Ruská ženská příjmení - pro pana Briaského a jiné jazykoznalce

"Používání koncovky –ovová, je jedna z největších jazykových hloupostí co znám..." napsal nám tento jazykozpytec. Další, který chce předělávat pravidla jazyka českého?

Nehodlám zde diskutovat o správnosti či nesprávnosti přechylování cizích ženských jmen v češtině. To je věc názoru.

Osobně jsem spíše pro přechylování... i když takový patvar jako "Peakeová" (jak to asi většina Čechů vyslovuje snad nemusím vypisovat) si klidně odpustím. Na druhou stranu, pokud se někdo prezentuje jen příjmením, nedojde pak k takovým trapasům, jako že jsem v diskuji jednu diskutérku považoval za chlapa (i když ona možná je - s patřičnou dávkou autorské licence - tak trochu ženská s koulema).

Na třetí stranu ovšem přicházíme o další pěkné novotvary. Jako že jednu dámu v mé bývalé práci důsledně psali "pí.Čajová" a s gustem to pak vyslovovali jako jedno slovo.

Přechylovat - Nepřechylovat si řešte sami.

 

Pan Tomáš Briaský, honosící se titulem nezávislý publicista, si v článku "Ruská ženská příjmení" vyšlápl právě na to přechylování. Sám se ovšem chytil do vlastní pasti.

"Náš komentátor by nám ovšem sděloval, že na trati je česká reprezentantka Eva Romanová a zástupkyně Ruska Jana Romanovová. To je přece nesmysl."

 

Podle páně Briaského logiky by na trati byly Eva Romanová a Jana Romanová? Buďme ale fér, byla by to pochopitelně Jana Romanova - s krátkým a na konci. Už slyším ale naše komentátory jak to vyslovují... Možná by pan Briaský mohl svůj požadavek ještě vystupňovat a dožadovat se v tomto případě i ruského stylu výslovnosti. Čili "Jana Ramánova" přísně podle ruské výslovnosti, nebo jak někdy slýcháme nesmyslně počeštěně "Jana Romanóva".

 

Děkuji, to je mi milejší to přechylování.

Pokud by pak někdo zapojil logiku přechylování u těchto jmen, velmi často by si lidé u nás mysleli, že manžel dotyčné dámy se jmenuje Roman. A nebo manžel baletky Olgy Smirnovové se jmenuje Smirn, případně Smirno.

 

Foto: http://margaretfuhrer.com/2013/01/01/olga-smirnova/

 

A jelikož pan Tomáš Briaský po vzoru všech srabů, kteří si nejsou jisti svým názorem, zakázal diskusi, vyřádit se můžete pod tímto článkem.

Za svoji osobu ovšem předem říkám: NO COMMENT. To bych jinak nemusel psát tento blog.

P.S.: Podle této jazykové logiky bych snad měl nadepsat článek "...pro pana Briaskýho..?" Když už, tak už.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | úterý 25.2.2014 7:17 | karma článku: 16,89 | přečteno: 1917x