Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Těm, kteří se stydí za svého prezidenta

..čili všem, které pobouřil projev prezidenta Václava Klause na půdě Evropského parlamentu. Také panu Halíkovi, který se svou církví tlačí lidstvo do 21.století. Všem bych chtěl něco vzkázat:

Stydím se za své europoslance!

Svými europoslanci nemyslím příslušníky českého národa, nýbrž všechny europoslance, kteří svým rozhodováním zasahují i do mého života. Všiml jsem si totiž jedné takové nepěkné věci. Europoslanci bučí, když jim někdo sděluje jiný názor než ten, s kterým jsou ztotožněni. Někteří dokonce mávají rukou a nakonec jich veliká část demonstrativně odejde.

Prezident Klaus přednesl projev, v kterém se velice slušně a inteligentně otřel o základní neduhy EU a setrvávaje konzistentní ve svých názorech, dokázal s veškerou grácií ve svatostánku protivníka proškolit bruselské byrokraty z demokracie.

Promluvil totiž za obrovské množství občanů naší země, kteří také nesouhlasí s regulací banánů a žárovek. Promluvil za tu část českého lidu, která nelibě nese poučovatelský tón takzvaných demokracií francouzských a německých. A do třetice promluvil v místě, kde by se to nám nikdy poštěstit nemohlo, tváří v tvář těm, kterým se do očí takové věci říkat nesmějí.

Použil jsem termín "takzvané demokracie." V poslední době čím dál tím více dospívám k názoru, že ačkoliv je naše postkomunistická demokracie nedokonalá, má jednu nespornou výhodu - zkušenost se svým opakem - totalitou. Odvažuji si tvrdit, že to jí tvoří mnohem vyzrálejší, než demokracie západních států. Ostatně, naši západní spojenci se demokraticky starali vždy raději spíše o sebe.

Důkazem absence  jakékoliv schopnosti sebereflexe nebo alespoň vyspělosti projevili europoslanci tento čtvrtek, kdy paralyzováni vlastní představou demokracie, odmítli kritiku sdělenou téměř z očí do očí. Zajímalo by mne, jaká byla národnostní struktura utíkajících poslanců? Vsadil bych se, že odcházeli Němci, Britové, Francouzi..všichni, kteří mají ve svých rukách pořád málo moci. Ale to je jen soukromý odhad.

Chtěl bych se zeptat těch, kteří se tak stydí za svého prezidenta, zda četli Lisabonskou smlouvu. Těch, kteří se stydí a smlouvu četli se ptám, zda jí rozuměli. Těch, kteří si myslí, že jí rozuměli bych se rád zeptal, zda jsou schopni srozumitelně vyvodit závěry ze smlouvy vyplývající. A celé této podskupiny se chci zeptat: "Kolik vás je?"

Za sebe musím říct, že já smlouvu nečetl. Nechci se ani tak vymlouvat na čas, jako na fakt, že bych beztak neměl téměř žádnou šanci na její pochopení. Musel jsem si tedy vybrat jeden z pohledů, který je nám, prosťáčkům, nabízen. A musel jsem uznat, že zatímco negativa jsou patrná na první pohled, pozitiva se jaksi schovávají někde za horizontem a jsou spíše hudbou budoucnosti.

Pan Halík označil příznivce Václava Klause za nekritické kývaly. Kolik jich znáte? Já znám spoustu lidí, kterým sympatie k našemu prezidentovi poskakují jako na horské dráze. A to je právě ta největší svoboda, kterou máme. Mohu-li mluvit za sebe: 1. Rusko-Gruzínský konflikt - naprostý nesouhlas s VK, 2.Klimatické změny - nesouhlasím se vším, co říká, ale souhlasím s tím, že to říká. Zvláště v této otázce, kdy by se dalo fanaticky zasahovat do všeho na zeměkouli, je opozice třeba, 3. postoje k současné EU - souhlas.

A proto když jsem ze záznamu shlédl projev prezidenta Václava Klause, byl jsem hrdý na to, že jsem Čech. Byl jsem hrdý na to, že žiji v zemi, která navzdory svému nevýraznému vzrůstu, dokáže prostřednictvím kohokoliv sdělit svůj názor tak silnému uskupení, jakým Evropská unie bezesporu je.

Až Václav Klaus pronese něco, s čím nebudu souhlasit (což je vzhledem k jeho širokému záběru komentovaných témat velice pravděpodobné), rád se zde o tom s vámi podělím. Rozhodně nebudu zbaběle utíkat a zaspávat si uši.

Protentokrát se tedy Václav Klaus na mé pomyslné stupnici nachází v plusových hodnotách.

Autor: Zdeněk Fík | pondělí 23.2.2009 10:04 | karma článku: 36,86 | přečteno: 2303x
  • Další články autora

Zdeněk Fík

Dostudováno jest aneb chybějící pokora lékařů

Původně bych už pár hodin měl dávat dohromady žádost o grant, abych v rámci svého postgraduálního studia obdržel nějaké peníze, toliko potřebné pro studium nádorů hlavy a krku. Nejde o nijak malichernou záležitost: pět let přežívá pouze 50% pacientů a to kolikrát v dosti zuboženém stavu, po těžce mutilujících zákrocích...veliké množství laboratoří po celém světě nyní hledá cesty, jak tomuto nepříznivému stavu čelit.

7.11.2009 v 12:16 | Karma: 41,49 | Přečteno: 8805x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fík

U zubaře? Bez titulu ani ránu

Na úvod musím říct, že na zubaře mám smůlu. Každý se vždy nakonec odstěhoval mimo mou ochotu dojíždět za utrpením a tak jsem neustále nucen hledat si nového zubaře znovu. Ve chvíli, kdy jsem byl opět stomatologicky bezprizorní, vystrašila mě zpráva, že zubaři neberou nové pacienty a brát nebudou.

25.7.2009 v 9:11 | Karma: 47,61 | Přečteno: 21511x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Fík

Tak nevím, neskočil někdo náhodou socialistům na špek?

ČSSD včera zveřejnila další díl oranžové knihy, tentokrát na téma zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že v době konání předčasných voleb budu akorát nastupovat do nemocnice jako lékař, zajímalo mne, co mi favorit voleb nabízí.

30.5.2009 v 9:27 | Karma: 34,69 | Přečteno: 2335x | Diskuse| Politika

Zdeněk Fík

Kdo ještě neví o karikaturách v Raoulovi!?

Časopis Reflex si kupuji zřídka, zpravidla jen tehdy, když zrovna ve čtvrtek někam cestuji. To je totiž den, kdy Reflex vychází. Na Zeleného Raoula se vždycky těším. Někdy je slabší, někdy se povede, ale vždy vyvolá byť jen malou emoci. Na rozdíl od nesmyslu jako je Hana a Hana, u nějž mám pocit, že mi asi ujel vlak.

29.5.2009 v 21:19 | Karma: 46,72 | Přečteno: 11111x | Diskuse| Politika

Zdeněk Fík

Cyklošizung

Předevčírem jsem sebral všechnu svou odvahu, posbíral jsem i zbytky udatnosti, které mi zbyly po státnici pořádané lidožrouty a vydal se do servisu, kde jsem chtěl jediné - seřídit dvě kola.

16.5.2009 v 10:20 | Karma: 21,50 | Přečteno: 2405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2985x
poslední prázdniny