Jak Evropané hodili vidle do ruských rozevíracích nůžek

Rusko se snaží dlouhodobě rozložit všechny západní struktury, vojenské i hospodářské. Dříve to dělalo pouze na poli hybridní války, ale v roce 2014 už přistoupilo k ostré akci a provedlo několik výbuchů u nás a v Bulharsku. 

Když jsme se proti tomu ohradili a protestovali jsme a solidárně nás podpořilo Slovensko, Rumunsko a Pobaltské státy, tak z Ruska tradičně zazněly jen posměšné tóny a na adresu Pobaltí dokonce pohrdlivě mluvili a malých pindících. Rusko tak jen bezděčně ukazuje, že se necítí být rovnoprávné s jinými národy. Kdo je malý, je pod jeho úroveň. Tradičně nabubřelé, přezíravé, agresívní a nebezpečné.

Fakt, že Rusko za výbuchy odsoudily především východoevropské země, vyplývá z jejich půl století trvající zkušenosti s nadvládou ruského impéria. Bývalé západní země s podporou trochu váhaly, ale po zrádném projevu českého prezidenta Zemana už nás asi nepodpoří vůbec.

Rusko na projevenou solidaritu zmiňovaných zemí (včetně Bulharska, kde při výbuších zahynulo 15 lidí) reagovalo ústy mluvčího prezidenta Putina Dmitrije Peskova:

 "Samozřejmě si uvědomujeme, že jistý tábor ´mladoevropanů´ v EU už roky předvádí naprosto nepřátelskou náladu vůči Rusku, ale doufáme, že to vyváží názor těch států, které tvoří základ EU a které jsou náchylné ke střízlivější analýze."

Všimněte si, jak se snaží vrazit klín mezi země, které tvořily Evropskou Unii (tenkrát EHS) před rokem 1989 a těmi co přistoupily poté, co se zbavily ruské nadvlády.

Nicméně odpověď Evropského parlamentu mě příjemně, ba přímo velmi příjemně, překvapila:

"Evropský parlament je hluboce znepokojen nedávným posílením ruské vojenské přítomnosti na hranicích s Ukrajinou a odhalením v souvislosti s úlohou ruských agentů při výbuchu v Česku."

Poslanci tento čin, při kterém zahynuli dva čeští občané, důrazně odsoudili a označili jej za neakceptovatelný nepřátelský akt. Parlament vyjádřil občanům a orgánům České republiky hlubokou solidaritu v souvislosti s tímto útokem, ale také s neopodstatněným vyhoštěním 20 českých diplomatů z Ruska. Poslanci zároveň zdůraznili, že EU stojí pevně za Českou republikou v diplomatickém sporu s Ruskou federací a vyzvali vlády členských států Unie, aby přistoupily ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů.

Ale nejlepší je jakým poměrem hlasů tyto věci Evropský parlament přijal: 569 (pro), 67 (proti), 46 (zdrželo se hlasování). Tedy drtivá většina napříč politickým spektrem, napříč zeměmi a napříč nějakému dělení na původní a nové země EU.

A Rusové ať si trhnou nohou.

Autor: Tomáš Flaška | úterý 4.5.2021 4:11 | karma článku: 31,88 | přečteno: 819x