. Už to chce neopren. Tady má ale voda kolem 33° - je tu nějaký termální pramen, který v podstatě umožnil tomuto místu vzniknout, a tak neopren, a s ním spojené závaží, není vůbec potřeba.

Masku máme svoji, potápěčský počítač taky (je tu povinný, ale dá se půjčit), fasujeme tedy jenom lahev, žaket (takový ten postroj na záda), dýchací automatiku (takové ty hadičky) a ploutve. Nic víc není potřeba. Všechno je po ruce, nic se nemusí daleko tahat. Je tady připravená "strojící" protiskluzová plocha, kde si všechno připravíme, a dle instrukcí to "hodíme do vody". Obvyklý postup je "nastrojit" se na břehu, sejít schody nebo skočit do vody, a zahájit ponor. Tady se - zřejmě aby se minimalizovalo riziko poškození výstroje nebo úrazu - strojíme až ve vodě. Nemáme s tím moc zkušeností, ale samozřejmě to není nic těžkého. Jsme tady - a to se nám nestává - z naší, asi dvacetičlenné skupiny nejzkušenější, a tak jsme první připravení, první ve vodě, a jdeme rovnou, po vyzkoušení, že všechno funguje jak má, na místní největší atrakci.

Místní bazén je zhruba dvacet na dvacet na dvacet. Taková kostka. Ze zdí a z podlahy trčí různé výstupky, a v jednom rohu je to, co dělá tenhle bazén světovým: pětadvacetimetrový tubus, kterým se dostáváme na nejhlubší místo v hloubce 45 metrů (počítač tedy říká 44,4 metru). Zrovna tady jsme čekali největší "provoz", ale nikdo se sem moc nehrne. Pravděpodobně zbytek naší skupiny, nebo velká část, jsou teprve studenti nebo absolventi programu OWD (Open Water Diver), který dovoluje ponory do max. 20 metrů.

Oproti potápění v přírodě si tady, kde je ze dna vidět na hladinu i v takové hloubce, člověk uvědomí, že těch 45 metrů je třináctipatrový panelák. Žádná sranda. Začínáme se tedy pomalu vracet do hlavní prostory, do hloubky dvaceti metrů, a prolézáme řádku připravených, několikapatrových jeskyní, s hlavní prostorou "bazénu" propojených. Zajímavé místo, kde si své využití najde baterka, kterou jsme si z domova přivezli. Jdeme pomalu nahoru, ale ještě se zastavujeme u lodě, kterou sem ponořili pro větší variabilitu tréninků, a pak už se začínáme blížit k hladině. 

Asi ve třech metrech hloubky bazén protíná skleněný tunel, odkud si suchozemci fotí a točí nás, a my si v něm zase točíme suchozemce. V podobné hloubce jsou i okna pokojů, ve kterých se můžete ubytovat - my jsme ale tuto možnost, zřejmě kvůli současné epidemiologické situace, nevyužili, ani se o ní web bazénu příliš nezmiňuje.

Po jedenačtyřiceti minutách ponoru se vracíme na hladinu. Je tu velmi přehledně oddělen vstup a výstup, vracíme poloprázdné lahve místnímu zřízenci, který si zapisuje čísla (asi aby se vědělo, kolik lahví (lidí) je pod vodou a jak dlouho, vracíme do stojanů na použité věci... použité věci, tj. automatiky, žakety a ploutve. Víc toho není. Důsledně se oddělují použité a nepoužité věci, zřejmě kvůli desinfekci.

Zpět do šaten. Jistě zajímavý počin a na kurz potápění rozhodně zajímavé místo, kde si můžete vyzkoušet v ideálních podmínkách všechno, co se vám bude později hodit v podmínkách neideálních. Zpět do auta, a zpět na dálnici a k jihu. Zpět do smutné země známé pod anglickou přezdívkou "Best in Covid". 

Autor: Aleš Gill | středa 10.3.2021 13:30 | karma článku: 19,40 | přečteno: 880x
  • Další články autora

Aleš Gill

Neznámá místa 16: Největší benzínka na světě

Asi to znáte. Platíte na kase za benzín a říkáte číslo stojanu. Čtyři, šest, jedenáct. Říkali už jste ale někdy číslo vyšší než sto? Já tedy ne. Přesto několik takových benzínek existuje. V Texasu.

17.4.2024 v 8:14 | Karma: 17,01 | Přečteno: 502x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma: 16,63 | Přečteno: 557x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Neznámá místa 15: Hitlerův hrad

Podíváme se na místo, o kterém jste nejspíš nevěděli. Ani já jsem o něm nevěděl. Až při procházení objektem mi přišlo něco... jinak. Jako bych byl doma u Adolfa. A ono taky že jo. Poznaňský kulturák má dost zvláštní minulost.

5.3.2024 v 8:00 | Karma: 14,09 | Přečteno: 325x | Diskuse| Cestování

Aleš Gill

Pamatujete mobily, které vydržely nabité 14 dní?

Pokud si ještě pamatujete tlačítkové mobilní telefony s černozeleným displejem a nabíječkou s podivnou koncovkou, která se nehodila vůbec k ničemu, asi si pamatujete, že jste ji nemuseli používat tak často, jako dnes.

22.2.2024 v 7:45 | Karma: 30,12 | Přečteno: 3436x | Diskuse| Společnost

Aleš Gill

Návod na... Safari v Keni (2/2)

V první části článku jsme se podívali na Masai Mara, Hells Gate, Crescent Island, jezero Nakuru a za nosorožci do Ol Pejety. Držte si klobouky, v tomhle článku se podíváme do za mě nejkrásnějšího parku v Africe.

1.2.2024 v 8:37 | Karma: 10,60 | Přečteno: 219x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

  • Počet článků 245
  • Celková karma 19,46
  • Průměrná čtenost 1413x
Jsem potápěč. Pokud se ocitnu na břehu moře, neumím se tam jen tak válet. Ze břehu vypadá každé moře stejně, ale svět pod hladinou je pokaždé jiný. Přijdu si stále jako začátečník, a o začátcích s potápěním jsem napsal i knihu První krok pod hladinu.

Jsem pisálek. Baví mě psát. Baví mě psát o místech, o kterých moc lidí nepíše. Raději budu psát články o Pchjongjangu a Kábulu než o Dubrovníku a Bibione. Nejsem si jistý, jestli to po mně někoho baví i číst, ale stejně píšu. Třeba si to v důchodu po sobě jednou všechno přečtu a řeknu si: Dobrý.

Jsem rychlocestovatel. Raději nakouknu za týden do dvou zemí, než bych zůstával v jedné. Jet na pár hodin, na otočku, do Japonska, mi dává větší smysl, než do Japonska nejet vůbec.

Jsem řidič. Nerad se nechávám vozit, chci být pánem volantu nebo sedět na místě spolujezdce s mapou v ruce. Když chci vypnout, řídím. Tisíce kilometrů napříč Evropou nebo Amerikou.

Jsem optimalizátor. Umím si správně vybrat zavazadlo a pokud to není třeba, umím si odříct odbavené zavazadlo a užívat si svobodu s příručním batohem. Naopak, pokud se jede autem, není důvod si s sebou nevzít kousek domova, luxusu moderního světa - židli, chladicí box, nůž.

Jsem plánovač. Chci vědět, kam se jede, co se tam bude dělat, jíst, chci vidět mapu, šťourat se před cestou na internetu. Stejně to nakonec končí improvizací...

Jsem akční letenkář. Umím najít letenky levně, a umím se rychle rozhodnout, jestli za danou cenu a za daných podmínek chci nebo nechci letět.

Jsem extrémista. Raději pojedu do Iráku než do Španělska, raději pojedu do Severní Koreje než do té Jižní. Mám rád místa, kam nikdo nejezdí, mám rád otevřený prostor. Špicberky, Island, Saharu, Aralské jezero.

 

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky