Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vědecký důkaz, že čápi nosí kluky

Kdysi dávno, když jsem učil na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, se ke mně donesl od biologů a geologů jeden opravdu překvapivý případ souvislosti množství čápů s větším podílem kluků mezi nově narozenými dětmi. A prokázaný!

Když se zkoumaly lidské populace, zjistilo se, že v jistém regionu se rodí více chlapců než děvčat. To by nebylo až tak divné, mohlo by jít o náhodnou odchylku, ale zároveň se zjistilo, že se v této oblasti objevuje více čápů. To bylo hodně překvapivé, a tak si vědci řekli, že statistika vše vysvětlí a zpracovali exaktní výzkum závislosti počtu chlapců na počtu čápů v dané oblasti. Zjistili ale ke svému zděšení, že tyto dvě veličiny na sobě statisticky významně závisí, tedy, kde je více čápů, tam se rodí o něco více kluků.

K vysvětlení této závislosti použili faktorovou analýzu, to jest metodu analyzující faktory typu pozadí, tedy strukturu objeveného kauzálního vztahu. Tímto způsobem zjistili následující skutečnosti: Daná oblast byla vápencová, a to způsobovalo pochopitelně zásaditost povrchových i spodních vod. To velmi prospívalo žábám, kterým takové prostředí vyhovuje. A proto tam bylo mnoho čápů, kteří se živí také žábami. To byla jedna příčinná větev. Druhá též vycházela ze zásaditosti vod, která ovlivňovala nějaké enzymy v těle tam žijících obyvatel. A ty nakonec, zejména v tělech žen způsobovaly, že se rodilo méně holčiček. Kauzální vztahy tedy vypadaly následovně: 

Omlouvám se za svůj kreslířský výkon. Jednou, když jsem ještě na oné universitě učil, se omylem můj výkres dostal mezi výkresy dětí ze základní školky a paní učitelka, která je zkoumala, prohlásila: "Hm, tohle dítě je velmi vyspělé, to bude mít alespoň tak sedm nebo osm."

A jaké je poučení z analýzy uvedené statistické závislosti? Jestli spolu dva faktory (třeba čápi a kluci) kauzálně souvisejí, není tím nijak blíže určena struktura kauzálního vztahu. V našem případě by to čistě statisticky mohlo být i obráceně, že kluci nějak přitahují čápy, nejen že čápi nosí kluky. Tedy směr kauzálního působení není statisticky významnou souvislostí určen. Nebo může být v pozadí skrytý jeden faktor (zásaditost vody), který ovlivňuje dva faktory v popředí (kluci a čápi). A nebo může být pozadí několik faktorů či dokonce složitější struktura několika faktorů, či se do vlivu faktorů v pozadí může přimíchat přímý vliv faktorů v popředí. Prostě korelace (vzájemný vztah mezi veličinami) může skrývat jakoukoliv strukturu vztahů několika veličin. Tedy kromě formálního statistického zkoumání musí následovat obsahová analýza dalších věd (zde biologie a geologie), abychom pochopili, co se tam děje. Mimochodem, zmíněný případ byl použit k analýze zážitků prahu smrti v textu Technologie výroby boha v roce 1991.

(Jestliže některému odborníkovi bude připadat konkrétní biologický obsah uvedeného příkladu pochybný a bude se jej snažit napadnout, ať zbytečně neplýtvá municí. Vůbec tady nejde o biologické závislosti, ale jen a jen o kauzální analýzu, co se týče směru a sériovosti či paralelnosti kauzálních vztahů, a ta je invariantní vůči konkrétnímu obsahu kauzálních vztahů, tj. nezávislá na něm. Česky řečeno, i kdyby byl celý příklad biologicky špatně, plynou z něj stejné kauzální důsledky a jde jen o pedagogický výklad. Berte jej klidně jako "cimrmanovsko-einsteinovský" myšlenkový experiment, který se nikdy neuskutečnil a přesto lze na něm stavět. Je docela možné, že si autor pamatuje uvedený případ zkresleně nebo k němu něco neúmyslně kvůli své špatné paměti přidal.

Autor: Jan Fikáček | neděle 15.3.2020 18:11 | karma článku: 44,06 | přečteno: 2547x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Stojí pro fotony čas?

Ze speciální teorie relativity plyne, že čas se se vzrůstající rychlostí zpomaluje. Říkáme tomu dilatace času. Když dosadíme do vzorce pro dilataci času rychlost světla, dostaneme, že se čas zastavil. Fotonu tedy čas stojí, ne?

26.9.2023 v 9:07 | Karma: 28,96 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Jak mravenci umí řešit kvantové záhady

Kvantová mechanika je stále záhada. Je třeba podivné, jak částice ve fotosyntéze najde vždy tu správnou cestu do cíle. Nicméně právě proto je efektivita jádra fotosyntézy nějakých 98%. Vysvětluje se to tím, že...

2.8.2023 v 10:05 | Karma: 27,79 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Proč jsou dnešní mouchy geniální

Tak jo, už mám nějaký ten pátek. To mi ale dává na druhé straně příležitost k dlouhodobým "empirickým studiím". Ne zrovna, že bych mohl pozorovat pohyb kontinentů, ale něco pro mnoho lidí neviditelného jsem už zachytil.

26.7.2023 v 9:33 | Karma: 27,84 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Proč perpetuum mobile není to, co říká Wikipedie, aneb nevěřte (všechno) fyzikům :)

Když otevřete na Wikipedii heslo perpetuum mobile, můžete číst, že: "Perpetuum mobile je stroj, který vykonává práci bez vnějšího zdroje energie." Ale je to opravdu tak? Má tuto definici člověk přijmout bez přemýšlení?

4.7.2023 v 9:07 | Karma: 27,51 | Přečteno: 1485x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Co odpověděla umělá inteligence na otázku "Proč je moje žena chytřejší než já?"

Všichni řeší umělou inteligenci a já na tu módu moc nedal, ale zaujaly mě různé zprávy, kde ve vědě AI už pomohla. Tak jsem si řek, že je nejlíp její schopnosti v tomto směru osobně vyzkoušet. Ovšem zajímavější byla jiná otázka.

23.5.2023 v 9:07 | Karma: 34,99 | Přečteno: 8636x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:15

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.