Brát či nebrat

To je dilema dnešních poslanců. Brát více či méně? Samozřejmě že více, ale tvářit se při tom stylem, že určitě méně. Vzniká pak směšné přešlapování po minovém poli.

"Kdyby padl kompromisní návrh na zvýšení platu poslanců o 5%, jak byste se k tomu postavila?", tak zněla otázka redaktora včerejšího pořadu v podvečerním Radiožurnálu na poslankyni hnutí ANO. "Museli bychom o tom jednat", dozvěděli jsme se. Škoda že redaktor netlačil na pilu a nevyžadoval jasnou odpověď, jak to vidí ona poslankyně osobně.

            Ostatně v poledne na toto téma vystupovali jiní poslanci z ČSSD a KDU ČSL a našlapování kolem horké kaše bylo úplně stejné. Je potřeba jednat a projednat, dozvěděli jsme se. Je to takové hamletovské být, či nebýt. V tomto případě ale brát, ale vypadat, že vlastně nebrat.

            Parlamentní kluby se prý dohodly na zvýšení platů o 14%. Kdo to navrhl a jak kdo pro to hlasoval? To se nedozvíte. Prostě to číslo je na stole. A tak světlé výjimky navrhují zvýšení o pouhá 3,5%. Ale aby to náhodou neprošlo, tak poslanci z téže strany jsou pro jistotu proti.

            Protože když to neprojde, tak se platy zvýší o 26%. To by určitě nebylo proti srsti opozici a tak netvrdí, že teď podpoří návrh zvýšení o 3,5% (5%, 14%), ale tepe koalici, že je nejednotná, že nedodržuje dohody a že ... . Zdržovací taktika, a zákon tedy asi neprojde. To by vyhovovalo nejlépe všem, ale nikdo to nepřizná. Snad jedině poslanec Jandák z ČSSD byl velice upřímný: "„Pitomej poslanec má základ 55 tisíc korun a dává zákony této země. Je de iure nadřízený například ředitelům státních firem. A kolik berou tito ředitelé státních firem? Půl milionu. Přes půl milionu měsíčně. Plus mají takzvané benefity, prosím vás. Dřív se tomu říkalo prémie. A to jsou milionové částky. Takže teď bych to řekl sprostě, jako pan prezident, ale neřeknu. Dělejte si na hlavu. Odhlasujte si, že si budeme dotovat ta místa. Stejně nás lidi nebudou mít rádi.“ Ten vůbec nezakrývá o co jde. Mám na něj podezření, že příště už nechce kandidovat.

            U ostatních je to takovým tím systémem - já bych ty peníze bral, ale stydím se za to. A tak se musí jednat, ve výborech dohodnout, na plénu navrhnout, ale nikdo na rovinu neřekne nic konkrétního. Nicméně když jde o vlastní kapsu, tak ani ti největší sociálové na nějakých 3,5% nakonec určitě nepřistoupí.

            A tak nejvíce by všem vyhovovalo, kdyby se neodhlasovalo nic. Platy stoupnou o 26% a koalice bude tvrdit, že z důvodů obstrukcí opozice, opozice bude tvrdit, že z důvodu nejednotnosti koalice a všichni budou spokojeni. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Flaška | pátek 28.11.2014 2:23 | karma článku: 20,31 | přečteno: 656x