Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

TOP 09 - přivítat nebo zatratit?

Jaké má nová konzervativní strana exministrů Kalouska a Swarzenberga vůbec šanci na přežití na našem malém politickém smetišti plném kohoutů?

   Podle mého názoru je ta šance docela slušná. Mohu se ale také krutě mýlit. Už ten název! Zkratka se zprofanovaným významem, která se navíc shoduje s počátečními písmeny jména Topolánek. Už to bude jistě zdrojem humorných i rádobyhumorných přirovnání, neboť lid český je prostě takový. Možná, že i ostatní politické strany nepohrdnou nějakou tou veršovanou perlou, vždyť předvolební boj bývá nelítostný.  

   A co nástin volebního programu? Na české tradičně spíše levicové smýšlení velmi pravicový. Ale na druhé straně, alespoň okatě neslibuje to, o čem už kdekdo ví, že nelze splnit. Zavděčit se, samozřejmě, nelze všem. A tak je to takový tmavý oblek velmi konzervativního politického střihu, sněhobílá košile férového přístupu k voličům, nenápadný kolárek křesťanské víry a k tomu trochu extravagantní zelená vesta trvale udržitelného rozvoje. Na první pohled nesourodý oděv. Ale může docela dobře padnout.  

   „Vyšší spoluúčast u lékaře“ – nejvýbušnější téma dali zakladatelé hned na první místo svých pěti programových tezí. Velmi odvážné. Je to ale na druhé straně dobrý barometr. Kdo to „skousne“, nebude mít asi problém ani se zbytkem programové nabídky. ODS už „spoluúčast u lékaře“ zkusila a za vydatné pomoci opozice (a částečně i koalice) tvrdě narazila. Diskutovat toto téma je na samostatný článek. Přesto si myslím, že připlácet si na lékařskou péči je nezbytností, která tu už dávno měla být. Že může být něco „zadarmo“ je totiž nehorázná lež. Na druhé straně, kdo má potřebu více jíst nebo je zimomřivý a chce se ohřát, musí si taky připlatit. Když si víc nemocný, budeš i víc platit – to je ale jen to „a“. Je však třeba říci i to „b“ – kdo, kolik a za co. Na tom bude nakonec záviset úspěch či neúspěch celé reformy.  

   „Školné motivuje studenty“ – další podobné téma z oblasti „dostávat něco zadarmo“. Co je zadarmo, toho si nikdo neváží, je můj celoživotní poznatek. A že to platí i o vzdělání, mohu dosvědčit z obou stran – jako bývalý student i jako bývalý kolega vysokoškolských učitelů. A ta proklamovaná motivace je totiž daleko hlubší. Zahrnuje kromě studentů také jejich pedagogy a jejich budoucí zaměstnavatele. Čím? Jednoduchostí tržního mechanismu. Když za to platím, tak to nemohu flákat, jinak jsem ty peníze vyhodil. Za svoje peníze chci ale kvalitní výuku. A když mě to něco stálo, mohu požadovat také odpovídající plat.  

   „Netrestat bohaté daněmi“ – oni se stejně nenechají, spíše by měli napsat netrestat střední třídu a nechat ji trochu se „zmátořit“, jinak budeme chudí pořád. Spíše okrajově s tím souvisí daleko důležitější potřeba celý daňový systém podstatně zjednodušit, ale o tom asi nemusím exministrovi financí Kalouskovi nic vykládat.  

   „Proti eutanazii či adopcím pro homosexuály“ – taková malá úlitba křesťanskému křídlu ve straně. Nakonec nic proti tomu. A co potraty? Radši se neptat. Doba si zatím žádá jiná témata.

   „Strana se zeleným nátěrem“ – požadavkem trvale udržitelného rozvoje se nedá nic zkazit. Je to však spíše takové pragmatické knížecí „lano“ pro bývalé voliče totálně rozložené strany zelených.   

   A co potenciální voliči? Politologové diskutují o tom, komu je TOP 09 přetáhne. Já si myslím, že v podstatě nikomu. Drtivá většina budoucích voličů bude samozřejmě pravicových. Takových, co by nevolili ČSSD pro nepřijatelnost Ing. Paroubka a ODS pro zradu pravicové politiky. Ti by nakonec k volbám vůbec nešli. Tak je alespoň nějaká šance. Možná i pro mě.  

   A do budoucna? Aby to nebyla strana „na jedno použití“? Já bych se poučil u „zelených“. Pořádně si rozmyslet, co je z programu reálné prosadit a toho se držet. A hlavně se hned nerozhádat. A když už se hádáme, tak ne veřejně přes sdělovací prostředky. A hlídat si, kam už nejsme ochotni couvnout. Na to jsou voliči, zejména ti pravicoví, velmi citliví. A nelhat a nekrást. To je totiž nejtěžší.

Autor: Tomáš Fries | pátek 19.6.2009 11:23 | karma článku: 19,82 | přečteno: 1222x
  • Další články autora

Tomáš Fries

Už zase důchodová reforma 2

„Státní kasa je prázdná, tak tady máte přes držku! Důchodová reforma bude, víc vám neřeknu!“ Ano, poznali jste správně parafrázi na Švejkovy výroky v hospodě U Kalicha, po kterých následovalo jeho předvedení na policejní stanici.

6.3.2023 v 7:42 | Karma: 22,48 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Fries

Už zase důchodová reforma

S pravidelnou nepravidelností se stále vrací stejná písnička o neudržitelných důchodech končící vším jiným než opravdovým řešením.

27.2.2023 v 0:35 | Karma: 20,19 | Přečteno: 545x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Fries

Elektromobil, auto na páru a digitální fotoaparát

Co má společného elektromobil Tesla, auto na páru N. J. Cugnota a digitální fotoaparát Olympus? Víc, než by se na první pohled zdálo.

20.2.2023 v 0:32 | Karma: 23,04 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Fries

Za potraviny krásnější. A české!

Poslanci schválili kvóty na české potraviny a pokuty za prodej potravin dvojí kvality. Více či méně skrytá ochrana trhu s potravinami v podstatě existuje v celé EU. Toto je jen takové naše zoufalé řešení.

28.1.2021 v 0:38 | Karma: 19,36 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Tomáš Fries

Málo platný, pane Blatný,

i kdyby se váš PES stal i baskervillským, už toho mnoho nezmůže. Omezení sebedrakoničtější se budou míjet účinkem. Důvody našeho tristního stavu jsou jinde a hlubší, pandemie je pouze prohloubila a ukázala v celé jejich nahotě.

17.1.2021 v 22:03 | Karma: 33,25 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1802x
Jeden z těch, co mu není úplně jedno, kam naše malá, chudá a špatně spravovaná zemička směřuje

Seznam rubrik