Náhubek k náhubku

Bez komentáře. Téměř. - Tedy bylo by lépe některé věci nekomentovat, ale přeci jen - máme svobodu slova, ne?

Tak se nám ta svoboda slova opět vylepšuje. iDnes neopomnělo o tom rozsáhle proinformovat v článku "Náhubkový zákon v Česku omezil svobodu slova, píše zpráva". Neopomnělo pejorativně napsat, že jsme klesli až za Jamajku - jako by na této zemi, jejích tradicích a rumu bylo něco urážlivého či dehonestujícího... řekl bych spíše naopak...

Cituji ze zprávy Ministerstva zahraničních věcí ČR: "JAMAJKA. Bilaterální vztahy mezi Českou republikou a Jamajkou mají poměrně dlouhou tradici a jsou založeny na principu přátelství a spolupráce."

A tak jsem si udělal malý soukromý průzkum toho, jak jsme na tom se svobodou diskusního slova díky nejen náhubkovému zákonu. A ejhle! Náhubkovému zákonu jsou ze strany provozovatelů internetových diskusí nenápadně navlékány další dodatkové náhubky v podobně nejrůznějších restrikcí.

 

1. Poměrně nejjednodušší restrikcí - tedy poměrně nevinným náhubečkem - je povinná registrace diskutujícího uživatele. Takto to například poměrně nedávno zavedl bulvární Blesk.

 

2. O něco větší náhubek navlékly např. a nejen Lidovky. K poměrně standardnímu upozornění, že se jedná o moderovanou diskusi (kdo nevíte co to znamená, najděte si to), nasadily mírného strašáka "v mezích zákona" (opravdu to neporušuje zákon o ochraně osobních údajů?) a zveřejňují IP počítače - viz poslední věta.

 

3. Ani náš milý provozovatel blogů a vydavatel zpráv iDnes nezůstal náhubkovému zákonu servilně nic dlužen a poměrně rychle si pospíšil navlečením dodatkového náhubku par excellance - výhradně s restriktivními opatřeními. Jak jinak!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. A úplně nejlépe to vymyslely Novinky.cz  - po zavedení povinné registrace za poměrně přísných pravidel, nakonec pozastavily samotnou registraci. Uvidíme, jak dlouho jim to jejich "dočasně" vydrží. (Asociace s dočasným pobytem vojsk není náhodná.)  To už není ani o náhubku, ale o přeshubu!

 

Možná mi namítnete, že provozovatelé a vydavatelé se musí nějak krýt před represemi v případě porušování zákona - pouhé vytváření si alibi v podobě vágně definovaných neodvolatelných formulací typu "smažeme váš příspěvek pokud poruší kodex diskutéra" už jim evidentně nestačí (zřejmě na presumpci neviny už nevěří ani ony sami). Pak se vás ovšem ptám - a kde je tedy ona SVOBODA SLOVA? S tím by si už neporadili ani s humorem sobě vlastním ani Jaroslav Hašek, ani Vlasta Burian, ani Miloslav Švandrlík, dej jim všem třem Pán Bůh nebe.

Malá poznámka na závěr. Sice stále hovoříme o svobodě SLOVA, ale Všeobecná deklarace lidských práv hovoří v článku 19 o Svobodě PROJEVU. Jak vidno, platí to jen pro některé. Zejména on-line média v diskusích. Ale PROJEVUJÍ se nám všichni pěkně, že?

Jen těch náhubků začíná být nějak moc.

Děkuji za krásné ilustrační foto epes.cz

 

Autor: Martin Faltýn | úterý 27.10.2009 13:13 | karma článku: 16,32 | přečteno: 1332x