Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslanci by měli začít brát něco na posílení imunity

Včerejší divadlo v podstatě zmařilo některé důvody vazby. Obviněný měl možnost komunikovat s potenciálními svědky či aktéry kauzy. Upozornil je, že se ve spise mluví o financování voleb a také naznačil, že nemusí být sám, kdo skončí ve vazbě. Svým vystoupením získal velmi široký prostor k ovlivňování. Ten je jiným vazebně stíhaným zcela zapovězen. Eliška Wagnerová se vyjádřila, že by se měly přezkoumat podmínky jeho vazby. Přezkoumá někdo podmínky vazby ostatních stíhaných?

Jak směšné je v tomto kontextu oblíbené úsloví našich papalášů „padni komu padni“. Laskavý čtenář čte dobře slovo „papaláš“, protože politika nesoucího kůži na trh za blaho lidu a národa dnes ve sněmovně nenajdete. Česká politika ztratila jakékoliv zbytky morálního rozměru, ve sněmovně zasedají (zatím nepravomocně) odsouzení poslanci, řeční vazebně stíhaní a ostatní se bojí co a kdy na ně praskne. V hospodě kolují vtipy o tom, že by stát ušetřil , kdyby dal do sněmovny mříže a ostrahu přeškolil na bachaře.

A do toho všeho se celé poslanectvo ohání imunitou. Já doufám – a papaláši to často zdůrazňují (pokud zrovna nejsou v průseru), že stále žijeme v demokratickém státě. Někdy dokonce říkají, že jsme i právním státem. To rovněž podle toho jak se jim to hodí. Ale je-li tomu tak, pak se domnívám, že jakákoliv imunita je zbytečná. Nemyslím teď na to, že někdo v opilosti řídí a neměl by mávat před policisty poslaneckým průkazem, ale to, že je zapotřebí zrušit poslaneckou imunitu jako přežitou instituci. Zmizel totiž její význam, který měl chránit nástroj moci lidu, a stala se z ní výsada lenních pánů. Není možné, aby si poslanec fyzicky přisvojoval institut imunity, ten je ochranou nástroje demokracie, kterým se dotyčný stal z vůle lidu. Jaká je to ale ochrana demokracie, když fyzicky chrání lidi, kteří demokracii zneužívají, poškozují a ničí? Taková ochrana se stává pouze šibalským nástrojem vládnoucí kleptokracie, opilců za volantem a podobných existencí.

Papaláš, který ztrácí imunitu požaduje zvláštní zacházení, fešáckou vazbu v luxusním hotelu s pokojovu službou a kabelovkou, možnost dojíždět z vazby sám taxíkem k výslechům, šest týdnů placené dovolené a ve věznici bufet s cenami stejnými jako ve sněmovně. A přijde mu to správné. Je přece „inteligentní člověk, vzdělaný, s vybranými způsoby“, obyčejná vazba je pro tu lůzu z ulice.

A my – lid, to sledujeme s němým úžasem. A co je horší, trpíme to. Dokonce se najdou takoví, kteří takový stav obhajují. Proto říkám – dost, jsme ve slepé ulici. Ve slepé zemi.

Zrušme imunitu, je zbytečná.

Omezme počet volebních období jednoho poslance na dvě, abychom stranickým chobotnicím aspoň trochu svázali chapadla.

Zaveďme majetková přiznání, pokud jsem peníze vydělal nebo dostal darem, vyhrál v loterii, je přece tak snadné to doložit. V ostatních případech jsem je prostě ukradl.

Myslím, že pro začátek to stačí i jako volební program. Nemuseli bychom tolik řešit rozpočet, kdyby se v „zemi tisíce tunelů“ přestalo krást, možná by najednou bylo peněz dost.

A já věřím, že se ještě dožiju toho abych mohl říct: „milí poslanci a poslankyně, máte-li problémy s imunitou, doporučuji abyste rychle navštívili svého lékaře!“

Autor: Ivan Frömmer | středa 6.6.2012 9:24 | karma článku: 20,54 | přečteno: 713x
  • Další články autora

Ivan Frömmer

Politické nebo politikovo rozhodnutí?

Tak nám skončil ve vládě ministr spravedlnosti. Myslím, že by bylo vhodné odvolat ministra vnitra. To proto, aby se věci zase vrátily do starých kolejí a přestaly hony na čarodějnice a čaroděje s veřejnými penězi. Jak nám občanům bylo dobře, když jsme nevěděli, že se tu krade už v miliardách. Asi stejně jako studentům plzeňských práv když nevěděli, že se tituly rozdávají jen za víkendové konzultace.

27.6.2012 v 11:32 | Karma: 25,51 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Ostatní

Ivan Frömmer

Je čas žádat odvolatelnost poslanců!

To, co předvádí české politické „elity“ je už po mnoho let za hranicí slušnosti a únosnosti. Nekončící řada korupčních a šmíráckých skandálů je v podstatě nevyšetřitelná, protože velkovýroba nových a nových případů zastiňuje ty, které se měly vyšetřit včera, předevčírem, před týdnem, měsícem, rokem atd. Spisy nabývají nesmyslných rozměrů, mění se vyšetřovací týmy a státní zástupci, soudy se protahují a řada případů se odkládá z odůvodněním prostému lidu zcela nepochopitelným.

7.3.2012 v 12:22 | Karma: 26,07 | Přečteno: 1244x | Diskuse| Ostatní

Ivan Frömmer

Neberte nám mediální šaškárnu! To je přece naše práce!

Podle šéfa senátorů ČSSD Petra Víchy by se mohla z přímé volby prezidenta stát mediální šaškárna. Osobně v tom cítím strach, že naši mediální šašci přijdou o práci, a to v době recese není žádná sranda.

4.1.2012 v 12:37 | Karma: 16,35 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní

Ivan Frömmer

Jistě pane premiére, …

Nejsem si jist, jestli by podle litery autorského zákona náš kabinet neměl zakoupit autorská práva od tvůrců tohoto skvělého sitcomu, či zda by naopak oni neměli platit našim ochotníkům ve vládě za inspiraci.

31.8.2011 v 11:30 | Karma: 17,48 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Ostatní

Ivan Frömmer

Plesová inspirace ministra Hegera

Začala pomalu plesová sezóna a já jsem s překvapením zjistil, že i zdánlivě tak nedůležitá věc, jako je účast na plese, může významně přispět ke zdravotnické reformě. Zdá se totiž, že ministr Heger navštívil v minulých dnech plesové veselí a se zájmem zřejmě pozoroval některé tradiční plesové hry. Speciálně mám na mysli tu, kde páry tančí kolem řady židlí. Těch je o jednu méně než párů, a na signál (hudba přestane hrát) musí rychle obsadit volné židle. Ti pomalejší jdou ze hry ven.

1.2.2011 v 7:16 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1550x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Původním povoláním telekomunikační inženýr. Po r. 1991 se věnuje marketingu a pc grafice. Řadu let pracoval pro společnost vyvíjecí systémy pro odhalování falzifikátů. Od r. 1997 se zabývá zdravotnickou problematikou a byl jedním z prvních, kdo se začali specializovat na reklamu a marketing v českém zdravotnictví. Službami pro zdravotnictví se dnes téměř výhradně živí. Pracuje pro soukromé subjekty, příspěvkové organizace a zdravotní pojišťovny u nás i na Slovensku. V současnosti se zabývá plošnými přeregistracemi a transformacemi zdravotnických zařízení na právnické osoby. Provozuje webové stránky www.admedica.cz, www.mediposter.cz a www.spolecenskyservis.cz.