Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VÁŽENÁ PANÍ MINISTRYNĚ

Kdykoli vidím v hlavních zprávách naléhavé články o alarmujícím stavu nezaměstnanosti v naší republice, říkám si, kdy už konečně si kompetentní specialisté na zaměstannost uvědomí skutečnost, že takhle to u nás s mírou nezaměstnanosti bude do té doby, dokud někdo před důchodce nepostaví jednoznačné dilema: "Pracuj, nebo užívej starobního důchodu. Vyber si jedno z toho."


To je podle mne aktuální problém zaměstnanosti v ČR. Chápu, že je to pouhý laický pohled běžného občana. 


Mladí jsou v evidenci ÚP a staří se drží svých teplých míst, i když již nejsou plně výkonní. 


Pracovala jsem jako specialista aktivní politiky zaměstnanosti ještě v době OP RLZ, tedy v době obtížné, neb správné postupy čerpání z ESF v těchto začátcích ještě neznali ani experti na MPSV; na naše telefonické dotazy nám odpovídali šeptem a s dovětkem "...ale mailem Vám to nepošlu, nezlobte se...". Byly to krušné časy a uvádím to jen pro doložení, že jsem v sekci zaměstnanosti pracovala a že tuto oblast dlouhodobě sleduji. Byla jsem též coby úředník úřadu práce velkým bojovníkem proti tzv. nekolidujícímu zaměstnání, šikovnému to deštníku pro schování nelegální práce; strašně mě to nekolidující zaměstnání tehdy čílilo - podnikatelé dávali nezaměstnaným vybrat - "ber, nebo nech bejt."; v důsledku tak paní pracovala celý den, ale papírově jen za 4000 (zbytek - jakési přilepšení - jí pan podnikatel doplatil na ruku. O důsledcích daňových ztrát Vás nemusím poučovat; také si tak paní pod tlakem zadělávala na menší nemocenskou a nižší důchod a též se nedobrovolně stávala podvodnicí, když nechtěla zůstat nezaměstnanou).


I tehdy jsem psala členovi vlády :) (bylo to, myslím, v roce 2010, po volbách, a adresovala jsem to myslím, přímo panu Nečasovi, ale už si tím bohužel nejsem jista, měla jsem tehdy hodně hektický rok a pamatuju si spíše ty osobní věci)...jsem už takový grafoman, promiňte.


Chci jen upozornit na situaci, že na všech úřadech (alespoň ve středních a menších městech) pracuje velký počet důchodců. Jmenuji speciálně úřady zejména proto, že ty odměňují pracovníky dle platných platových tabulek - tedy když už se "dostárnete" k zajímavým číslům, prostě dobrovolně z té teplé kanceláře neodejdete; do té práce vždy nějak dojdete a práce sama není fyzicky náročná, dá se to zvládnout i v pokročilém věku. Horší už je to s duševní náročností - mnozí starší úředníci nezvládají postupy v počítačových programech (například v programech, v nichž pracuje spisová služba, a bez toho se dnešní úředník neobejde) a zneužívají svého věku (vždyť už brzy půjdu do důchodu, to už se učit nebudu) a dlouhé roky ("brzy" se stále posunuje v čase) tak dělají část jejich práce jejich třicetiletí, čtyřicetiletí kolegové, těšící se, že se třeba v padesáti dočkají postupu, až jejich skorosedmdesátiletý kolega přecijen do té penze skutečně odejde . A čerstvě dostudované mládí nám tvrdne v evidenci úřadu práce a neosvojí si tak včas pracovní návyky, nýbrž si záhy osvojí způsoby, jak si přivydělat načerno.


Jestli jste dočetla až sem, pak děkuji.


S úctou a s vírou v lepší časy, navzdory povolební depresi


Věra Firichová, Blatná, 8.2.2013.

 

"V Praze dne 15. února 2013                                                                                         

Vážená paní Firichová,    

k Vašemu názoru na zaměstnávání starobních důchodců, které považujete za nemorální v době, kdy jsou nezaměstnaní statisíce lidí, Vám sděluji následující.

Řešení situace zaměstnávání „staří versus mladí“ v zásadě není problémem v době hospodářské prosperity, kdy je dostatek pracovních míst, v době krize se často setkáváme s obdobnými názory, jako je Váš. Určitě je v rámci resortu zaměstnán určitý podíl starobních důchodců, kteří zároveň pobírají důchod. Přesný počet není znám. Není ale řešení tyto zaměstnance propustit a místo nich nabrat mladé pracovníky. Jak ministerstvo, tak jeho podřízené organizace, zajišťují řadu kvalifikovaných činností, jejichž zajišťování často vyžaduje i určitou životní zkušenost, ale i pečlivost, dochvilnost, spolehlivost, které mladým lidem často chybí.

Tržní ekonomika je charakteristická svými rozdílnými cykly, které mají výrazný vliv na zaměstnanost. Zároveň je česká ekonomika v posledních letech negativně ovlivněna demografickým vývojem, jehož vliv opětovně zesílí po odeznění krize. Právě proto byla přijata řada opatření na prodloužení pracovní kariéry starších osob, včetně souběhu pobírání starobního důchodu a pracovního příjmu. Pracující důchodce není zbaven plateb do sociálního a zdravotního systému a též platí daň z příjmu, není tedy v tomto smyslu zvýhodněn před mladou osobou. Od počátku letošního roku bylo zrušeno i daňové zvýhodnění tzv. odečitatelná položka z daňového základu.

Zákon o zaměstnanosti a zákoník práce občanům zaručuje standardní práva, ale       i povinnosti zaměstnavatelů a zaměstnanců. Stát nemůže vstupovat do smluvních vztahů mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem (pouze při porušování těchto vztahů, jako je např. neoprávněné diskriminace při výběru zaměstnanců, pohlaví, věku, atd.).

Z druhé strany stát realizuje řadu opatření, kterými podporuje zaměstnávání absolventů škol, resp. mladých lidí bez praxe. Z hlediska zákona o zaměstnanosti  mají statut rizikové skupiny, které je věnována při zprostředkování zaměstnání zvýšená péče. Zaměstnanost mladých je podporována nástroji aktivní politiky zaměstnanosti, financovanými jak národními prostředky, tak z Evropského sociálního fondu (vytváření trvalých i dočasných pracovních míst, včetně odborné stáže, kdy absolvent může získat praxi, která by mu měla být nápomocná v dalším úsilí získání pracovní pozice u zaměstnavatelů). 

Česká republika vstoupila dobrovolně do Evropské unie, musí proto rovněž respektovat a ctít své závazky, které přijala, včetně principů politiky zaměstnanosti. Týkají se zaměstnávání mladých i věkově starších. Jak vyplývá z analýz a též závěrů Evropské komise a Rady, nezaměstnávání starších osob, osob v důchodovém věku, je plýtvání lidským kapitálem. 

Samozřejmě se můj resort snaží řešit situaci nezaměstnaných osob mě dostupnými prostředky, a to nástroji a opatřeními aktivní politiky zaměstnanosti. V současné době evidují úřady práce 585 809uchazečů o zaměstnání, ale pouze 33 794volných pracovních míst. Výraznější pokles nezaměstnanosti proto přinese až obnovení hospodářského růstu, který bude generovat dostatek pracovních míst. Zvýšení zaměstnanosti dále přinese pokračování ve strukturálních reformách, které mají zvýšit pružnost trhu práce, motivaci občanů k přijetí zaměstnání, zlepšení vzdělávacího procesu na školách atd. 

S pozdravem                                                                      

Ing. Ludmila Müllerová, v.r.

ministryně práce a sociálních věcí"

Autor: Věra Firichová | sobota 30.3.2013 16:15 | karma článku: 16,68 | přečteno: 2072x
  • Další články autora

Věra Firichová

Sláva osmičkovému roku.

Jak už jsem zde kdysi psala, k módě čaker, k posedlosti nalézání sebe sama a vůbec k neuvěřitelné koncentraci pseudovědem a podvodníků v oblasti obchodu s duchovním růstem se stavím se značným despektem; dokonce od té doby, co je to tak moderní, již nečaruji. Ale když mi kamarád popřál pěkný osmičkový rok, vzala jsem alespoň numerologii na milost a vygooglila jsem si, copak že nás to čeká za rok.

1.4.2015 v 15:50 | Karma: 4,75 | Přečteno: 157x | Diskuse| Ostatní

Věra Firichová

Je to zvláštní pocit, souhlasit se Zemanem

Poprvé jsem měla dojem, že souvětí, které vypadlo z toho člověka, který sedí na hradě, bylo konstruktivní či alespoň mohlo trochu ovlivnit dění správným směrem.

31.3.2015 v 23:31 | Karma: 17,24 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní

Věra Firichová

Gaussova křivka tolerance k věku

aneb "Kolik je ti v duchu?"

31.3.2015 v 20:37 | Karma: 9,26 | Přečteno: 449x | Diskuse| Ostatní

Věra Firichová

Sněhurka a jiné horory

Nemám ráda horory. Nemám v sobě žádnou tu buňku, která by zprostředkovala spojení mezi děsuplným leknutím a radostí. Člověk (asi kameraman s kamerou, že) stojí ukryt ve skříni, klepe se hrůzou, snaží se nekašlat, případně ještě ucpává pusu roztomilé holčičce s blonďatými vlásky (s lokýnkami, samozřejmě), vně skříně pátrají zabijáci, dveře skříně mají škvíry (jinak by tomu chudákovi byla kamera k ničemu, že), kamera zabírá skrz otvory skříně zloducha, kterak tupě míjí skříň, jasně že bez povšimnutí. Nu ale po pár vteřinách se zloduch zákeřně po špičkách vrátí a bafne přímo do otvorů skříně. Fujtajbl. (Mami, doprovodila bys mě na záchod?)

9.10.2013 v 20:15 | Karma: 9,83 | Přečteno: 384x | Diskuse| Osobní

Věra Firichová

Závidím vědcům (zejména americkým)

Závidím pracovníkům čistě vědeckého výzkumu. Samozřejmě v dobrém, ani mně nikdo nebránil, abych se v mládí pokusila státi se vědcem. A nemohu nevzpomenout na Vonnegutovu Kolíbku, dle níž vědcův zaměstnavatel neprohloupí, když nechá své pracovníky, ať si prostě hrají, s čím právě chtějí.

15.9.2013 v 16:51 | Karma: 8,87 | Přečteno: 425x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Porodnost Arabů razantně klesá, přelidnění však Blízký východ straší dál

19. května 2024  14:41

Porodnost v arabských zemích za posledních několik let zaznamenala přes sílící přítomnost...

V Maďarsku po nehodě na Dunaji havaroval motorový člun, dva lidé zemřeli

19. května 2024  14:38

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Novotný by měl z ODS odejít sám, míní Stanjura. Děkuji za názor, řekl starosta

19. května 2024  14:07,  aktualizováno  14:25

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Dobrý den,
jsem normální a soudná ženská, možná se zbytečně zbytnělou kritičností k sobě i k ostatním; ovšem velmi miluju humor a lidi, kteří vládnou schopností ho s vážnou tváří praktikovat :)