O zdraví různých prezidentů

Donald Trump, ročník 1946, chytil ve svých 74 letech koronavirus. Můžeme se divit zázračně rychlému uzdravování v jeho věku, můžeme spekulovat, ale hlavně můžeme vidět.

Novináři byli nalepeni na Bílý dům a tiskové zprávy pršely jedna za druhou. Dozvěděli jsme se, že Donald Trump má horečku 37 stupňů, že odchází do domácí karantény, pak že asi pojede do nemocnice. Vrtulník už byl přistaven. V nemocnici jsme věděli, že byl nasazen lék remdesivir, že se prezidentovi ulevilo, lékařské kolegium předstupovalo před novináře, pořád se něco dělo.

Můžeme spekulovat, že něco není pravda, můžeme se dotazovat a dotaz bude odpovězen. Můžeme se divit. Že to bylo nějak divně rychlé. Můžeme i slepě věřit všemu, co je nám servírováno.

To u nás je to trochu jiné. Když se redaktorka Českého rozhlasu zeptala na zdravotní stav našeho prezidenta, přičemž nešlo o nic vážného, ale o jeho nohy: „Ráda bych Vás požádala o vyjádření k tomu, že pracovnice polské kanceláře prezidenta během návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Polsku po tiskové konferenci požádala přítomné novináře, fotografy a kameramany, aby kamery odvrátili stranou, případně nefotili odchod prezidenta Miloše Zemana. Bylo to na žádost české strany? Souvisí to se zdravotními problémy pana prezidenta, konkrétně tedy s polyfunkční neuropatií, kterou trpí? Děkuji předem za reakci.

Reakce jaksi nebyla americká, ale taková typicky česká z úst prezidentova mluvčího: „Tak tohle je vážně míněný dotaz veřejnoprávního rozhlasu, který si všichni platíme. Odpornost, kterou musí každý slušný člověk odmítnout!

Ostatně aby bylo jasno, že majestátu se můžete ptát jenom na to, co majestát povolí, a na nic jiného, ozřejmil nám to ústy svého mluvčího opět dnes.

Pan prezident (ročník 1944, o dva roky starší než Donald Trump) u sebe nosí seniorské tlačítko na přivolání pomoci, kdyby se například nemohl zvednout z křesla. K tomu jeho mluvčí: „Je to třetí oko, kterým vidí do srdcí lidí.

A máme jasno. Náš nejmoudřejší a nejjasnější vládce nám vidí do srdcí, bdí nad našimi životy, jeho jasná záře na nebi nikdy nepohasne a povede nás ke šťastným zítřkům. Je jistě zdráv jak řípa a má nás všechny strašně rád.

Hlavně o ničem nepochybovat a na nic se neptat.

 

Autor: Tomáš Flaška | čtvrtek 8.10.2020 17:36 | karma článku: 32,93 | přečteno: 1147x