Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prostě k pohledání

Jakkoli je to vždy ošemetné psát o něčem, co třetina národa miluje, třetina zatracuje a třetině je to úplně jedno, faktem je, že na pulty novinových stánků míří další klasická "soap opera", co stojí za...

...to ji alespoň jednou shlédnout. Alespoň 5 minut z ní. Tedy "z ní", ze seriálu "Chůva k pohledání - v originále s razantně stručnějším názvem "Chůva" - "The Nanny".

Podobných "soap oper" známe už i u nás celou řadu, nejen v Americe, kde tento žánr vznikl.

Aha, pardon, vy nevíte, co je to "soap opera"? No já jsem to tušil poměrně přiměřeně, že to byly seriály, placené firmami na výrobu pracích prostředků... ale zde to máte nepoměrně přesněji:

"Spojení soap opera (soap – angl. mýdlo) se objevilo poprvé koncem třicátých let, a to jako poněkud ironický odkaz na hlavní sponzory rozhlasových m. o. — výrobce čisticích prostředků pro domácnost. Pojem opera odkazuje na roli hudební složky (zvláště v prvních rozhlasových dramatizacích) a též na klíčový význam emocionality, která je zde nadužívána podobně jako v operetě či opeře."

Pro náš účel to stačí. Více v již ukončeném projektu Revue pro média. Komu by to bylo málo, česká wikipedie píše o soap opeře také.

Seriály tohoto typu se na nás začaly sypat po "sametové revoluci", jak prášek do pračky - dnes už nikoli mýdlový. Patřičné látky naopak snižují pracího prášku pěnivost, aby vám milá automatická pračka najednou nezačala přetékat jak "hrnečku vař!"

Úroveň těch seriálů je pochopitelně různá a dnes se klade především důraz pokud možno na rodinný typ seriálu - nejúspěšněji žánru humorného. Tento žánr se specificky označuje jako "sitcom": Kutil Tim, Ženatý se závazky, Krok za krokem, Jak jsem poznal vaši matku... ale nemusí jít jen o rodinné "posezení". Jsou tu odskoky do jiných oblastí "každodenního života" jako třeba i Halo, halo, IT Crowd nebo Alf a Červený trpaslík. U nás doma je v oblibě i seriál "Golden girls" - u nás dosud neuvedený, což nám nikterak nevadí, protože mluvíme anglicky celkem obstojně. A také třeba známá Futurama nebo Sex ve městě u nás běží jen v originále, protože český dabing těchto seriálů vnímáme jako tristní a trestný.

Máme, pochopitelně i české pokusy o sitcomy... (Blahé paměti Novákovy, Hospodu...) - a dnes už je celá také celá řada českých "soap oper" (od VKV před Ordinace, Redakce, Ulice, Náměstíčka a já nevím co ještě). Ale k opravdovým kvalitám zahraničních seriálů se mnoho těch českých novodobých příliš nepřiblížilo, netak, že by se vyrovnalo nebo je dokonce předčilo.

K těm lepším zahraničním patří i "Chůva k pohledání".

A stačí když se podíváte na její tvůrce a hned pochopíte, v čem tkví tajemství úspěchu a kvality. Sedm režisérů a hlavně sedmnáct! scénáristů. Zatímco u nás nechají producenti dřít na seriálu dva-tři scénáristy (občas už i tři-čtyři) - tady jde opravdu o tvůrčí tým. Mrkněte na scénáristy u dalších vele úspěšných seriálů tohoto typu: Ošklivka Katka, Přátelé nebo  Pobřežní hlídka... kdyby byly špatné, producenti by na ně peníze nedávali a hlavně: výrobní společnosti by si u nich nezakoupily reklamní čas.

V čem měla Chůva k pohledání neuvěřitelné štěstí, je český překlad a český dabing. Je to opět jeden z mála seriálů, kde se oboje podařilo na jedničku - zejména v obsazení.

Magda Reifová alias "Chůva Fran Fine" patří nejen mezi dětské filmové hvězdy (Páni kluci), ale mnozí ji budou znát třeba z pořadů pro děti Kouzelná školka v České televizi.

Zdeněk Mahdal alias "Maxwell Sheffield" je známý, druhdy "primácký" moderátor rán, zkušený dabér a jakkoli jej můžete vidět i ve filmu a televizi, mnohem spíše slýcháváte jeho hlas.

Vladimír Čech coby "sluha Niles" je nejen známý moderátor milionáře, ale remoné si vydobyl i slavným dabingem kocoura Garfielda. Se seriálovým Nilesem jako by byli jedno tělo a jedna duše.

Miroslava Součková coby C. C. Babcook je také spíše herečkou dabingovou. (Mně osobně utkvěla ještě v dobách těsně po revoluci, kdy jsem režíroval dabingy reklam, a patřila bezkonkurenčně k nejlepším.)

Ostatní dabéry menších rolí nemá cenu komentovat. Nemluvě o dětech pana Sheffielda, tato čtveřice prostě seriál táhne i v češtině a je znát, že role naši herci dabují se stejnou chutí, jako je hrají jejich američtí kolegové. A to je bezesporu to nejcennější, co vděčný divák vždycky ocení.

Podtrhuji slovo "vděčný". Udělal jsem si totiž takový malý průzkum po internetu "co na to lidi" a tady máte pár názorů:

  • Hm.....od "odpadu!" do 5* - tomu řikám rozpětí. No jo, když ale mě se tenhle sitcom děsně líbí a díl od dílu víc.
  • Už jen nablblost hlavní postavy brání potencionálnímu divákovi užít si těch 25% obstojných vtipů, které se zde najdou...
  • Teda, postavit si kariéru na tom že napodobujete Peggy Bundovou, to chce kus odvahy. (Pozn.: Jedná se o seriál "Ženatý se závazky".)
  • Nekdo to povazuje za stupidni serial, podle me je neuveritelne zabavny, i kdyz pouziva klisoidni vtipky i situce... mozna prave proto.
  • Jednou jsem snad vydržel celých pět minut. Ale z těch zbylých utržků, nejde dát nic jiného než odpad. Ani Niles to nezachrání. Nikdy jsem žádný sitcom nenáviděl víc.
  • Tenhle seriál má velmi blízko k dokonalosti a odpadu - těžko říct, fakt nevím, ale slušně se pobavím a zakroutím si očima směrem vzhůru.
  • V tomto seriálu jsou sice některé situace vyloženě přiblblé, ale jsou podány tak, že chtě-nechtě prostě pobaví.
  • Hrozná blbost ? Ano, ale setsakramentsky vtipná !!!

Zdroje: www.csfd.cz a www.fdb.cz

No a tak si tedy vyberte, na čem jste!

 

Ať je to jakkoli - příznivce seriálu potěším. Od 6. září začíná seriál vycházet s českým dabingem na DVD v seriálové edici a pokud jste to nezaregistrovali a seriál se vám líbí, tak honem! Za pár dní budou neprodané výtisky nenávratně ztaženy z novinových stánků do tzv. remitendy a to se pak bude horko těžko shánět.

A mezi námi: mezi příznivce seriálu patřím i já. Vnímám jej jako pohodovou oddychovku, nic víc od něj nečekám než to, že mi na 20 minut vylepší náladu. Kéž by takových věcí bylo víc!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | pondělí 13.9.2010 10:05 | karma článku: 13,46 | přečteno: 1937x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 16,07 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1154x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.