Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plesová inspirace ministra Hegera

Začala pomalu plesová sezóna a já jsem s překvapením zjistil, že i zdánlivě tak nedůležitá věc, jako je účast na plese, může významně přispět ke zdravotnické reformě. Zdá se totiž, že ministr Heger navštívil v minulých dnech plesové veselí a se zájmem zřejmě pozoroval některé tradiční plesové hry. Speciálně mám na mysli tu, kde páry tančí kolem řady židlí. Těch je o jednu méně než párů, a na signál (hudba přestane hrát) musí rychle obsadit volné židle. Ti pomalejší jdou ze hry ven.

Velmi inspirativní pro naše zdravotnictví. Jakkoliv jsem v minulosti podporoval (a stále podporuji) právo lékařů na důstojné ohodnocení jejich práce a celoživotního průběžného vzdělávání, nelze si nevšimnout, že potřeba akutních lůžek je skutečně nižší, než je současný stav. Nelze si také nevšimnout, že zejména na velkých odděleních řady nemocnic bývá z tohoto důvodu větší či menší přezaměstnanost, která má v zásadě negativní dopad na využívání fondu pracovní doby. Tím nemám na mysli nekonečné služby a přesčasy, proti kterým nyní lékaři bojují, ale fond běžné pracovní doby, po kterou by měli být nesloužící lékaři na odděleních či na ambulanci. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale potrefené husy nyní jistě ví, o kom hovořím.

Podstatné je ovšem to, že navrhovaným snížením počtu akutních lůžek se významně ušetří, aniž by se to dotklo pacientů. Bude možno snížit plánované počty zdravotnického personálu, což se odrazí na fixních nákladech nemocnic a v neposlední řadě se vytvoří trh pracovních sil ve zdravotnictví. Ten poslední „bonus“ se samozřejmě lékařům a potažmo ani sestrám líbit nebude. Měl by se však líbit zejména pacientům, protože to je přesně to, co může vést ke zkvalitnění péče. Nevěřím, že by se vytvořila armáda nezaměstnaných lékařů, to u nás skutečně nehrozí. Ale je pravděpodobné, že nám to pomůže obsadit méně zajímavá pracovní místa na venkově nebo v menších nemocnicích, případně tzv. „neatraktivní obory“. A nedělejme si iluze – ani tolik skloňovaní Němci nebo Britové nehledají zahraniční lékaře na lukrativní místa na prestižních klinikách.

Ministr se tedy inspiroval správně a lékaři by asi měli přijmout jeho iniciativu alespoň s mírným nadšením. Pokud jim tedy jde o zdravotnictví a nikoliv jen o peníze, jak deklarují. Že ji s nadšením nepřijímají, je lidsky naprosto pochopitelné, zdravotnictví nyní bude muset jít stranou, teď začíná jít o místa, funkce, peníze. Navíc hrozí ztráta podpory veřejnosti, protože lékařstvo už neumí srozumitelně zformulovat, co že to vlastně chtějí jiného než peníze, které jim vláda nakonec dává. V posledním vydání časopisu ČLK se to hemžilo výkřiky typu „bojujeme za všechny - podpořte nás“ a podobně. O několik dnů později se LOK od podobné solidarity se sestrami, ambulantními lékaři či praktiky zcela distancoval, což mu na popularitě nejen u uvedených profesí, ale zejména u veřejnosti právě nepřidalo.

Předáci LOKu mají nyní černého Petra. Zaprvé výpověď není stávka, tudíž těžko lze zajistit, že se všichni budou moci vrátit na svá místa. Pokud se to nepodaří, už těžko někdy své ovečky strhnou k jakékoliv revoltě, čímž LOK přijde o svůj vliv. Zadruhé je otázka, zda se podaří zajistit kontinuitu protestu i nadále. Ministr dal poměrně velkorysou nabídku (aspoň tak to vnímá veřejnost) a míček je na jejich straně hřiště. Řada lékařů je nalomena, protože nechtějí skončit jako tanečníci bez židle. A tato paralela zrovna ukazuje na nejslabší článek – manželské lékařské páry nebo ženaté lékaře s manželkou na mateřské. Dva lidé bez příjmu s nejistou budoucností se hesel ani poněkud vratké solidarity nenají. Hypotéky, půjčky, děti… Není tajemství, že někteří již za zády LOKu a kolegů tiše vyjednávají s vedením nemocnic o návratech. Ani šéfovská místa nikdo jen tak opustit nebude chtít, i když tu výpověď napřed solidárně podal. O místech ve fakultních nemocnicích ani nehovořím. A k tomu všemu se začíná šířit patrně zcela neopodstatněná fáma, že šlo o předem připravenou akci, na které se ministerstvo s odboráři v zákulisí dohodlo. Je to sice krajně nepravděpodobné, ale semínko nedůvěry bylo již místy zaseto. Nezáviděníhodná pozice.

Suma sumárum s těmito kartami se moc víc asi uhrát nedá. Pro obě strany by bylo výhodné přijmout ministrovu nabídku. Nikdo neprohrál a oba aktéři mohou mít pocit vítězství. Ministr musel ustoupit a pošle peníze, ale podaří se mu výrazně snížit náklady v systému, LOK dosáhl svého, ale bude muset obětovat některé lékaře – také v zájmu systému. Nakonec však bez práce nezůstane nikdo, dojde jen k přeskupení na trhu pracovních sil. Pro pacienta by to byla dohoda ideální. Jak se však zachovají odboráři, je ve hvězdách. Co nyní udělají jednotliví lékaři také nelze předvídat. Možná by měli zajít na nějaký ten ples pro inspiraci a přijmout nabídku k tanci.

Autor: Ivan Frömmer | úterý 1.2.2011 7:16 | karma článku: 25,37 | přečteno: 1550x
  • Další články autora

Ivan Frömmer

Politické nebo politikovo rozhodnutí?

Tak nám skončil ve vládě ministr spravedlnosti. Myslím, že by bylo vhodné odvolat ministra vnitra. To proto, aby se věci zase vrátily do starých kolejí a přestaly hony na čarodějnice a čaroděje s veřejnými penězi. Jak nám občanům bylo dobře, když jsme nevěděli, že se tu krade už v miliardách. Asi stejně jako studentům plzeňských práv když nevěděli, že se tituly rozdávají jen za víkendové konzultace.

27.6.2012 v 11:32 | Karma: 25,51 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Ostatní

Ivan Frömmer

Poslanci by měli začít brát něco na posílení imunity

Včerejší divadlo v podstatě zmařilo některé důvody vazby. Obviněný měl možnost komunikovat s potenciálními svědky či aktéry kauzy. Upozornil je, že se ve spise mluví o financování voleb a také naznačil, že nemusí být sám, kdo skončí ve vazbě. Svým vystoupením získal velmi široký prostor k ovlivňování. Ten je jiným vazebně stíhaným zcela zapovězen. Eliška Wagnerová se vyjádřila, že by se měly přezkoumat podmínky jeho vazby. Přezkoumá někdo podmínky vazby ostatních stíhaných?

6.6.2012 v 9:24 | Karma: 20,54 | Přečteno: 713x | Diskuse| Ostatní

Ivan Frömmer

Je čas žádat odvolatelnost poslanců!

To, co předvádí české politické „elity“ je už po mnoho let za hranicí slušnosti a únosnosti. Nekončící řada korupčních a šmíráckých skandálů je v podstatě nevyšetřitelná, protože velkovýroba nových a nových případů zastiňuje ty, které se měly vyšetřit včera, předevčírem, před týdnem, měsícem, rokem atd. Spisy nabývají nesmyslných rozměrů, mění se vyšetřovací týmy a státní zástupci, soudy se protahují a řada případů se odkládá z odůvodněním prostému lidu zcela nepochopitelným.

7.3.2012 v 12:22 | Karma: 26,07 | Přečteno: 1244x | Diskuse| Ostatní

Ivan Frömmer

Neberte nám mediální šaškárnu! To je přece naše práce!

Podle šéfa senátorů ČSSD Petra Víchy by se mohla z přímé volby prezidenta stát mediální šaškárna. Osobně v tom cítím strach, že naši mediální šašci přijdou o práci, a to v době recese není žádná sranda.

4.1.2012 v 12:37 | Karma: 16,35 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní

Ivan Frömmer

Jistě pane premiére, …

Nejsem si jist, jestli by podle litery autorského zákona náš kabinet neměl zakoupit autorská práva od tvůrců tohoto skvělého sitcomu, či zda by naopak oni neměli platit našim ochotníkům ve vládě za inspiraci.

31.8.2011 v 11:30 | Karma: 17,48 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma

5. května 2024

Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  16:58

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Původním povoláním telekomunikační inženýr. Po r. 1991 se věnuje marketingu a pc grafice. Řadu let pracoval pro společnost vyvíjecí systémy pro odhalování falzifikátů. Od r. 1997 se zabývá zdravotnickou problematikou a byl jedním z prvních, kdo se začali specializovat na reklamu a marketing v českém zdravotnictví. Službami pro zdravotnictví se dnes téměř výhradně živí. Pracuje pro soukromé subjekty, příspěvkové organizace a zdravotní pojišťovny u nás i na Slovensku. V současnosti se zabývá plošnými přeregistracemi a transformacemi zdravotnických zařízení na právnické osoby. Provozuje webové stránky www.admedica.cz, www.mediposter.cz a www.spolecenskyservis.cz.