Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Má větší fantazii člověk nebo vesmír?

Jsme nadšení nad díly géniů jako je Leonardo da Vinci, William Shakespeare, Johann Wolfgang Goethe nebo Albert Einstein či Jules Verne. Obdivujeme jejich úžasnou fantazii a tvůrčí schopnosti. Co je zdrojem této kreativity?

Bohužel musíme nadšení nad jejich úžasnými výsledky trochu krotit. Leonardo třeba nebyl současně vynálezcem rogala, ponorky, tanku, vrtulníků a mnoha dalších dnes existujících strojů. On byl spíše fascinován podobnými novými věcmi a tak nápady posbíral od svých předchůdců, nějaký ten nápad i přidal, a uměl je prodat = krásně namalovat či nakreslit.

Dokázal nicméně mnohé technické novinky, i když třeba menšího rázu, šikovně realizovat a vlastně se živil nejen jako malíř, ale hodně jako producent různých mechanických a jinak efektních představení pro bohaté. Jeho Mona Lisa se stala nejznámějším obrazem světa nejen svou dokonalostí, neboť takových obrazů on i jiní přece jen pár namalovali, ale hodně i svým zajímavým příběhem krádeže v roce 1911.

Příběhy lidi vůbec fascinují. Například dnešním etalonem geniality je geniální fyziky na vozíčku, Stephen Hawking. On sice opravdu jako první úžasně spojil kvantovou mechaniku s obecnou teorií relativity, oč se dnes snaží teoretická fyzika komplexně, v představě vypařování černých děr dnes nazývaným Hawkingovým zářením, ale že není až tak výjimečným jako třeba Einstein nebo Newton je jasné z toho, že nepředložil více než vysvětlení některých dílčích jevů. Nobelova cena ho také zatím minula, jeho řešení zatím nebyla observačně či experimentálně potvrzena, nicméně v očích veřejnosti je absolutní vědecká hvězda, což je ale hodně způsobeno životním příběhem jeho nemoci.

Lidé mají od přírody nadšení pro přehánění, pro zbožšťování a užívají si ho. Samozřejmě ve srovnání s námi jsou jmenovaní géniové opravdu zcela mimořádní. Ale co pak řekneme, když pozorujeme hvězdné nebe nebo fotografie galaxií a představujeme si třeba celý vesmír s nejméně 400 miliardami galaxií, z nichž každá obsahuje průměrně asi 100 miliard hvězd. Jakou "fantazii" měl jejich "tvůrce"?

Ta "fantazie" asi byla snad "nekonečněkrát" větší, přestože se to jeví tak, že věci nevymýšlel úmyslně, s plánem, ale prostě "náhodně" (nicméně za každá náhodou se skrývá zákonitost, kauzalita). O to větší kreativní sílu musel a musí mít, když "tvůrce" = multivesmír náhodně plýtvá silami, a přesto vytvořil věci, které by člověka ani ve snu nenapadly, kdyby je neobjevil už existující kolem sebe, třeba oheň. Představme si ještě jednou, že naše galaxie Mléčná dráha má asi 200 miliard hvězd a podobných galaxií je ve vesmíru na 400 miliard, a to jen v tom kousku vesmíru, který můžeme kvůli pomalé rychlosti světla pozorovat (asi 14 miliard světelných let daleko). Vesmír přitom není moc zakřivený, takže je asi ještě daleko větší.

A k tomu si domysleme to, že lidé zdaleka neovládají ani energii Země, natož aby disponovali energií srovnatelnou s energií Slunce. Takových sluncí je ale v Mléčné dráze 400 miliard, a to jsme ještě vynechali černé díry, temnou energii a temnou hmotu.... a.... multivesmír, ve kterém snad jsou miliardy vesmírů na úrovni našeho. A takovou tvůrčí energií disponuje "tvůrce" našeho vesmíru, multivesmír.. a zřejmě asi daleko větší.

Lidští géniové jen realizují možnosti, které jim náš vesmír předložil. Fyzikální možnost ponorky tady byla už miliardy let, než byla využita. Stejně tak možnosti kvantové mechaniky, na kterých fungují dnešní počítače, mobily a GPSky (které navíc fungují i na principech obou teorií relativity), jsou už tady prakticky od vzniku vesmíru. Dalších možností, které jsme zatím neobjevili, je potenciálně "nekonečně" mnoho.

Připadám si jako malý mraveneček, který krok po krůčku objevuje třeba New York, toto ohromné dílo "někoho", tedy spíše něčeho před námi. Ještě že ale máme mravenečky jako je Einstein, Hawking, Leonardo da Vinci, kteří umí běhat podstatně rychleji, mají podstatně lepší zrak a vyvinutější mozeček, a jsou schopni daleko efektivněji odhalovat drobné kamínky našeho "New Yorku", našeho multivesmíru.

Autor: Jan Fikáček | úterý 6.3.2018 9:06 | karma článku: 43,42 | přečteno: 2155x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Když jsem byl malý, žil jsem v kožešinách... aneb pes jako předložka

Tedy, mí prarodiče byli preparátoři a dávali mě přes poledne spát do pokoje, kde byly vycpané kůže zvířat, ovšem včetně lebek. Byl tam na zemi tygr, hnědý medvěd a lední medvěd a nějaká ta liška.

18.5.2023 v 16:41 | Karma: 21,96 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Osobní

Jan Fikáček

Jak můj táta svým opilectvím ušetřil Československu těžké desítky miliónů

Tak ano, prorazil v Rusku, tam se přece opilectví přímo nosí, je tam typické. Ale musím poznamenat, s úctou k mýmu tátovi, že opilec nebyl, jen neuvěřitelně hodně vydržel. Třeba jednou ke konci párty, když už všichni byli opilí...

16.5.2023 v 9:07 | Karma: 40,75 | Přečteno: 6123x | Diskuse| Osobní

Jan Fikáček

Proč se Česká televize zajímala o rovnici E=mc2 v Ph.D. dizertaci

ČT1 uvedla 5.dubna reportáž obsahující kritiku mé dizertační práce. Jenomže věci se mají o dost jinak, než tam zaznělo.

19.4.2023 v 9:08 | Karma: 35,48 | Přečteno: 2559x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Je foton skutečně nehmotný?

V popularizačních médiích můžeme číst, že se při atomovém výbuchu mění část hmotnosti atomů na energii, ba dokonce na čistou energii. Touto čistou energií mají být především fotony. Pojďme toto tvrzení trochu prozkoumat.

21.3.2023 v 9:07 | Karma: 26,08 | Přečteno: 1298x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Jak mě v roce 1997 inaugurovali za českého prezidenta

před chvílí složil Petr Pavel prezidentský slib a stane se naším vytouženým prezidentem. Po 20 letech budeme mít zase českého a ne ruského prezidenta. Báječné! To mi ale připomnělo mojí vlastní prezidentskou inauguraci.

9.3.2023 v 14:35 | Karma: 24,84 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Než bude ministrem, musí Tuleja vysvětlit okolnosti svých publikací, řekl Fiala

3. května 2024  12:09,  aktualizováno  12:30

Premiér Petr Fiala (ODS) má za důležité, aby kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja do...

Ruské jednotky vstoupily na základnu v Nigeru, kde sídlí americká armáda

3. května 2024  12:18

Ruské vojenské jednotky vstoupily na leteckou základnu v Nigeru, kterou využívá americká armáda....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho pak našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  12:09

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Rok od tragického požáru v Brně: osm obětí připomíná pietní místo u stromu

3. května 2024  12:08

Drobné bílé kamínky, srdíčka, květiny i vzkazy se hromadí u stromu v brněnské Plotní ulici. Ještě...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.