Ovlivní volby u nás z televize znějící ruština?

Divím se už dávno, že všichni rusofobové nespustili pokřik, že jsme pod vlivem ruských médií dnes a denně. A že i ty ruské pořady, které se pravidelně! vysílají, mohou ovlivnit naše volby.

Že je to blábol?

Jistě!

Ale je účinný pro všechny informátory, dezinformátory a jiné "formátory", kteří dostanou osypky jen slyší slova jako Rus, ruština nebo dokonce, "upasi Bog", ruštinu uslyší či spatří azbuku.

Protože, hlavně v jejich myslích, jde o pokus ovlivňování voleb aspoň u nás, když už se to nepodařilo v USA.

Kde byste tedy měli hledat?

Pochopitelně, ne na veřejnoprávní stanici, t.j. Československé televizi. Pokud jste naopak rusofil, tak vás musí uspokojit, že vám jednou za čas pustí Svéráz národního lovu, a tečka. Nejde ale o to, zda je český divák veřejnoprávě informován o soudobé ruské kinematografii. Ostatně samotný "Svéráz" je již víc jak čtvrstoletí starý a za tu dobu se to jistě posunulo dál. A komu by podobné informace chyběly, jistě si je na internetu najde. Rusko u nás ZATÍM není internetově blokováno, na rozdíl třeba od Ukrajiny. Inu, pokroky demokracie.

Zpravodajství Čt24 bych do toho netahal. To dělá co může, aby nás informovalo o filmech nominovaných na Oscara, ale u sebe doma prakticky zakázaných, o dokumentech válečných i o roce 1968. Ale to je tak vše a ještě jen velmi velmi zřídkavě. "Maximálně jednou za ...let," jak praví klasik.

 

 

Ruskou reputaci, poměrně obskurním způsobem, tedy zachraňují komerční stanice. Nova, Prima, TV Barrandov, CS Mystery... a jejich "filiálky" nás zásobují nejrůznějšími hlavně dokumenty.

Po prvé jsem to na plno zaregistroval na slavné česko-americké CNN Prima News, která část vysílání vyplňuje dokumenty. Občas při některých činnostech mám televizi puštěnou jako kulisu a moc ji nevnímám. Ošem díky pětiletému studiu v Moskvě mám na ruštinu uši vycvičené. A to i přes to, pokud je zčásti překrytá komentářem-překladem. Po prvé jsem se zarazil, jestli se mi to nezdálo a zaměřil své oči na televiztní obrazovku. Na po druhé jsem se přesvědčil, že se mi to nezdálo.

Od té doby jsem "podvědomě" pátral, kdo vlastně ty dokumenty vysílá a jaké jsou...

...jinými slovy, zda a jak ovlivňují českého diváka i jeho voličské preference.

 

O jaké dokumenty tedy jde?

Samozřejmě, v prvé řadě historické, válečné a vědecko-faktické.

  • Předpokládám, že dramaturgie pečlivě vybrala snímky, kde nedáchází ke zkreslování faktů o válečných konfliktech, případně to - pokud to licenční podmínky dovolily - uvedla na pravou míru. Sem také spadají portréty různých diktátorů a politiků - pochoptelně těch, kteří již nejsou u moci.
  • Druhou takovou skupinou jsou různé dokumenty o místech s následky katastrof, jako havárie Černobylu, případně průlet meteoru. Jen vzácně je nám nabídnut nějaký lékařský výzkum apod. Ani tady, naštěstí, nelze ideologicky napáchat příliš mnoho škody.

Pak jsou v módě "písně kosmické."

  • Tady jednak filmy z historie kosmonautiky. Tady se nedá mnoho faktografiky pokazit; případný vychloubačný, propagandistický komentář se dá vhodně zmírnit. Ostatně, spíše bych řekl, že samotné ruské filmy v tomto směru naštěstí rezignovaly na nesmyslnou propadangu a drží se poměrně věcně faktů.
  • Jednak -  tzv. "vzpomínky na budoucnost", abych si vypůjčil legendární titul Ericha von Danikena. Neboli, jde o nejrůznější spekulace na téma mimozemských civilizací. Jak u nás byli, co u nás vytvořili, jak u nás jsou a co tu dělají a sledují... No, hezké to je. Kdyby to byla všechno OVĚŘENÁ pravda asi by to byl jiný šálek čaje. Desítky rozmazaných záběrů ani autorských animací UFO, dovedně vmíchané mezi ně, opakování "pravd" a obecných faktů pro prvňáčky ze základy... krom toho, že vás to zblbne úplně, jinak vás to politicky zřejmě neovlivní.

A do třetice, markantní jsou přírodovědné filmy.

  • Krásy Bajkalu
  • Ze života medvědů
  • Při nejhorším ze života Sibiřanů

... příliš mnoho škody, kromě totální psychické lobotomie, nenadělají.

A rozhodně vás neovlivní ani u voleb.
(Naši demokratičtí ideologové naštěstí bdí, aby se do televizí nedostalo něco škodlivého.)
 

Což by pochopitelně některé fikce, zkoumající mimozemštany na pozemšťanské planetě, možná v budoucnu mohly. Nebo dokonce weby, svým názvem užívající romské slangové slovo chmatáků pro policii.

Až se tedy budete rozhodovat, zda volit mezi Arkturiány, Orionci, Plejáďany a Siriusci, proti ještěrkám, hadům a gigantům, bude to jiná káva.

Kdo ví, třeba tomu tak bude už za týden.

 

 

P.S.: Po vzoru některých zdejších "textoodborníků" zakládajících si na délce přečtení článku, podotýkám, že to nevím, ale dát dohromady tento blábol mi zabralo asi hodinu a půl.

P.P.S: Pokud nemáte v neděli něco důležitějšího na programu, pak děkuji za přečtení, hlasování i ohlasy. A neberte to vážně. Je to opravdu blábol a kratochvíle.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | neděle 3.10.2021 11:41 | karma článku: 13,95 | přečteno: 329x