Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ve stínu "Strážné věže" Svědků Jehovových (Mezináboženský dialog)

Zkušenosti, které zde chci vyprávět, jsou pro mě jedinečné, až dobrodružné. Jsou psány ulicí a mnohými rozhovory se SJ v průběhu asi třech posledních let. Zdrojem není jen literatura, nebo prožitky jiných osob, ale mé vlastní.

Můj kontakt se Svědky Jehovovými začal již před léty na mém působišti v Českém Těšíně. Byl jsem navštíven postupně, několika dvojicemi doma. Vzpomínám si, jak mně jeden “bratr“ ujišťoval, že po několika létech bude určitě konec všem církvím i naší, a jen jejich vyvolení budou stát se vztyčenou hlavou a budou žít navždy v pozemském ráji. To bylo ještě v době, kdy používali knihu o podobném názvu a věřili na pokolení roku 1914. Pak jsem na ně téměř zapomněl, ale zůstala mi vzpomínka, na touhu někde uvnitř, abych se k nim mohl v budoucnu vrátit. Zapomněl jsem. Pak jsem léta chodíval kolem Svědků Jehovových, aniž bych je viděl, tak jako mnozí z Vás a taky většina křesťanů. Proč dělám, co dělám, je legitimní otázka. Vícekrát se mně ptali i SJ, proč s nimi hovořím?

- Od určitého okamžiku jsem je začal vidět u stojánků a zaujali velmi mojí pozornost. Před tím mi byli docela lhostejní a obcházel jsem je.

V průběhu krátkého času jsem byl najednou vnitřně povzbuzen, abych se zastavil a podíval se na ty, kteří stojí opodál. Bible tomu říká povolání, nebo poslání pro specifickou skupinu osob. Bylo to hodně silné a jasné, až tak, že mně to časem k nim přitahovalo, jako magnet a velmi rád jsem se zastavil a hledal příležitost, abych s nimi mohl hovořit.

?- Později jsem je začal záměrně vyhledávat a pravidelně plánovat schůzky. Bylo to cílené a promýšlené. Měl jsem příležitost vést rozhovory se SJ ve dvaadvaceti městech u nás i v Polsku, většinou na stejném místě vícekrát. Předpokládám, že jich bylo za tuto dobu kolem 200. Postupně jsem se začal zajímat o tuto skupinu hlouběji a s velikým úsilím. Studoval jsem jejich literaturu a PNS  (Překlad nového světa) v kontextu řeckého jazyka a mnoha biblických překladů i vědeckých poznatků. Prohlížel jsem desítky videí k tématu SJ. Mohu říci, že jsem se opravdu ponořil, až na dno. Některé noci jsem nemohl spát. Zvláště po zpackaných rozhovorech, nepřiměřených reakcích z mé strany, jsem si znova v mysli promítal, co jsem špatně prezentoval, proč jsem se nechal zviklat, vyvést z rovnováhy? Jak to příště řeknu lépe? Těžce jsem prožíval občasnou tvrdost a neústupnost ze strany mých partnerů. Ale někdy jsem nespal radostí, když jsem měl dojem, že mi Bůh požehnal, že vztahy byly udrženy, zájem probuzen, reakce byly přívětivé….

- Mohu se přiznat, že SJ se stali pro mně vášní a radostí, ale i zdrojem mnohé frustrace a žel i znepokojení, ne na běžné služebníky, ale na ty vedoucí z Warwick v USA, kteří si říkají VRO ("Věrný a rozvážný otrok") a při tom, je zřejmé, že používají metody "otrokářů" a pánů nad lidskými dušemi.

Prožil jsem několik zkušeností, které se staly pro mě důkazem, že stojí za to s těmito lidmi hovořit.

- Měl jsem příležitost navštívit jednu starší paní v nemocnici – bývalou Svědkyni. Mluvili jsme spolu o víře, o Kristu. Ke konci rozhovoru se začala modlit: “Pane Ježíši Kriste, prosím, abys mi odpustil mé hříchy". Pak děkovala. Prožila zvláštní pokoj a krátce na to umřela smířená s Bohem. To bylo poprvé v životě, když hovořila s Ježíšem.

- Slyšel jsem, i nyní velmi často poslouchám, mnohá osobní svědectví bývalých SJ, kteří se vymanili zpod „křídel organizace“. Někteří z toho důvodu, že uvěřili v Kristovo Božství a začali s ním komunikovat a oslavovat jako Pána. Jejich život se radikálně změnil. Vyznávají, že jsou šťastni s ním a následují ho. Zvěstují jeho jméno jiným lidem. Jiní se stali "odpadlíky, nebo vyloučenými z jiných důvodů, než teologických.

- Mnohé z těchto prožitků mně upevňují a inspirují k tomu, abych se stále znova a znova pokoušel rozličnými způsoby oslovit, povzbudit k přemýšlení, vyvolat neotřelé otázky a uvést k případnému studiu témat.

- Jako kazatel jsem prožil již dávno, že mým úkolem zde na zemi, je vyprávět lidem o Kristově lásce, jeho smíření a o osobním vztahu s ním. Mezi ty, kteří Krista osobně neznají patří i SJ.

- Časem jsem zjistil, že mám velikou výhodu vůči bývalým SJ, že jsem nikdy nebyl jedním z nich. Je zajímavé, že jsem téměř pokaždé mohl ukončit rozhovor, většinou do střídání další dvojice. Ale stává se mi to stále, že v rozhovoru chtějí pokračovat dále, a tak jsme se několikrát přesunuli kousíček dál a rozhovor pokračoval. Jsem přesvědčen, že mně přijímají, akceptují a dovolují, abych se k nim vnitřně přiblížil.

- Uvědomuji si, že SJ bývají rádi, že je vůbec někdo z jiných křesťanů osloví. Někteří to vyjádřili, že jsem první, nebo jeden z mála, kteří za nimi sami přijdou a navazují kontakt. Je to spojeno většinou s jejich komplimenty, že jsou překvapeni, že znám Písmo, tak jak je znám, a že si toho velmi váží. Mojí odpovědí je, že nejsem sám, ale je to nedostatkem jejich kontaktů na jiné křesťany, které pak nemohou osobně znát.

- Několikrát mi bylo řečeno, že: „My tady stojíme pro lidí, kteří nevěří v Boha. Nedokážeme odpovídat na vaše otázky. Musíme se na to připravit“. A to je pak příležitost k dalším rozhovorům. Možná, že jsem nebyl dost důsledný v tom, abych jim vždy dal kontakt na sebe. Jen v několika případech jsme pokračovali, díky dlouhé e – mailové diskusi. Jsem vděčný za ty, kteří se chtějí i nadále setkávat u nás doma, nebo v kavárně.

- To, co vede k zamyšlení nás křesťany, a co mně osobně burcuje a znepokojuje, je naše selhání vůči hledajícím. Někteří SJ, než se nimi stali, měli duchovní otázky a dotazovali se věřících v různých církvích na palčivé životní, nebo biblické otázky. Ty však nedostali, až přišli Svědkové a dali jim uspokojivou pro ně odpověď. Zůstali s nimi až dodnes. Jejich zkušenost jim potvrzuje, že "oni jsou pravou církví, která může jako jediná uspokojit jejich touhy a hledání pravdy".

- Časem jsem zjistil, že mi Bůh dal zvláštní dar, který jsem před tím nevnímal. Nedokázal jsem si dříve ani představit, abych dovedl hovořit na ulici s někým o Bohu. Během těch tří let ve službě SJ, jsem prožil zvláštní odvahu, radost se společenství s nimi, lásku.

- Nedokázal jsem si nikdy zapamatovat biblické citáty, včetně místa, kde jsou zapsány. Od té doby si mnohé pamatuji zpaměti.

- I ve velmi složitém období, když jsem po zákroku na srdci ztratil řeč a docela dlouho jsem se učil znova artikulovat, tak jsem poznal, že když jsem se SJ, tak mi to docela zřetelně a rychle mluví. 

- Od začátku mé intenzivní přípravy k rozhovorům jsem záhy zjistil, že jsem mnohem více do hloubky poznával Pána Boha i Ježíše Krista. Mé biblické studium bylo zaměřeno konkrétním směrem a mnohému jsem se tehdy naučil. Přece to vědí i oni, že „Život věčný je poznáním Otce, i toho, kterého poslal, Ježíše Krista".

- Od určité doby jsem vnímal, že jedna věc, kterou se mohu naučit, je zvěstování dalším osobám na ulici. Byl jsem dotázán několikrát: „Pane, proč jdete za námi a nehlásáte těm, kteří Boha neznají“.  Hodně jsem o tom přemýšlel a tato otázka se mně docela dotkla. Rozhodl jsem se ještě více pomáhat a sloužit imigrantům, cizincům a Romům. V minulém roce jsem začal v rámci „Gedeónské služby“ chodit po ulicích okolních měst. Rozdávám "náhodným" lidem Nové zákony, s některými sdílím svou víru a někdy se taky modlím ze jejich potřeby.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tadeáš Firla | úterý 21.4.2020 2:21 | karma článku: 10,89 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,40 | Přečteno: 2947x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 138x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,88 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Paní Schillerová je zklamaná z Ústavního soudu

Není jen zklamaná, ale bytostně nesouhlasí. Proč asi? Nebyly naplněny ambice opozice. Zdá se, že se chtěli zviditelnit, jak pečují o náš národ a utrpěli porážku. Mohla říci na ČT 24: "Pane ministře, blahopřeji vám. Je to úspěch"?

25.1.2024 v 1:39 | Karma: 28,60 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 16,10
  • Průměrná čtenost 586x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik