Ruský průnik do informací o ukrajinské protiofenzívě?

Nevím. Osobně dost pochybuji. Vysvětlím proč. Ale je na to potřeba příklad. A ten najdeme ve strhujícím příběhu o nahánění německé bitevní lodi Bismarck britským námořnictvem za druhé světové války.

Jako kluk jsem hltal napínavé vyprávění knihy Miloše Hubáčka Moře v plamenech. Poté co Bismarck potopil pýchu britského námořnictva křižník Hood, tak britská admiralita nasadila na honbu na něj snad všechny lodě, které měla po ruce. Ale Bismarck unikal. Jeho antény sice stále přijímaly radarové signály z britských lodí, ale kapitán nevěděl, že už jsou tak slabé, že se neodrazí a na britské lodě se nevrátí.

Kapitán Bismarcka si tak myslel, že Britové o něm vědí, byť to nebyla pravda. A odvysílal do Berlína zašifrovanou depeši, kde popsal svou situaci a své plány.

Miloš Hubáček pak poutavě vypráví, jak zoufalí Britové onu depeši zachytili na několika místech, podle triangulace zjistili polohu Bismarcka a podle jeho předchozího pohybu i úmysl zamířit do Biskajského zálivu a mohli nalíčit smrtelné přivítání.

Miloš Hubáček tomu samozřejmě věřil, nic jiného tenkrát nebylo k dispozici. Na to vyhodnocení potřeboval i několik odstavců textu. Jenže 50 let po válce Britové odtajnili archívy a vyšlo najevo, že už uměli dešifrovat německé zprávy. Tak jim kapitán Bismarcka vlastně sdělil kde je a co chystá. Naservíroval jim to jak dortík na talířku.

A o tom to ve světě špionáže je. Když se dostanete k super tajným informacím, musíte s těmi informacemi zacházet ještě tajněji než protivník. Ten nesmí vědět, že ty informace máte. Pak by přijal protiopatření a další informace byste již neměli. Je to utajování utajeného. Nikdo neprozradí co ví. Tyto špionážní informace se drží v ještě větší tajnosti než informace o bezpečnosti vlastní země.

A tak zpráva o tom, že unikly na internet plány ukrajinského útoku a že za tím stojí Moskva ve mně vzbuzují spíše úsměv. Pokud by Moskva ty plány získala, tak by je netroubila do světa, ale přizpůsobila by jim své obranné plány a na Ukrajince se pěkně připravila.

Tohle spíše vypadá jako klasická zpravodajská hra o podsouvání dezinformací, znejisťování protivníka, o jeho psychologickém naleptávání. A je to dobře. Aspoň Moskva zakouší vlastní medicínu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Flaška | úterý 11.4.2023 14:12 | karma článku: 31,59 | přečteno: 830x