Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svatováclavská filipika

Svatého Václava sice bylo více než před měsícem, ale přesto… Jeho mýtus je asi největší křesťanskou tradicí u nás. Co o něm ale vlastně víme a proč je tak populární?

     Zlí jazykové tvrdí, že historie začíná v okamžiku, kdy umře poslední pamětník. Takže, co vlastně můžeme očekávat od příběhu z desátého století? I v dnešní době, už téměř nezatížené ideologickými tlaky, je oficiální verze těchto historických událostí mlhavá a hlavně nejednoznačná. Pro nás, odchovaných dějepisem éry reálného socialismu, je to celkem jasná záležitost. Václav, řečený později jako svatý, byl jakýsi měkota, který ač českým knížetem, raději odváděl Němcům ročně 500 hřiven stříbra a 500 volů, místo aby sebral vojsko a dal jim na nějakém vhodném místě na kokos. Jeho bratr Boleslav, který to nakonec zaplaťpámbu učinil, ho sice napřed zabil nebo nechal zabít, ale v historickém kontextu druhé poloviny 20. století byl vlastně hrdina. Tomu nahrávalo i všeobecné povědomí podporované celá staletí katolickou církví, že sv. Václav byl zastáncem a nositelem křesťanství v Čechách, což se samozřejmě komunistům nehodilo do krámu.    

     Moderní dějepisci však nepostoupili o mnoho dál. Těch 500 volů a 500 hřiven stříbra sice už tolik nezdůrazňují, avšak v charakterizaci sv. Václava jsou stále dost nejednotní. Kdo to vlastně byl? Moudrý a uvážlivý panovník, který volil raději jakousi, byť na první pohled potupnou reparaci, než vystavovat svůj národ útrapám války? A nenaplňoval tím navíc i křesťanskou zásadu miluj bližního svého, jako sebe samého, když už to křesťanství tak velmi ctil? Nebo byl jen pouhým náboženským blouznivcem trávícím většinu času v rozpravách s mnichy a meditací, místo aby se staral o blaho své země? Obě varianty jsou dnes k mání…    

     Z příběhu sv. Václava se stal časem mýtus. A to tak veliký, že jsme si ho nakonec ustanovili patronem své země. Leccos to o nás vypovídá. Křesťanští mírotvorci nebo zbabělci a bratrovrazi? Nebo tak něco mezi tím? Za mír radši platit? A když to nestačí, tak zbaběle zalézt a … vlastně zase platit, ale podstatně víc? Hlásat křesťanství, ale vevnitř zůstat ateisty, což je jenom novější název pro ve Václavově době hojně užívaný pojem pohani. A když je někdo úspěšný a začne trochu vynikat, vrazit mu kopí do zad? Naše středověké i novověké dějiny včetně těch ve 20. století tomu vcelku odpovídají. Za posledních 400 let jsme se nedokázali rázně postavit za své národní zájmy a radši jsme jen platili. Tu kutnohorským stříbrem, jindy jáchymovským uranem, ale vždy svoji pracovní silou, umem a likvidací elit. A přestože jsme málem zaplatili i svým jazykem a kulturou, trvá to dosud. Jakmile jeden příjemce volů a hřiven zmizí v propadlišti dějin, hned se rozhlížíme po jiném.    

     Já vím, namítnete, že jsou výjimky. Rok 1918 a 1989. V obou případech jsme se bohužel pouze svezli na vlně událostí, které se odehrávaly někde jinde a pod taktovkou jiných. Sv. Václav je náš patron jako ulitý. A to jsme ho postavili do čela legendárních blanických rytířů, kteří mají přijet, až nám bude nejhůř. Naši nepřátelé mohli, mohou a budou moci být naprosto klidní. Ti nikdy nevyjedou… A k tomu ta tragická národní nejednotnost! Dějinné příklady netřeba rozebírat. Stačí ten nejčerstvější. Sotva se prezident Klaus odváží hájit naše národní zájmy (nebo je alespoň úplně nezradit) licitací před podpisem Lisabonské smlouvy, už tu jsou vyděšené polemiky, jestli tím náhodou nepohněváme naše nové kamarády, kteří jsou našimi kamarády stejně jen pokud jim to nekříží jejich národní zájmy, ustrašené prognózy o našem budoucím méněcenném postavení v „nové“ Evropě, jakož i vyloženě nepřátelské iniciativy, jestli bychom neměli radši toho Klause odvolat. Nám ten sv. Václav opravdu sedí…    

     Nakonec bych se rád zeptal všech těch, co tak vehementně hájí nezlomnost Benešových dekretů, jestli by byli ochotní platit ze svého ty voly a hřivny, kdyby si pro ně Němci, s Lisabonskou smlouvou za zády, zase přišli? Asi těžko, že?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Fries | čtvrtek 19.11.2009 18:59 | karma článku: 6,49 | přečteno: 669x
  • Další články autora

Tomáš Fries

Už zase důchodová reforma 2

„Státní kasa je prázdná, tak tady máte přes držku! Důchodová reforma bude, víc vám neřeknu!“ Ano, poznali jste správně parafrázi na Švejkovy výroky v hospodě U Kalicha, po kterých následovalo jeho předvedení na policejní stanici.

6.3.2023 v 7:42 | Karma: 22,48 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Fries

Už zase důchodová reforma

S pravidelnou nepravidelností se stále vrací stejná písnička o neudržitelných důchodech končící vším jiným než opravdovým řešením.

27.2.2023 v 0:35 | Karma: 20,19 | Přečteno: 545x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Fries

Elektromobil, auto na páru a digitální fotoaparát

Co má společného elektromobil Tesla, auto na páru N. J. Cugnota a digitální fotoaparát Olympus? Víc, než by se na první pohled zdálo.

20.2.2023 v 0:32 | Karma: 23,04 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Fries

Za potraviny krásnější. A české!

Poslanci schválili kvóty na české potraviny a pokuty za prodej potravin dvojí kvality. Více či méně skrytá ochrana trhu s potravinami v podstatě existuje v celé EU. Toto je jen takové naše zoufalé řešení.

28.1.2021 v 0:38 | Karma: 19,36 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Tomáš Fries

Málo platný, pane Blatný,

i kdyby se váš PES stal i baskervillským, už toho mnoho nezmůže. Omezení sebedrakoničtější se budou míjet účinkem. Důvody našeho tristního stavu jsou jinde a hlubší, pandemie je pouze prohloubila a ukázala v celé jejich nahotě.

17.1.2021 v 22:03 | Karma: 33,25 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1802x
Jeden z těch, co mu není úplně jedno, kam naše malá, chudá a špatně spravovaná zemička směřuje

Seznam rubrik