Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kluk v růžovém

Holkám patří růžová a červená barva, klukům modrá a zelená. Holky si hrají s panenkami, kluci s auty. Na písku si dělají holky bábovičky, kluci budují tunely a stavějí hrady. Holky nosí dlouhé vlásky, kluci krátké. Holky brečí, kluci ne. Zažité stereotypy, které se postupně boří. Stejně jako  vzorec, že maminka žehlí, vaří a uklízí, tatínek leží na gauči a čte si noviny, je dávno přežitek.

     Mým synům červená moc sluší. Přistihla jsem se, že jí dávám při nakupování dětského oblečení přednost. Ne, že by moji kluci chodili v outfitech alá červená karkulka, ale červená trička nebo tepláky v jejich šatnících prostě jsou. Poslední dva roky přišly do módy světle růžová pánská pólo trička. To už se mi trošku příčí. Klukům jsem je nepořídila.

     Mám známou, která má pětiletou dceru a tříletá dvojčata, kluky. V našem domě mají prarodiče, které docela často navštěvují a naše děti si spolu hrají. Když byli bráškové ještě malá miminka, trochu mě zarazili růžové ponožtičky, růžová bodýčka a tepláčky. Dobře, miminko každou chvilku ublinkne, jeho plenka přeteče, náhradní oblečení po ségře se vždycky hodí. Já jsem také jednou staršího syna v porodnici oblékla do růžového overalu, protože jiné čisté erární oblečení jsem zrovna neměla. Ale tak nějak se mi to příčilo a těšila jsem se, až sanitářka přinese vypranou várku modrých oblečků. Maminka dvojčátek se růžové nebojí. Směle s nimi vyrážela ven ve vyloženě holčičích úborech. Zdálo se mi, že zvlášť jednoho z nich obléká jako holku s velkou oblibou.

     Kluci vyrostli, už jsou jim tři roky a chodí do školky. Každé ráno je vidím v šatně v růžových punčocháčích a v tričku s Hello Kitty. Občas mají něco modrého, zeleného s bagrem, ale základ jejich garderoby je po sestře. Dvojče stylizované převážně za holčičku má červené bačkůrky s mašličkami, druhé modré klučičí s auty.  Není už to příliš? I tak malé děti poznají, že je něco klučičí a něco holčičí. Odhoďme předsudky a zavedené zkostnatělé tradiční třídění mužského a ženského. Ale dávat klukovi sukni? To nemůže přijít normální nikomu. (Sukni tedy naše příkladová dvojčata nenosí.).

      Je jasné, že maminka na mateřské dovolené nemá peněz na rozdávání. Zvlášť pokud se jí narodí dvojčata. Ale myslím, že v dnešní době se dá sehnat moc pěkné už nošené oblečení za pár korun. A najít maminku, která řeší třeba opačný problém, že má doma holčičí oblečení po starším dítěti a shání klučičí miminkovské pro brášku, dnes na sociální síti a maminkovských diskusních fórech, není žádný problém. Výměnný obchod existuje stále. I když holka v modrém asi nikoho moc nezarazí, nemusí mít přeci všechno s obrázky dopravních prostředků a animovaných superhrdinů. Už je to prostě dané, že holčičky chtějí vypadat jako princezny.

     Nejsem maminka posedlá značkovým oblečením a nesoutěžím v tom, jak jsou moje děti, co se týče oblečení,strašně in. Ale fotka chlapečka ve sladce růžovém tričku s kytičkami ve fotogalerii školky mě prostě zarazila a ukázala jsem ji pár maminkám. Shodly jsme se na tom, že jsou prostě lidé, kterým chybí určitý druh sociální inteligence a chodí oblečení trošku mimo standart. Není to pro ně důležité. Nevnímají, že si na ně ostatní ukazují. Zákonitě pak podle svého nevkusu oblékají i své děti. Ale tohle není případ naší maminky dvojčátek. Ta nijak z davu nevyčnívá, nijak by vás její oblečení nezarazilo. Ani to není žádný sociální případ, že by musela počítat každou korunu a nemít čím nakrmit své děti. Zřejmě si myslí, že děti jsou malé a to, co mají na sobě, nevnímají.  Je ale na omylu. Nejen, že to vnímají oni, vnímají to i děti ze třídy, a zákonitě se to musí někde projevit, ovlivní to jejich vývoj. Nebo se mýlím já?

Autor: Martina Finková | středa 4.2.2015 15:37 | karma článku: 10,68 | přečteno: 908x
  • Další články autora

Martina Finková

Jak nakrmit dítě

Když jsem byla ještě bezdětná, představovala jsem si krmení dětí jednoduše. Tedy zcela úplně normálně. Malé miminko se kojí, pak se přidají kašičky a zeleninka. Uvaří se, rozmixuje, vezme se lžička a jídlo se postupně dostane pomocí ní do batolecího bříška. Tak v roce dítě lžičku převezme a krmí se samo. K tomu se podávají různé druhy finger foodu. Kolem 3 let se dítě naučí jíst příborem a je zcela ohledně konzumace jídla samostatné.

4.3.2015 v 12:27 | Karma: 20,30 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ona

Martina Finková

Domácí vězení

Postoupila jsem do dalšího levelu dvojnásobného mateřství. Mám za sebou vypiplaní nedonošeného dítěte, celý rok doma s miminkem a vzpurným batoletem zároveň, a teď, když už se staršímu dítěti ve školce líbí, s mladším si užíváme volných dopolední a první slunečné paprsky dávají znamení o brzkém příchodu jara, lákají k procházkám a vyzkoušení dětských hřišť, jsem opět s oběma druhý týden zavřená doma. Cesta s prádlem do sušárny nebo s odpadky do popelnice je pro mě jedinečný zážitek a zpestření dne.

23.2.2015 v 13:36 | Karma: 14,44 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní

Martina Finková

V dnešní době

Jsem alergická na věty začínající V dnešní době...., které pokračují nějakým laickým výrokem zhodnocující finanční situaci nebo vztah lidí k penězům. Vzteky bych něčím mlátila, když někdo pronáší nesmyslné výroky typu: V dnešní době lidi myslí jenom na peníze. V dnešní době musí člověk počítat každou korunu. V dnešní době se všechno točí jen kolem peněz. apod.

10.2.2015 v 20:28 | Karma: 12,91 | Přečteno: 528x | Diskuse| Ostatní

Martina Finková

Nahoru a dolů

Získala jsem kontakt na spolužačku ze základní školy, se kterou jsem se 6 let neviděla. Tak jsem jí napsala. Zeptala jsem se, jak se má a nad její odpovědí musím pořád přemýšlet: „Normálka, s manželem jsme spolu 16 let, tak se občas hádáme. Malýmu bylo teď 5 let, takže školka. Je nemocnej. Pořád práce, vařit – furt dokola. Malej byt, malá výplata, velká hypotéka, auto rozbitý ....Pak Ti malej řekne "mami jsi skvělá".Prostě nahoru a dolů, jako asi každej.“

31.1.2015 v 11:08 | Karma: 10,33 | Přečteno: 823x | Diskuse| Ostatní

Martina Finková

Panická psychóza

Je přirozené, že když jdete na nějakou důležitou schůzku, nové místo nebo se na něco hodně těšíte, máte stres. Ten se projevuje tím, že se vám lehce třesou ruce, máte stažený žaludek, jdete třikrát za sebou na záchod, ale už během cesty na dané místo svou nervozitu rozdýcháte, a i když vám srdce tluče o něco rychleji, než je obvyklé, provází vás už jen lehký stresík, který je spíše motivující. Jenže někdo je citlivější, jeho duše je náchylnější a každá změna v běžné rutině v něm vyvolává stavy podobné střevní chřipce a infarktu zároveň. Navíc se v médiích stále dovídáte o nových záhadných nemocích a stavech, s kterými si lékaři neví rady. Slyšíte o někom, kdo se zhroutil někde na ulici, pozvracel se v kině nebo omdlel na zastávce. Lékař vám naměří trošku vyšší tlak, je vám špatně z horka. K tomu si přečtete na příbalovém letáku o vedlejších účincích vašich léků na senou rýmu a vzápětí si je vsugerujete. Vše se propojí, smíchá a skočí to na vás. Jste ve stavu, kdy nejste schopní vyjít z bytu. V horších případech nemůžete být ani sami se sebou doma, voláte si po x-té záchranku, že tentokrát ten infarkt opravdu máte. Absolvujete kolečko odborných vyšetření. Gastroskopie, CT, EKG, endoskopie. Nikdo nic nenajde. Putujete k psychiatrovi. Vaší diagnózou je panická psychóza.

30.1.2015 v 12:52 | Karma: 17,77 | Přečteno: 1471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 968x
Maminka na rodičovské dovolené, která si snaží udržet mozek ve stavu dospělého člověka.

Seznam rubrik