Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Školné je logický paradox

      Autoři Bílé knihy k reformě vysokého školství by měli vysvětlit logický paradox své argumentace pro zpoplatnění vysokoškolského studia.

     Tím paradoxem je tvrzení, že budou-li si studenti  studium platit (je z tohoto pohledu jedno v jaké formě a v jakém čase), bude moci studovat více studentů z níže příjmových skupin obyvatelstva, bude tedy odstraněna socioekonomická bariéra studia. Naopak, tato bariéra bude vytvořena a to v masivní podobě a s dalekosáhlými  důsledky pro jednotlivce i hospodářství země.

      Jejich argumenty mají stejnou logiku, jako kdyby obchodníci chtěli docílit vyššího prodeje  výrobku tím, že ho zdraží.  Zdražením lze dosáhnout vyšších zisků, ale ne vyššího prodeje čehokoliv.  

   Vysoké školství potřebuje korekce. Garance akademické svobody a podpory vědeckého bádání musí být na  vyvážena manažerským řízením, maximální efektivitou vynakládaných prostředků a spojením s praxí.  Že to jde i ve stávajícím systému, ukazuje praxe zvláště některých technických univerzit. 

     Forma tzv. odloženého školného nic neřeší. Je to půjčka na budoucí příjem, která jen zastírá to, že to je výdaj studenta, dluh i s patřičnými úroky. Ten však dřív nebo později zaplatit někdo bude muset.  Student, kterého omezí při pořizování bydlení, zakládání rodiny či  jiných aktivitách žádoucích u mladých lidí  jako např. zahájení vlastního podnikání.

    Zaplatí stát v případě, že absolvent nedosáhne do určitého času na průměrný příjem.  To je ve velkém procentu případů pravděpodobnější. Nástupní platy absolventů se většinově pohybují kolem 15 – 17 tis. Kč měsíčně. V tom případě jen bude „vyroben dobrý kšeft“ pro banky, kterými budou tímto způsobem protékat veřejné finance. Pro stát to pak bude znamenat, že finance do vysokého školství budou muset být vyšší o bankovní poplatky a úroky bank. To znamená, že bez efektu pro kvalitu vysokého školství bude stát investovat  do vysokých škol odhadem o 5-10 % více  (toto zůstane v bankách) jen pro zajištění  systému odloženého školného.

     Naprosto mimo realitu české mentality je argument ministra školství Ondřeje Lišky, že budou-li si studenti za vzdělání platit, pak to povede ke zvýšení kvality na vysokých školách. Praxe Klausových vlád, kdy bylo částečně zpoplatněno učňovské školství ukázala, že opak je pravdou . Kvalita učňovských škol téměř okamžitě dramaticky klesla (učil se  ne ten, kdo byl lepší a měl talent pro příslušný obor, ale ten, kdo to dokázal zaplatit). V průběhu dalších let se systém učňovského školství téměř rozpadl. V důsledku toho dnes chybí řemeslníci v klíčových oborech, což se  projevuje  jako bariéra dalšího hospodářského růstu. Podle fungování většiny soukromých škol (výjimky potvrzují pravidlo) se pak také ukazuje další rys naší mentality, že když za něco zaplatíme, tak to musíme dostat. Tím, co většina lidí od školy chce, nejsou v ČR bohužel vědomosti a schopnosti,  jak je tomu jinde, ale dokument, který říká, že tuto školu absolvoval. Zaplatí-li, chce příslušný doklad o absolvování. Je-li žák klient školy, pak dostane, co očekává,  protože jinak škola přichází o příjem. To je trh.

      Vzdělání, stejně jako kultura a zdraví nikdy nemůže být necháno napospas  neviditelné ruce trhu, jak si představuje tato vláda, protože to znamená likvidaci obecné dostupnosti těchto systémů veřejných služeb a tedy snížení životní úrovně většiny lidí.  Zpoplatnění vysokoškolského studia nejen, že v této oblasti nic nevyřeší, ale jde naprosto proti logice budoucích potřeb školství i společnosti jako celku.

Autor: Alena Gajdůšková | čtvrtek 13.3.2008 12:57 | karma článku: 24,21 | přečteno: 2125x
  • Další články autora

Alena Gajdůšková

I „dohodáři“ si zaslouží ochranu a pomoc

Kdo „odnesl“ jako první lockdowny a koronavirovou ekonomickou krizi? Samozřejmě ti, kdo neměli klasický zaměstnanecký poměr, ale dohody o pracovní činnosti nebo o provedení práce. Jejich ochrana byla v podstatě nulová.

23.2.2021 v 15:40 | Karma: 8,45 | Přečteno: 276x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Teď by se nám reforma dlouhodobého ošetřovného hodila

Asi se to ve srovnání s plnými nemocnicemi a skokovým růstem počtu zemřelých zdá jako drobnost a nepříliš podstatný detail. Ale už více než rok leží ve sněmovně můj poslanecký návrh novely zákona o dlouhodobém ošetřovném.

18.2.2021 v 12:00 | Karma: 9,00 | Přečteno: 228x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Kurzarbeit: Lze ho udělat buď dobře, nebo naprosto nanic

Nejnebezpečnějším způsobem, jak zničit dobrou myšlenku je, když se stejný název použije i pro nějaký nesmysl. Ten se pak prosadí. Za nedlouhou dobu se zjistí, že řešení nefunguje. „Vidíte, kurzarbeit je na nic,“ uslyšíme.

10.2.2021 v 8:01 | Karma: 8,99 | Přečteno: 225x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Můžeme to dokázat. Když budeme chtít

Některé události v době kovidové zanikají a nedostává se jim patřičné publicity. 22. ledna tak bez většího ohlasu vstoupila v platnost smlouva o zákazu jaderných zbraní schválená na půdě OSN již v roce 2017.

26.1.2021 v 9:32 | Karma: 10,45 | Přečteno: 362x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Alena Gajdůšková

Vymíráme a pravice přikládá pod kotel

Nejlepší důchodová reforma je, když se rodí hodně dětí. Asi také většina z nás cítí nějakou odpovědnost za budoucnost národa. A zároveň stát nemá, co mluvit rodinám do toho, kolik členů mají mít.

14.1.2021 v 8:09 | Karma: 21,81 | Přečteno: 1111x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1108x
PaedDr. Alena Gajdůšková, krajská zastupitelka a předsedkyně sociálního výboru ZZK,  předsedkyně Správní rady Univerzity T.Bati ve Zlíně, viceprezidentka Svazu pacientů ČR, členka etické komise ĆLK, členka Sdružení parlamentářů proti jadernému zbrojení a za odzbrojení. Bývalá poslankyně a senátorka, místopředsedkyně Senátu P ČR a ČSSD.  Původní profesí učitelka, pak personalistka a  vedoucí odboru školství a kultury ve Zlíně. Pracovala také jako poradkyně premiérů Špidly a Sobotky. Je dlouholetou členkou Sokola a ČČK.

Seznam rubrik