Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Při zátahu v barech našli opilé děti. A vadí to vůbec někomu?

Čas od času se objeví podobná zprávička zastrčená kdesi na okraji bůhví kolikáté stránky regionální přílohy, které si skoro nikdo ani nevšimne. Přesto je to pro mě alarmující.

Proč? Jednak proto, že se tu masivně překračuje zákon a druhak proto, jak málo se tomu věnuje pozornosti. Ano, byly rozdány pokuty. Už méně se říká kolik a komu. Něco jistě slízli sami provinilci, odhaduji tak do 500 Kč na (podnapilou) hlavu. Výčepní, ti už museli vysázet pár tisíc, ale pokud skálopevně tvrdili, že nezletilcům kupovali alkohol jiní zletilci, tak možná ani to ne. Největším trestem se nakonec možná ukázalo, že si pro podnapilé nezletilé museli přijet jejich vlastní rodiče (a zaplatit za ně pokutu).

Jinak celá věc zůstala přesně tam, kde a v jakém rozsahu se v novinách nacházejí podobné články. Dokonce i někteří rodiče opilých dětí vyjádřili svou nelibost, proč je vůbec někdo s takovou prkotinou obtěžuje. Odpovědní zákonodárci spolu s novináři se tomu nakonec s nadhledem zralého věku moudře zasmáli – není divu, kdo z nás nezkoušel nějaké to pivo, trochu vína nebo pár panáků ještě jako neplnoletý, tehdy to mělo přece tu šťávu, to kouzlo zakázaného.   

Já bych se tomu, upřímně řečeno, taky nejradši "s nadhledem zralého věku moudře zasmál", kdybych už bezmála dvacet let nepracoval ve firmě provozující výherní hrací přístroje, zvané lidově automaty. I zde platí stejné omezení ohledně věku hráčů, ale přístup k porušování je zcela odlišný. Vůbec si nedovedu představit, co by se stalo, kdyby se při nějaké razii objevilo za jediný večer v jednom městě např. 85 nezletilých hráčů, jako se stalo někde na Vsetínsku v případě podnapilých dětí.   

 V prvé řadě si nedovedu představit, že bychom jakožto provozovatelé dopustili, aby něco takového bylo vůbec možné. Teď si někdo asi říká, že kecám, ale děti opravdu nejsou naší cílovou skupinou zákazníků. Jejich kapesné nás neuživí a aby kradli doma rodičům peníze, o to opravdu nestojíme (nakonec jsme také rodiče). Možná jste si ani nevšimli, že do každé herny je pro jistotu rovnou vstup osobám do 18 let zakázán. To kdyby platilo pro výčepy alkoholu, to by bylo v pátek a v sobotu večer prázdných hospod, není-liž pravda? Personál heren dokonce v rámci pracovní smlouvy podepisuje poučení ve smyslu dodržování zákazu hry mladistvých a nese tím i případné postihy za jeho nedodržování.   

A jaké jsou ty postihy? Rozhodně ne 500 nebo 1000 Kč. Zákon hovoří o pokutě do padesáti tisíc korun českých (schválně jsem to napsal slovy, aby nedošlo k mýlce). A protože je provozování automatů všeobecně považováno za čin zvláště nemorální a zavrženíhodný, navíc si spousta lidí myslí, že máme tolik peněz, že nevíme, co s nimi, takže můžete počítat s tím, že výsledná pokuta by byla v horní části sazby, abych trochu parafrázoval zprávy ze soudních přelíčení. Navíc je dosti pravděpodobné, že samotní nezletilí provinilci by nakonec mohli vyváznout i bez pokuty, protože jsou přece pouhými „nevinnými oběťmi“.   

Můžeme zde polemizovat o míře společenské nebezpečnosti obou neřestí (alkohol vs. automaty nebo lépe alkoholismus vs. gamblerství), ale na jednoho léčeného gamblera připadá asi deset léčených alkoholiků.  Ale vraťme se k původnímu článku. Tak tedy, kdyby se při nějaké razii objevilo za jediný večer v jednom městě ne 85, ale jen 5 nezletilých hráčů, tak to bude druhý den v novinách na titulní straně a další den bude parlament na mimořádné schůzi řešit, jestli bychom neměli ty automaty radši zakázat úplně. Nepřipadá vám to trochu pokrytecké?  

Vysvětlení není až tak složité. Optimisté tvrdí, že alkohol je jediná droga, jejíž užívání „bílý muž“ zvládl. Faktem je, že je asi drogou nejstarší, tudíž s ní máme největší zkušenosti a nejvíc jsme se s ní sžili. Nedávno jsem někde četl, že podle statistik pije alkohol až 72% dospělé české populace. Tomu odpovídá i míra tolerance mezi obyvatelstvem včetně parlamentu, kde byly o alkoholových excesech jeho členů napsány úplné romány. To pak možná ten poměr jeden gambler na deset alkoholiků není až tak nepříznivý. Na jedno jsme však, dámy a pánové, zapomněli. My jsme v případě mladistvých stanovili pro obě neřesti stejná pravidla a nezlobte se na mě, měli bychom k tomu i stejným způsobem přistupovat. Howgh. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Fries | středa 15.7.2009 17:25 | karma článku: 11,17 | přečteno: 1267x
  • Další články autora

Tomáš Fries

Už zase důchodová reforma 2

„Státní kasa je prázdná, tak tady máte přes držku! Důchodová reforma bude, víc vám neřeknu!“ Ano, poznali jste správně parafrázi na Švejkovy výroky v hospodě U Kalicha, po kterých následovalo jeho předvedení na policejní stanici.

6.3.2023 v 7:42 | Karma: 22,48 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Fries

Už zase důchodová reforma

S pravidelnou nepravidelností se stále vrací stejná písnička o neudržitelných důchodech končící vším jiným než opravdovým řešením.

27.2.2023 v 0:35 | Karma: 20,19 | Přečteno: 545x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Fries

Elektromobil, auto na páru a digitální fotoaparát

Co má společného elektromobil Tesla, auto na páru N. J. Cugnota a digitální fotoaparát Olympus? Víc, než by se na první pohled zdálo.

20.2.2023 v 0:32 | Karma: 23,04 | Přečteno: 437x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Fries

Za potraviny krásnější. A české!

Poslanci schválili kvóty na české potraviny a pokuty za prodej potravin dvojí kvality. Více či méně skrytá ochrana trhu s potravinami v podstatě existuje v celé EU. Toto je jen takové naše zoufalé řešení.

28.1.2021 v 0:38 | Karma: 19,36 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Tomáš Fries

Málo platný, pane Blatný,

i kdyby se váš PES stal i baskervillským, už toho mnoho nezmůže. Omezení sebedrakoničtější se budou míjet účinkem. Důvody našeho tristního stavu jsou jinde a hlubší, pandemie je pouze prohloubila a ukázala v celé jejich nahotě.

17.1.2021 v 22:03 | Karma: 33,25 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1802x
Jeden z těch, co mu není úplně jedno, kam naše malá, chudá a špatně spravovaná zemička směřuje

Seznam rubrik