Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Má cenu psát o pořadech typu Československo má talent?

Příliš ne. Všechny ty pořady typu reality show, ať se jedná o umělecké, pobytové, útěkové či překážkové soutěže jsou pečlivě vypulírovány dokud... dokud nedojde k nějakým vítaným "průšvihům."

Například? Jako třeba když všichni finalisté naplněni vnucenou srdceryvnou solidaritou jsou ochotni se sólově vzdát případné výhry 100.000 €uro poměrným přerozdělením mezi všechny (nepřipomíná vám to něco?). A všichni chrochtají blahem, dokud jeden happy týpek -  Alex Dowis -  se nevzepře a řekne: "Ne."

 

Naše prima donna českého popu, staronová česká slavice, Lucie Bílá se rozpálila opravdu do běla a pěkně to za to Dowisovi natřela! Evidentně ho svojí autoritou poškodila - i přesto to stačilo na druhé místo. A správně jí to elegantně pohodový Alex Dowis potom vrátil, když pronesl, že právě díky jemu si vítěz - Jozef Pavlusík - odnáší sto tisíc a ne pár drobných.
Byla to elegantní facka a škoda, že v tu chvíli kamery neukázaly reakci "milostivé primadony".

 

 Vůbec mi Lucie Bílé nebylo líto, když se musela omlouvat za to, jak po Alexovi vyjela. Byla pak evidentně zkrouhlá, schovaná za masku poslušné profesionálky - předpokládám, že jí režisér a management "Talentu" pěkně umyli hlavu a omluvu jí nařídili.

Omluvu Lucie Bílé najdete zde, v čase 8:08.

Toto všechno diváci možná i vděčně zaznamenali, protože podobné "výstřelky" každou show oživují z postupně narůstající neutuchající nudy skvělých a chválených výkonů jednotlivých finalistů. Ten, kdo nechal konečné hlasování na divácích, tím mimo jiné skvěle ulehčil emotivní rozhodování porotě. Ty výkony byly opravdu vyrovnané a záleželo jen na vkusu diváků - a hlavně jejich ochotě ulehčit svým peněženkám v mobilním hlasování; a v případě potřeby jde o hlasy lehce manipulovatelné pokud by se k vítězství řítil někdo nežádoucí (zlé jazyky na internetu tvrdily, že už bylo mediálně stanoveno, že vítězem musí být slovenský interpret - ovšem, odkaz po mně nechtějte, vygooglujte si to).

Závěrečné slzy vítěze (a já mu to moc přeju) Jozefa Pavlusíka pak byly tou správnou emotivní tečkou, pečlivě narežírovanou tvůrci formátu pořadu z Freemantle Media Got Talent (prosím nepleťte si to s pojmem Gott Talent - náš božský Kája s tím nemá nic společného). 

Co mne ale zaujalo mnohem více a co prošlo a zůstalo svým způsobem na okraji a kvůli čemu mi stojí za to psát o této soutěži, bylo vystoupení Moniky Olšovské a fenky Arsi.

Hladce proplouvala soutěží (aspoň doufám, já viděl jen to finále) - aby ne, obě dámy jsou roztomilé. "Dompterské" schopnosti Moniky jsou úžasné, stejně jako talent Arsi. Však to také neopomněla porota ironicky okomentovat, že je sporné kdo má větší talent. Už to bylo samo o sobě lehce na facky.

Kdo by si je byl ale zasloužil určitě byl Jaro Slávik. A možná ani ne. On totiž, jak je chytrej, tak je hloupej. Svým ohodnocením Moničina a Arsi výkonu ve výstupu pojmenovaném Hirošima nechtěně odhalil skutečné ledví pořadů typu Kdo má talent.

Když vystoupila ukrajinská taneční skupina Teulis, neudržela se porota rozplýváním o uměleckých hodnotách, že to je právě to, proč se Talent pořádá... kvůli těm hodnotám i talentům. Upřímně, jsou to líbivé taneční kreace v duchu moderního baletu českého Pavla Šmoka. A to ještě ve srovnání s ním jsou Teulius prostě takový popík v baletu. (Ovšem, přílišné znalosti "materiálu" jsou v dnešní době spíše na obtíž.)

Proto mne poněkud zarazil výpad Jaroslava Slávika po vystoupení Moniky & Arsi. Přepisuji jeho slova ze záznamu od času 6:25.

"Ten pátos mi tam trošku vadi. Čakal by som veselý príbeh, lebo tie prvky sa dajú ukázať aj vo veselom príbehu. Toto je trošku taká škvrna na našej... západnej civilizácii, ta Hirošima, a zdalo sa mi to nepatričné a neuctivé voči tomu co sme spravili tej japonskej kulture."

Dokud byla Monika líbivou kýčovitou Popelkou, bylo zřejmě vše v pořádku. Jakmile se však odvážně pustila do umělečtějšího tématu, bylo zle.

Jinými slovy: skutečná umělecká, citlivá a osudová témata do pořadu Směj se Talent paňáco prostě nepatří! Krve by se byl ve mně v tu chvíli po páně Slávikových slovech nedořezal a bylo to cítit i na náhle skleslé atmosféře.

Kdybych byl nebyl zvědavý, jak to celé dopadne, plivnul bych na televizní obrazovku Slávikovi do xichtu a šel spát.

TAHKLE SE TOTIŽ NIČÍ TALENT! 

Jestliže Lucie Bílá neudržela na uzdě své emoce, pak Jaroslav Slávik neudržel na uzdě svůj intelekt. A více či méně nechtěně odhalil pravé pozadí soutěží typu Kdo má talent. Každý, kdo dělá nějakým způsobem šaška a odlehčená témata, je tím pravým "talento-uměním". Jakýkoli umělečtější pokus o něco ze serioznějšího soudku je zkrátka nemilosrdně odmítán. V televizní zábavě zkrátka máme jíst pouze jen hamburgery a nikoli chateubriand!

Právě proto vzkazuji nejen Monice, ale i všem (zejména začínajícím a tudíž lehce ovlivnitelným) taletům, kteří se chtěji pokoušet i o skutečně umělecky zavážné věci:

Nedejte zničit svůj talent ani v soutěži Kdo má talent! Nedovolte kýčovitým a zprofanovaným profesionálům, aby vám vnutili svůj názor.

Nedejte se! Ten pravý talent máte totiž vy!

 

Protože weboví pracovních české Prima Family zřejmě včera již odešli spolu s koncem odpolední směny před koncem finále Talentu a dnes ráno v osm ještě vyspávají, tak ukázky i print screeny jsem nepořizoval na iprima.cz, ale na webu "sesterské" joj.sk, od které by se podle tohoto přístupu Prima mohla ještě mnohé učit.

http://csmatalent.joj.sk/csmt3-uvod.html

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | pondělí 26.11.2012 9:35 | karma článku: 23,46 | přečteno: 2137x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 16,07 | Přečteno: 279x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 812x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:59

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  11:53

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1154x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.