Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

Inu, vzal jsem na sebe tentokrát celou přípravu cesty 7. – 26. února t.r.

Letenky, hotely, případná víze či zdravotní a jiná potvrzení. Tím jsem na příklad zjistil, že od 1. ledna začala v Malajsii povinnosti registrace on-line. Takže instalace aplikací, vyplňování... samozřejmě kontrola pasů atd. Člověk musel být pořád ve střehu.

Plán jsme měli báječný:

  • 7. 2. odlet z Prahy
  • 8.–11. 2. Bangkokg
  • 11.-17.2. Krabi
  • 17.-26.2. Kuala Lumpur a jiná místa Malajsie

Plán jsme dodrželi, ale přiznám se, že někdy jsem skřípal zuby, aby to vyšlo.

Je pravdou, že na mně ležela nemalá odpovědnost za všechny. Tedy za mne, mého přítele a dvojici známých. Ty, protože jsou upovídaní, jsem v letadle vždy prozíravě umisťoval několik řad v letadle od nás.

Pánové „zabodovali“ v Praze tím, že dodrželi mnou předepsané vytištěné rezervace. To jsem ovšem netušil, co vše ještě předvedou.

Kdo cestujete letadlem na tzv. dálkové lety, víte že po dobu letu vám sedadla nabízejí zábavu. Tedy především filmy. Mohli jste si vybrat třeba Hollywood nebo Bollywood.

Kdo znáte moje předchozí cestovatelské blogy víte, že při těchto cestách svým způsobem trpím. Na filmy se dívám jen zřídka a vybírám si. Zatímco výhled z křesla mi umožňuje, bohužel, vidět i to,co sledují někteří spolucestující. Dialogy ani hudbu slyšet nemusím, abych si udělal o daním snímku rámcový obrázek. Většinu té produkce nechci vidět ani koutkem oka.

Druhou „zájmovou činností“ je jídlo. Osobně zastávám názor, že je komponováno pokud možno co nejvíc tak, aby si cestující zkazili žaludek.

Podchlazený salát, stejně tak jakýsi dezert: puding nebo ovoce, je to jedno – teplotu to má stejnou kolem 6-10.C (aspoň takový dojem to na vás dělá). Následuje pokus o rozehřátou housku. A výběr ze dvou jídel, ze kterých se zpravidla na vás to jedno – už nedostane. Přiznám se, že se mi občas žaludek svíjí už jen při pohledu na ten „naložený“ tác.

Následuje umění nemožného. Pohybujete rukama jak animátor loutkových filmů při animaci figurek. To abyste ruce i všechny prsty umně dostali tam kam patří – a jídlo nejprve na lžíci nebo vidličku a pak do úst. Jde o to, abyste tedy vše správně otevřeli, nabrali a nepobryndali se.

Při tomto stolování jsem neomylně za šaška. Pod bradu si totiž nacpu velký ubousek od příboru (patří spíše na kolena). Je to bezpečný prostředek, jak uchránit svůj oděv před pobryndáním.

Co nezvládnu sám, zpravidla obstará stewardující personál. Před několika lety, cestou do Tokia, na mne letuška chrstla kelímek mangového džusu. Tentokrát to byla nějaká abstinentka, protože úslužně nalila pivo do kelímku tak šikovně, že vypěnilo – na moje kalhoty.

Měl jsem co dělat, abych nevypěnil já, ale nakonec jsem se rozhodl, že budu předstírat, že mne to pobavilo. Proč si kazit náladu: jí i sobě.

A pak už jsme jen sbirali první dojmy z Thajska. Napřed pasové (v životě bych nevěřil, jak dokážou dva dospělí chlapi – tedy ti naši známí – zabordelit obyčejný pas) a potom taxíkové. Zjistili jsme, že bydlíme notný kus od letiště. A já jsem si jen cestou říkal, kdeže jsou ty slavné thajské chrámy, když cestou do hotelu vidím z Bangkoku jen moderní velkoměsto.

Při příjezdu k našemu hotelu jsem pak podle internetových map poznával nejbližší okolí i přímo naši ulici. Věřte mi, nechtěl jsem nic riskovat a toto jsem si dopředu pečlivě nastudoval.

Po celé té více než 15 hodinové cestě jsme ale byli tak unaveni, že jsme z taxíku šli rovnou do hotelu a spát. Krásy velkoměsta i naší ulice Khaosan Road jsme si nechali až na večer.

A tady máte první dojem, přímo před hotelovou pasáží.

Musím přiznat, že pro nás to bylo pěkně barvotiskové – doslova jsme kulili oči. A někdy i nosy, protože aromatické pokuřování tady bylo na běžícím pásu. Z cannabis si nikdo hlavu nedělal. Ostatně, na okraji pasáže vedoucí k hotelové recepci byl přímo obchůdek. Projít kolem bylo v některých okamžicích až o zdraví a všem nám to doslova smrdělo.

A pak už jsme se procházeli ulicí a nestačili zírat. Restaurace, kiosky s jídlem i pojízdní prodavači s pochutinami... improvizované stánky se zbožím... nikdo se tu nehádal, nezáviděl si, spokojeni byli všichni – protože všichni si vydělali.

Občas jsme viděli docela kuriozity. Nicméně, ani barbecue z krokodýlka ani smaženého škorpiónka nebo velkého sklípkana na špejli jsme neochutnali. (Ostatně až PO vyfocení jsem zjistil, že se to fotit „nesmí“ a tak o to foto nepřijdete.)

Vytipovávali jsme si kam půjdeme druhý den na jídlo (teď nás ještě zmáhala únava) a každý pro sebe plánoval jaké asi suvenýry nebo oblečení si koupí.

Zkrátka, ponořili jsme do víru zábavy i drobných ochutnávek hlavně onoho pouličního jídla. Vyhýbali jsme se prodejním otravům, např. s provázky na ruku „na zakázku“. Ochutnali jsme šťávu z cukrové třtiny – docela prostě v kelímku s ledem. Dopřáli jsme si kelímek plný ovoce. Naopak jsme vypustili červenou bedýnku plnou alkoholu a pokukovali po nudlích nebo po roti chanai: vaječné omeletě připravované přímo před vámi.

Inu, nakonec jsme byli spíše zmoženi, než unaveni a byli jsme rádi, když nás uvítal náš pokoj v thajském stylu.

Usnuli jsme, jako když nás do vody hodí. Ani nám nijak výrazně nevadilo, že až do čtyř do rána každý kout celé té zhruba 500m dlouhé ulice hučel a duněl nějakou hudbou.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 10.5.2024 8:08 | karma článku: 16,05 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Panichida za nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho

Jinak se to nedá nazvat. Médii rozdělený český národ se může radovat, že se médiím daří rozdělovat i národ slovenský. Ne nepodobni válečným štváčům přisolují si k novinářům i politici.

7.4.2024 v 9:31 | Karma: 29,28 | Přečteno: 821x | Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1154x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.