Albert Einstein neznámý

Veřejnost má Alberta Einsteina za génia, který vymyslel dvě teorie relativity a měl podstatné problémy s pochopením kvantové mechaniky a který selhal při vytváření unitární teorie. Tento pohled je však hodně zavádějící.

Ano, Albert Einstein publikoval v roce 1905 speciální teorii relativity, ale ona vlastně už byla docela hotová, zbývalo "jen" připustit, že čas a prostor jsou "gumové". To Einstein připustil a v tom byla jeho genialita. Rozboural tím staré myšlenkové paradigma newtonovské fyziky. Už za to by si zasloužil Nobelovu cenu.

On ale vytvořil v průběhu asi 10 let i obecnou teorii relativity, tedy teorii gravitace, což ho bolelo, a musel si na to vzít pomocníka v matematice. To bylo tak na druhou Nobelovu cenu.

Jenže v roce 1905 vyložil i fotoelektrický jev, za což později skutečně dostal Nobelovu cenu. Vysvětlil také Brownův pohyb a tím jako první začal brát vážně existenci atomů, jejichž existenci vlastně dokázal. Byl také první, kdo vzal vážně Planckovo kvantování záření (absolutně) černého tělesa z roku 1900 a vlastně tak založil kvantovou mechaniku právě článkem o fotoelektrickém jevu. Asi dvacet let se pak snažil fyziky upozorňovat, aby kvantovou mechaniku fyzici rozpracovali, protože on dělal relativitu a její aplikace. Skutečným duchovním otcem kvantové mechaniky je tak právě on.

Rozvíjel ji i v diskusích, známe jeho EPR paradox, který poukázal na kvantovou provázanost. Napsal o kvantové fyzice 4x více vlivných článků než kterýkoliv z těch, kdo jsou považování za hlavní hvězdy kvantové mechaniky (Heisenberg, Bohr, Schrödinger, Planck, de Broglie). Einstein je nejvýraznějším vědcem kvantové mechaniky a nic na to nemění fakt, že většina fyziků si myslí, že jeho deterministická interpretace kvantové náhody není správná. Ostatně, když nebyla zatím dokázána žádná interpretace, jak může někdo tvrdit, že je Einsteinova deterministická představa špatná? Podle mě není a fyzici budou ještě oslavovat Einsteinovu prozíravost a dojde jim, že to nebyl Einstein, kdo nepochopil kvantový svět, ale oni. Zmýlil se ale v tom, že je ten determinismus lokální, tedy že se kvantová provázanost děje nanejvýš rychlostí světla, což je požadavek vyplývající z toho speciální teorie relativity.

Další důvod ke shovívavé povýšenosti fyziků k Einsteinovi je jeho neúspěch při vytváření unitární teorie "všeho". Jenže si stačí všimnout, že od jeho smrti se vlastně především snaží naplnit tuto jeho myšlenku. Už 40 let se rozvíjí dříve nejslibnější myšlenka na sjednocení fyziky, superstruny. Za 40 let nenavrhla žádný experiment, který by ji mohl ověřit a končí v bahně nesčíslného počtu možností řešení, které se dá snadno přeložit jako: nemáme žádné řešení. Většina světových fyziků, s daleko větším množstvím informací, s celým CERNem za zády, s ohromnými superpočítači a vyvinutou matematikou jen neúspěšně sleduje cestu, kterou vytýčil Albert, snaží se jen naplnit Einsteinův program. Einstein je ten, kdo udělal vše podstatné ve fyzice 20. století.

Ten pán je tak na 5 Nobelových cen, i když podle pravidel je nemohl dostat. :-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Fikáček, Ph.D. | pondělí 16.2.2015 10:28 | karma článku: 37,06 | přečteno: 2079x