A jde to i bez čínských šuntů

V těchto dnech si připomínáme první výročí toho když se naši ústavní činitelé pokorně, skoro po kolenou, plazili na pardubickém letišti před první dodávkou čínského ochranného šuntu za předražené peníze.

Přitom v týdnech před vypuknutím pandemie Čína skupovala zdravotnické pomůcky po celém světě. Už měla znalosti o schopnostech své biologické zbraně. Nelze tu nákazu nazvat jinak. Účinky jsou totiž celosvětově devastující. Jediný rozdíl je (snad) v tom, že to Čína nevyrobila a nevypustila do světa úmyslně.

Čína nás dostala do takového tlaku, že jsme nakupovali respirátory i za 777 korun za kus (dnešní cena je pod 10ti korunami). A ještě jsme se tvářili vděčně a div jsme nelíbali Číně nohy. Svou obrovskou měrou tomu přispěl náš moudrý pan prezident Zeman.

K tomu se ukázalo, že ten zdravotnický materiál z Číny neměl požadovanou kvalitu. To není v případě čínských výrobků nic mimořádného, ale zločin je, že tyto „pomůcky“ fasovali naši zdravotníci a vůbec nebyli informováni o tom, že je vlastně nechrání. To je podobné, jako když v porouchané sovětské atomové ponorce v šedesátých létech byli námořníci posíláni na opravu reaktoru v pláštěnkách, protože ochranné protiradiační oděvy nebyly na palubě. Námořníkům bylo sděleno, že to jsou ty správné oděvy a šli tak na jistou smrt. Z té podoby mrazí.

Ostatně ten problém s kvalitou čínských výrobků si už zjevně uvědomilo i naše hradní sluníčko a při současné objednávce ochranných pomůcek pro sebe a svůj personál už požaduje výhradně evropskou (nikoliv čínskou) kvalitu. Kolik mrtvých zdravotníků má ale nepřímo na svědomí?

Rok se s rokem sešel a blýská se na lepší časy. A tak potěšilo několik zpráv z posledních dnů z našich médií. V Česku už chrlíme miliony respirátorů (nikoliv roušek) měsíčně. Např. zde a zde. Cena na trhu je dokonce níže než za čínské šunty, kvalita je na naší požadované úrovni (ani Hrad by se neštítil to použít) a produkce má stoupat. Tržní hospodářství zafungovalo přesně tak, jak má, a díky za to.

A zůstávám optimistou i v dalších oborech. Celý západní svět je naštěstí ještě založen na svobodě podnikání a ten prohnilý kapitalismus ukazuje svou sílu. Postupně se část výroby začne zase vracet zpět z Číny do Evropy. Politické kroky se ostatně už objevují a je to dobře. Ani my nepustíme Číňany k lizu při dostavbě Dukovan.

A to bude jediná správná odpověď rozpínavosti Číny za tu jejich biologickou nálož. Hospodářsky je poslat do patřičných mezí. Jsem optimista a vidím, že se to rozjíždí. A je jedno co si taková individua, jako to v Lánech, o tom myslí a jak prskají. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Flaška | pátek 26.3.2021 7:14 | karma článku: 31,34 | přečteno: 664x