Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je nutné obávat se exodu lékařů?

Blíží se konec roku a podpisy pod příslibem podání hromadné výpovědi velké části českého lékařstva se množí. Protest je z mého pohledu v mnoha případech na místě a sympatizuji s těmi, kdo se domáhají spravedlivé mzdy.

Šest let náročného (a nákladného studia), dvouletá příprava pro atestaci, ať počítám, jak počítám, nemohu najít srovnání s jiným povoláním. Pokřik ministra Dobeše o podhodnocování učitelů je proti tomu směšný, nemluvě o tom, že po nich nikde v Unii nikterak netouží. Nedávný příběh osmadvacetiletého učitele o živoření za necelých 20 tisíc měsíčně (otištěný v MF Dnes) mě dojímal pouze do té doby, než jsem se ke konci dočetl, že onen učitel má pouze maturitu a vysokou si teprve začal dodělávat. Připočtu-li k tomu neustálé zdůrazňování téhož ministra, že současní a bývalí maturanti jsou banda nedouků, pak si myslím, že tu cosi zahnívá.

Ale ponechám stranou jiné obory a vrátím se k lékařstvu. Všichni uznávají, že nároky lékařů jsou v zásadě oprávněné. Obrovská odpovědnost, práce pod soustavným tlakem, nutnost(!) průběžného vzdělávání, to všechno veřejnost uznává. Jen nějak už nechce vidět, že by ten doktor měl vydělávat víc než soustružník či dojička. Použil jsem záměrně obory, které pamětníkům minulého režimu navozují pocit rovnostářství. Odtud totiž pramení ta neochota přiznat jiným zaslouženou odměnu. Samozřejmě, jsou lékaři a „lékaři“. Ale nepochybně najdeme i různé kategorie soustružníků a dojiček. Proto by mělo platit i nyní ono socialistické „každému podle jeho práce“ bez výjimky ve všech zaměstnáních. Lékaři jistě budou souhlasit, protože to nárok na spravedlivou odměnu za hodinu práce nesnižuje.  

Do konce roku chybí sice ještě nějaký ten pátek, ale nemocnice už chystají krizové scénáře. Přesto si ale nemyslím, že by na jejich realizaci došlo. Není zřejmě nutno obávat se odchodu takové části lékařů, aby to výrazně ohrozilo zajištění péče v tomto státě. Co je skutečný problém, je to, že odejde ta část, která je „akčnější“ a z pohledu manažera schopnější. Navíc půjde nepochybně o mladé lidi, kteří budou téhle zemí za pár let citelně chybět. Nedělejme si totiž iluze, že odjedou do světa, aby nasbírali zkušenosti, vydělali a vrátili se pracovat domů za zlomek mzdy, kterou obdrží jinde. Takhle to vážně nefunguje, valná část lékařů-emigrantů zapustí kořeny, najdou si partnery, přátele, postaví domy.

To je jeden aspekt, a ten druhý je závažnější. V době, kdy šetříme, kam jen oko dohlédne, vychováváme za drahé peníze vysoce kvalifikované odborníky pro jiné země, které do jejich vzdělání nemusí dát ani euro. Ano, už jsem slyšel i bagatelizování tohoto faktu slovy: „o co vlastně jde, místo nich přijdou stejně kvalifikovaní z Ukrajiny nebo z Číny“. Nevím jak čtenáře, ale mě tato myšlenka nenaplňuje přílišným optimismem. Domnívám se totiž, podobně jako paní Merkelová, že multikulturalismus je mrtvý a skutečně netoužím domlouvat se jednou na akutním příjmu ve stavu na pokraji vědomí s lékařem, který česky rozumí jen několik základních slov a zatím si ještě plete pojmy pravá a levá.

Proto odpovídám na otázku položenou na počátku: 1. Ano, lékaři odejdou, 2. Ne nemusíme se obávat, že by nás to nyní významně ohrozilo, 3. Ano obávejme se velmi, že nás to ohrozí za několik let.

Přátelé, mysleme na hlavně budoucnost. Až nám totiž zaklepe nemoc na dveře, budeme v tu chvíli chtít, aby nás ošetřoval erudovaný a dobře placený lékař. Ale to už taky může být pozdě.

Autor: Ivan Frömmer | pondělí 8.11.2010 14:35 | karma článku: 43,92 | přečteno: 13732x
  • Další články autora

Ivan Frömmer

Politické nebo politikovo rozhodnutí?

Tak nám skončil ve vládě ministr spravedlnosti. Myslím, že by bylo vhodné odvolat ministra vnitra. To proto, aby se věci zase vrátily do starých kolejí a přestaly hony na čarodějnice a čaroděje s veřejnými penězi. Jak nám občanům bylo dobře, když jsme nevěděli, že se tu krade už v miliardách. Asi stejně jako studentům plzeňských práv když nevěděli, že se tituly rozdávají jen za víkendové konzultace.

27.6.2012 v 11:32 | Karma: 25,51 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Ostatní

Ivan Frömmer

Poslanci by měli začít brát něco na posílení imunity

Včerejší divadlo v podstatě zmařilo některé důvody vazby. Obviněný měl možnost komunikovat s potenciálními svědky či aktéry kauzy. Upozornil je, že se ve spise mluví o financování voleb a také naznačil, že nemusí být sám, kdo skončí ve vazbě. Svým vystoupením získal velmi široký prostor k ovlivňování. Ten je jiným vazebně stíhaným zcela zapovězen. Eliška Wagnerová se vyjádřila, že by se měly přezkoumat podmínky jeho vazby. Přezkoumá někdo podmínky vazby ostatních stíhaných?

6.6.2012 v 9:24 | Karma: 20,54 | Přečteno: 713x | Diskuse| Ostatní

Ivan Frömmer

Je čas žádat odvolatelnost poslanců!

To, co předvádí české politické „elity“ je už po mnoho let za hranicí slušnosti a únosnosti. Nekončící řada korupčních a šmíráckých skandálů je v podstatě nevyšetřitelná, protože velkovýroba nových a nových případů zastiňuje ty, které se měly vyšetřit včera, předevčírem, před týdnem, měsícem, rokem atd. Spisy nabývají nesmyslných rozměrů, mění se vyšetřovací týmy a státní zástupci, soudy se protahují a řada případů se odkládá z odůvodněním prostému lidu zcela nepochopitelným.

7.3.2012 v 12:22 | Karma: 26,07 | Přečteno: 1244x | Diskuse| Ostatní

Ivan Frömmer

Neberte nám mediální šaškárnu! To je přece naše práce!

Podle šéfa senátorů ČSSD Petra Víchy by se mohla z přímé volby prezidenta stát mediální šaškárna. Osobně v tom cítím strach, že naši mediální šašci přijdou o práci, a to v době recese není žádná sranda.

4.1.2012 v 12:37 | Karma: 16,35 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní

Ivan Frömmer

Jistě pane premiére, …

Nejsem si jist, jestli by podle litery autorského zákona náš kabinet neměl zakoupit autorská práva od tvůrců tohoto skvělého sitcomu, či zda by naopak oni neměli platit našim ochotníkům ve vládě za inspiraci.

31.8.2011 v 11:30 | Karma: 17,48 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2176x
Původním povoláním telekomunikační inženýr. Po r. 1991 se věnuje marketingu a pc grafice. Řadu let pracoval pro společnost vyvíjecí systémy pro odhalování falzifikátů. Od r. 1997 se zabývá zdravotnickou problematikou a byl jedním z prvních, kdo se začali specializovat na reklamu a marketing v českém zdravotnictví. Službami pro zdravotnictví se dnes téměř výhradně živí. Pracuje pro soukromé subjekty, příspěvkové organizace a zdravotní pojišťovny u nás i na Slovensku. V současnosti se zabývá plošnými přeregistracemi a transformacemi zdravotnických zařízení na právnické osoby. Provozuje webové stránky www.admedica.cz, www.mediposter.cz a www.spolecenskyservis.cz.