Tak teď už chybí jen ty pogromy

Zdá se že hysterie v souvislosti s církevními restitucemi začíná nabývat nebývalých rozměrů. Je otázkou, zda to ale nebude naprosto kontraproduktivní, jak se v dějinách často stává.  

granosalis.cz

  Osobně se mi taky moc nezdá finanční příspěvek mnoha desítek miliard církvím rozložený do budoucích let. Především proto, že na něj dosáhnou i církve založené až po roce 1989. Při všem tom zdůvodňování se zapomnělo i počítat s tím, co za minulá desetiletí již církve dostaly na platech kněžích. Sice byly hodně nízké, především za komunismu, ale těch let je již dost. Na druhé stránce, co se ukradlo, to se má vrátit. A to v původním stavu, nebo s odškodněním za poničení věci. K tomu taky nedošlo. Z těchto důvodů se osobně stavím k církevním restitucím neutrálně, nedokážu posoudit, zda je to správně tak či tak a jestli jsou výpočty správné. Je mi to tak nějak jedno.

            Ale začíná mě zvedat ze židle ani ne tak snaha, jako spíše metody, některých politiků jak již uzavřené smlouvy o restitucích zvrátit. Samozřejmě vede ČSSD pod vedením pana Sobotky. Naposled řekl, cituji: "Pokud bych zmínil filozofii, kterou prosazuje současný papež, který je v čele katolické církve, která má získat největší podíl na náhradách, tak přece je to papež František, který hovoří o tom, že církev by měla žít v chudobě a starat se o potřebné," řekl předseda sociální demokracie Sobotka.

            Já se jen zeptám - a co je mu do toho? To chce primářům v nemocnicích přikazovat aby část svého platu, o kterou mají víc než řadoví lékaři, dávali zpět na léčení nemocných, protože je to přeci v duchu jejich lékařské přísahy a etiky? To chce pan Sobotka přikazovat ředitelům škol aby svůj ředitelský příplatek věnovali na školství? To chce zemědělcům, kterým byla vrácena pole, přikazovat, že by se měli v zájmu české společnosti uskrovnit a část svých případných zisků rozdat potřebným ve formě potravin?

            Sobotka dále dodal: "Církve by měly projevit sounáležitost s českou společností. Ve chvíli, kdy stát nemá prostředky na to, aby financoval důležité priority, měly by církve projevit solidaritu a netrvat na rozsahu finančních náhrad." A opět se musím zeptat - co je mu do toho? To chce všem restituentům přikazovat co mají dělat se svým vráceným majetkem? To chce každému, komu policie našla ukradené auto přikazovat, že ho musí půjčit domovu důchodců na rozvoz obědů? Taky mu přeci auto bylo nalezeno na úkor nás všech, protože policie je placena z našich daní.

            Tato rétorika ale bohužel u velké části našich voličů nalézá velké pochopení. Představme si, že by ČSSD skutečně vládla spolu s KSČM, která by podobné kroky velmi podporovala. Nejdříve by se za nadšeného tleskání Hnutí úsvit vypsalo referendum o církevních restitucích, kde by národ drtivou většinou odhlasoval, že to je špatně a nic by se vracet nemělo. Církve by se odvolaly na již uzavřené smlouvy posvěcené Ústavním soudem a svého majetku by se nevzdaly. Pak by již někdo na náměstí zavelel: "Podívejte se na ty nenažrané flanďáky..." a dav by vyrazil vyrabovat kostel.

            Já když to celé sleduji, tak ze svého neutrálního postoje k církevním restitucím se začínám stavět na jejich stranu.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 21.11.2013 12:08 | karma článku: 45,90 | přečteno: 11603x