Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mám skvělý kávovar - mele si svou - 1

Když už se rozhodnete koupit si něco takového, je to vlastně jako nový přírůstek do rodiny. No a pokud se týká mne a kávovaru: jsem prvorodič. Se vším všudy. Už jen objednat ten správný přístroj je někdy stejně složité jako početí

Chvíli jsem váhal, nemám-li tento článek zařadit do rubriky "Věda", ale přeci jen by to bylo příliš troufalé. A rubrika "Popleteniny a popletové" neboli "Dummies a jejich vylomeniny" tu ještě nevznikla. A že by se uživila! (Ono totiž výraz dummy v prapůvodním významu znamená dudlík. Zde tedy s jemným odkazem na dudlající mimina, které toho také "hodně" dovedou. A aby to neznělo tak potupně, vymysleli angličtináři i jiné důstojnější významy -  neboli dummies se to mělo do češtiny překládat jako “začátečníci".)

Myšlenkou, respektive přáním pořídit si automatický kávovat na presso, jsem byl těhotný už několik let, Možná i devět, řekl bych. Bez ranní kávy nefunguji a tak by to bylo nasnadě, řekli byste. Jenže, jednak je to investice - tedy v zásadě nic levného - jednak musíte mít ten správný důvod. "Chci kávu" bylo pro mne jaksi důvodem nedostačujícím.

Přestože kávu miluji. Jako konzument, nikoli jako znalec. Když se totiž pustíte do studia káv, zatočí se vám z toho hlava a přejde vás na ně chuť.

Tak to teda ne!
 

Já chci pít kávu proto, že mi chutná. Nikoli, abych si hrál na znalce a super labužníka nebo dokonce degustátora. Takže arabika, robusta...pak  všelijaké ty vysokohorské, modré nebo cibetkové kávy - s vlastností oříškovou, čokoládovou, květinovou, ovocnou... S hrubostí hrubou, jemnou, na espresso... Srovnatelní s tím už jsou jen vinaři, kteří jsou v tomto vlastně na špici chutí, vůní, kyselosti, zemitosti a já nevím čeho všeho.

Z toho vidíte, že jsem se na příchod kávovaru dlouho připravoval. Teoreticky i prakticky.

Jak jsem připravoval kávu dosud?

Ani to nebylo náhodné. Po několika letech instantní a klasické lógrové kávy jsem přešel na jiné metody. Po několika "překypěních" jsem zavrhl kávu konvičkovou, presovar. Ani hlídat bublání kávy v otevřené džezvě není mým hobby. Nakonec zvítězil tzv. frenchpress.

Řeknu vám, taky nic levného. Začal jsem s ním totiž před několika málo lety, kdy ještě Ikea, Billa, Tescoma, Tchibo a bůhví kdo ještě, neměli komerčně o existenci frenchpressu ani páru. Zakoupil jsem jej totiž ve specializované kávové prodejně v centru Prahy (spolu s několika kávami samozřejmě). A vesele jsem jej užíval do té doby, než spadl na zem a pochopitelně se rozbil. Nepotěšila mne ani původní vysoká cena kolem tisícovky ani ty střepy, které znamenají štěstí. Tady se mi vyplatilo, že jsem člověk všímavý a zvídavý a blbosti si pamatuji - takže následovala návštěva opět oné prodejny. To už jsem byl v ní několikrát a z postávání až na mne přijde řada a z rozhlížení se jsem věděl, že oni prodávají i "celokovovový" frenchpress. Ten už nerozbijete, jak se o tom párkrát přesvědčil můj palec na noze.

A stal jsem se vášnivým frenchpressistou, spolu s následným zakoupením kvalitního elektrického mlýnku s kameny a tudíž volitelnou hrubostí, pak i stylového ručního mlýnku (taky pěkně cenově mastného), ve kterém škrdlám (to ruční mletí se nedá jinak nazvat) právě ty experimentální kávy jako Jamaica Blue Mountain apod. (Kde jsou ty doby k nám v prodejně stačil tamějšího kávomlýnku nápis "Kávu vám jemně nameleme.")

Upřímně, za normálních okolností by mne kupovat kávovar ani nenapadlo.

Co mne tedy přimělo k jeho koupi?

Inu, frenchpress musíte ostražitě nalévat. Nerozhodí mne to, že pak při stlačování sítka občas vybublá a vy najednou třeba vymalujete kus zdi. Ale protože jsme dělali kávu vždy silnou, nalili jsme do šálku jen půl a zbytek dolili horkou vodou. Zanechte chytání se za hlavu nad tímto barbarským způsobem přípravy kávy. Prostě nám to tak vyšlo a chutná.

 

Problém je jinde. A sice v tom, že přítel je z větší části nevidomý. Co vidí, nevím ani já. Ale něco vidí. Tudíž je schopen si sám uvařit, je schopen sám někam dojít (např. do masérny v centru, kde občas působí) a je také schopen zalít kávu. Jenže ji občas prostě přelije, nebo nedolije.

Minulý týden se mu to stalo dvakrát za sebou a TO byl ten správný hybný moment uvést domácí diskusí myšlenku kávovaru v život!

Kapslový kávovar jsem zavrhnul hned. Ne, nebojte se, nesmýšlím ekologicky - na to jsem příliš stará generace. Jde mi o to, že rád chuťově experimentuji. A i když je nabídka kapslí velká, přeci jen v mém kávovém bádání se občas objevují "experimenty", na které kapsle prostě nemají.

Šli jsme vyzvednout co si do velko prodejny známého e-shopu zeleného mimozemšťana (jsem prostě z části i komerční tvor, proč si to nepřiznat). Když procházíte velkou předváděcí místností, musíte k automatickým pokladnám nutně kolem domácích spotřebičů. A kávovary jsou na ráně.

Takže mne posedl impulsivní rodinný nápad  - nikoli tedy, co kdybychom si pořídili děťátko, ale co kdybychom si pořídili konečně ten kávovar?

A tím to začalo, stejně jako s početím potomka!

Nebudu vás unavovat detaily výběru. U vybraného vystaveného modelu jsem uloupl destičku s popiskou a objednal se k pracovnici prodeje.  Vybrali jsme model v ceně kolem sedmi tisíc. Vlastně ten kávovar byl i nejlevnější. Ostatní stoupaly k cenovým výšinám od 12-15 až po 32 tisíc a to vím, že není zdaleka maximální cena, za jakou lze kávovar pořídit!

Proč tedy tento? Nešlo o cenu. Pořídili jsme kávovar takový, který má pouze tlačítka. Důvod je nasnadě. Ty si přítel snáze zapamatuje a bude se mu přístroj lépe mechanicky ovládat, než kdyby to byla jen elektronika na displeji. Stejně, jak se ukázalo, měli vystavený  a snad i v prodeji jen jeden takový typ. Tak jsme si ho pořídili - Tedy, v první fázi jsme si mysleli, že si ho pořizujeme. Sepsali jsme objednávku s tím, že si pro něj dojdu do prodejny.

Jenže! V den dodání na prodejnu mne napadlo se podívat na fakturu. Chyba! Buď vznikla opisem cedulky od přístroje, nebo byla u přístroje chybná cedulka, zkrátka - objednán byl jiný typ kávovaru, což jsem si na prodejně prostě nezkontroloval, neměl jsem důvod.

Následoval telefonát na infolinku, menší objasňování a nakonec byla tato objednávka zrušena.

Čímž jsem se přesunul k internetové objednávce. Tady jsem vybraný "knoflíkový" model nalezl bez problémů. A dokonce jsem si stylově "polepšil" (jak to tedy kdo vezme, že). Ve finále jsem si totiž objednal přístroj bílý. Ani v tomto nehrálo roli to, že byl ještě o 500 Kč levnější. Rozhodující bylo, že - logicky - přítel bude lépe vnímat černo-bílý kontrast ovládacího panelu. A nechal jsem si přístroj poslat do boxu, jelikož mi došlo, že to nebude nic lehkého.

A nebylo. Ani váhou ani vyjmutím z boxu. Krabice o váze 7 kg byla vtipně umístěna v nejhořejším boxu, takže nejenže jsem měl problém na něj dosáhnout i na špičkách, ale ještě mi svou vahou 7 kg málem spadl na hlavu.

No, ale podařilo se.

A po menších peripetiích překonání rozestavěného náměstí a cesty podchodem byl kávovar konečně doma.

A tím, že to skončilo?

Kdepak! Tím to právě začalo!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | středa 27.4.2022 8:08 | karma článku: 17,55 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,75 | Přečteno: 257x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,49 | Přečteno: 330x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 15,97
  • Průměrná čtenost 1150x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.