Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když televize umí udělat své programy pro diváky

Ne, nebojte se - žádná nová taková zázračná ČESKÁ televize se u nás zatím, bohužel, neobjevila. To, co vám nabízím, je výběr z programů jedné zahraniční televize.

Televizni vez Ostankino, Moskva.© 1996-2010, Channel One Russia, ORT1

"Co je ze Západu, to je super,

co je z Východu, to je hrůza..."

Připomíná vám to něco? Něčí předsudky nebo to dokonce tvrdíte i vy sami?

Asi jsme si příliš navykli vzhlížet k západu Evropy, jakoby to jinde neuměli dělat stejně dobře, ne-li někdy i lépe. A nejde o idelologii. Jde o nápaditost formy i obsahu, o umění skutečně nabídnout televizním divákům podívanou.

A nejde mi o to dělat tu reklamu jedné televizi. Navíc televizi - světe div se - televizi komerční. Stačí to porovnat s našimi televizemi. Ta veřejnoprávní Česká se neustále honí za sledovaností, místo za službou veřejnosti, když vezmu tu řadu nepřetržitě za sebou jdoucích programových průšvihů na Nově a klopotný pád vzhůru Primy; ve vzdáleném obzoru následované jejich digitálními přívěsky Cool, Cinema a také TV Barrandov. Není divu, že jedna televize kopíruje programové schéma té druhé, všechny se vrhají do laciných telenovel a s nedostatkem invence sobě vlastní nakupují za horentní sumy různé reality show, talk show, singing a dancing show a soutěže - přičemž, jako v té nejnovější soutěži, to jde s našimi televizemi od deseti k pěti, o turecké novele nemluvě. Nezoufejte, možná se dočkáme i těch indických. A ty jsou často ještě horší.

Naštěstí mám možnost sledovat opravdu přehršli satelitních programů - je to z části i mojí pracovní povinností. Takže mohu provnávat.

Jako vzor jsem si vybral ruskou komerční stanici ORT1, která se mezitím než jsem stačil dopsat tento článek (víc jak půl roku) přejmenovala na "Pervyij kanal - 1TV" - ano jedná se o vysílání ruské televize. A je natolik úspěšné, že má nejen své vysílání pro Rusko, ale i zvláštní satelitní vysílání do zahraničí. Dokonce celé čtyři verze - pro různá regionální a časová pásma! Je to pochopitelně dáno tím, že ruské komunity najdete dnes po celém světě. Ale kdyby zrovna tato televize nebyla tak úspěšná, pravděpodobně by takto nevysílala. Protože jako komerční televize si musí na sebe vydělat a v tom případě je divácká úspěšnost téměř rozhodující.

V normalizačních dobách totality jsme si zvykli dívat se na cokoli ruského, potažmo sovětského, jako na odpad. Není divu. Filmová tvorba měla v té době nikoli kosmopolitně nadnárodní, ale naopak ideologicko národní charakter. Díla, která se k nám dostávala, byla ideologicky silně zabarvená; ani díla tzv. Umění s velkým "U" neodpovídala české mentalitě. Rovněž ostatní filmy, zabývající se každodenními problémy ruského člověka, nemohly naše diváky až na výjimky příliš oslovit. A tak jediným oblíbeným byl asi opravdu jen ten seriál "Jen počkej!"  s vlkem a zajícem. Televizní tvorba se k nám nedostávala skoro vůbec, nepočítaje filmové seriály typu Sedmnáct zastavení jara. Že bychom někdy jen koutkem oka spatřili nějakou zábavnou show, nepřicházelo v úvahu. Pravdou je, že průměrné estrády byly svojí náplní někde v 60. letech. Ale pokud měli tvůrci možnost to rozbalit, jako třeba výjimečně na Silvestra nebo na MDŽ apod., nepřekonal je ani u nás známý Ein Kessel Buntes z FriedrichStadPalastu či později naše Televarieté, zkousnutelné jedině díky Vladimíru DVořákovi a Jiřině Bohdalové.

V čem je tedy  "Pervyij kanal" tak úspěšný?

Podotýkám rovnou, že mi nejde o to, dělat tady reklamu jedné televizi. A nejde mi ani o to, vychvalovat tady jednu televizní stanici. Jde mi o to, ukázat, že to jde dělat i jinak.

Jde mi v prvé řadě o to ukázat, jak lze dělat dobrou "televizi pro všechny diváky" - jak má "Pervyij kanal" ve svém programovém záměru. Dal si totiž do vínku nejen být úspěšný divácky, úspěšný komerčně, ale zároveň se nezpronevěřit diváckému vkusu. Odborněji řečeno, chce být televizí pro všechny hlavní kategorie diváků, stredních vrstev společnosti.

A tomu přizpůsobila nejen žánrovou nabídku, ale především obsah jednotlivych programů. Především zprávy, ranní pořady jsou jednoznačně mixem seriozních zpráv s odlehčenou formou. Vždy je to ale uděláno zajímavě a atraktivně. Nechybí samozřejmě hrané filmy, původní kvalitou jednoznačně telenovely (např. Detektivové), dokumentární tvorba ...i pořady pro děti a mládež. To schéma je velmi pestré a dokáže si z něho vybrat snad opravdu každý divák.

Podívejme se například na některé z tzv. každodenních televizních projektů, které "Pervyij kanal" pravidelně přináší svým divákům.

  • Kontrolní nákupy
  • Módní tribunál
  • Žít zdravě
  • Pojď, vezmeme se!
  • Vyneste sami rozsudek
  • Žit jako vlastník

To jsou programy prakticky denní.

Jsou ale i týdenní, na které se divák těší.

- Velmi oblíbeným pořadem je pořad, kdy populární osobnosti hledají své předky... v rodinných albech, ve státních i církevních archivech, na místech, kde jejich předci žili... po celém Rusku, ale mnohdy i ještě dál a šířeji. Jiným vděčným typem pořadu jsou dokumentární portérty populárních osobností: ať již jejich osobní zpovědi nebo výpovědi jejich nejbližších, spolupracovníků a pamětníků. Nebo pořad "Čekej mne", kde prostřednictívm televizních obrazovek lidé hledají své příbuzné a známé (ano, taková "Pošta pro tebe" - ovšem tady běží již desítky let a v mnohem větším rozmachu a záběru, není tak komorní).

- Je zde také už 20 let pořad typu našeho Kolotoče, kde ale nejde jen o to kolik si kdo vytočí bodů a co si za to odnese; účastníci mají možnost pozdravit své blízké a známé, pochlubit se svými dovednostmi (není problém zazpívat třeba píseň, recitovat, tančit) a protože moderátor Leonid Jakubovič je mimořádně oblíbenou osobností, ale hlavně prvotřídním moderátorem, dostává on a potažmo tvůrci pořadu řadu dárků. (No, co byste bývali chtěli dát za dárek takovému Poulíčkovi?) Tady je vánoční díl pořadu.

Velmi silnou diváckou "zbraní" jsou zábavné pořady, které jsou u nás, díky odlišnému kulturnímu zaměření, prakticky neznámé. Co pořad to show, ve srovnání s kterou blednou i ty naše nejdivočejší silvestrovské pořady. Efekty, výkony, plné nasazení, zábava, diváckost.

Ale "Pervyij kanal" neusíná na vavřínech a nejenže se vrací k úspěšným pořadům typu "Továrna na hvězdy" (tedy naše "SuperStar"), ale hledá nové formy nové projekty (Yesterday Live). Neustále ale přitom sleduje jeden cíl: najít pořady, kterými aktivně přizve diváky k účasti na pořadech - ať již jako diváky, jako soutěžící nebo jiným způsobem jako aktéry.

A všechny ty programy mají ale ve své podstatě společené tři věci:

  1. Jsou udělány odborně i profesionálně a atraktivně. Pořad je obsahově propracován - viz body 2 a 3. Je propracován i dramaturicky. Má švih, potřebnou gradaci i své vyvrcholení; směřuje od někud někam. Je cíleně, účelově propracován i esteticky - byť to už je otázka vkusu a diskuse  - nicméně ani v tomto směru neponechává nic náhodě ani z architektonického hlediska scény ani vizuální grafiky. Pořad moderují osobnosti, které se to dokázaly profesionálně naučit - není to pouze rozplizlé "žvanění na téma" nýbrž se podřízují cílům dramaturgie a zákonitostem žánru daného televizního pořadu. A díky tomu se stávají hvězdami talk-show, aniž by se musely vnucovat a cpát se za každou cenu do popředí.
  2. Styl, který si pořady vybraly, či chcete-li způsob prezentace tématu, je spíše neagresivní. Jeho forma je jako by ta laskavější. Nikoho nešetří, ale neklade si za cíl jednu věc: zdeptat objekt svého zájmu, udělat z něj s prominutím blbce - nejde tu ano o žádné dryjáčnictví či dokonce reklamštinu. Není také objektem předvádění moderátorovy dokonalosti či dokonalosti nějaké technologie, nebo znalostí či vědomostí někoho jiného. Chce objektu a jeho prostřednictvími i divákům pomoci, nikoli jej zdeptat, využít k účelu "zhanobení" a zahodit.
  3. Díky tomu a především se divákovi tyto pořady ukazují hlavně pozitivní cesty a řešení. Nabízejí příklady divákovi a vzory, vzdělávají jej a vychovávají jeho vkus - ovšem! nikoli tak, že by říkaly, tohle musíš, smíš a nesmíš si pořídit, tuhle značku, takhle to dělej a ne jinak... Naopak. Poskytují mu spíše potřebné informace, návody a principy, díky kterým se divák dokáže sám zorientovat a rozhodnout podle své vůle, vkusu a cítění.
    Takže vám na příklad neřeknou, který jogurt, majonézu, šunku nebo které karbanátky, rybí prsty atd. si koupit, ale řeknou vám, jaké kvalitativní vlastnosti si ohlídat. A co musí být uvedeno na etiketě výrobku. Stejně tak vám neřeknou, co si zrovna obléci podle poslední módy, ale zmíní se pouze jaké módní trendy jsou, jak je sledovat. A hlavně, jakými principy se v oblékání řídit, jednak vzhledem k vašemu typu osoby, jednak vzhledem k situaci: jdeme-li např. do zaměstnání nebo na jednání s obchodním partnerem, na společenskou nebo naopak přátelskou večeři či do divadla...

 

Jestli je něco na pořadech "Pervyij kanal" zásadně pozitivní a sympatické: nikdy nezapomíná na svého diváka: tedy, že je tu především pro něj. Ten je vždycky účastníkem všech "show" - ať jako host, jako model nebo je jemu pořad přímo adresován. Nikdy to není o moderátorovi, předvádějící se hvězdě či VIP osobnosti nebo o závratných sumách a přemoudřelých radách. A to je přesně to, co si naše české televize úspěně pletou. Z ohniska jejich zájmu se vytratil sám divák.

...BOHUŽEL -  z většiny u nás vyráběných programů a pořadů čiší spíš to, že je jejich tvůrci dělají - PRO SEBE!

A dokud se tento přístup k divákovi nezmění, budeme mít v programové nabídce pochybné telenovely a sitcomy zahraniční i domáci produkce (a že jde vyrábět i kvalitní pořady tohoto typu, známe i z dob kdy se vysílaly u nás - z nich přetrvávají na obrazovkách například Přátelé). Dokud se nezmění přístup, budeme mít talk show, kdy jediným cílem moderátora je spláchnout zpovídaného do žumpy a předvést svoji genialitu;  budeme svědky tzv. menšinových žánrů, které budou nudně strašit na celém jednom veřejnoprávním kanále (nebo spíš kanálu?), dočkáme se dalších přehlídek hrůz pro kina spolu-produkovaných za veřenoprávní peníze... o vrcholu úpadku komerčních televizí přetahujících se soubězně ve stejném čase stejnou reality show.... ...nemluvě.

Co s tím? Smiřte se s tím, učte se cizí jazyky, pořiďte si satelit a dívejte se na zahraniční televize. Že je to začátek úpadku české kultury a svébytnosti? Není. Jen jeho dokonání. BOHUŽEL. 

A úplně na závěr. Pokud máte možnost udělat průřez zajímavými pořady nějaké jiné televize, dejte jej k lepšímu. Třeba to zde někdo z programových pracovníků některé české televize spatří a pustí se do toho.

 

Foto v perexu s použitím: http://s3.amazonaws.com/pixmac-preview/west-and-east-hemispheres-of-earth.jpg a http://www.orava.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2775

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 25.3.2011 18:40 | karma článku: 18,79 | přečteno: 2789x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 16,07 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Na sestru vzal nohy od stolu, líčil muž řádění pacienta. Za jeho smrt soudí policisty

21. května 2024  17:36

Trojice sanitářů z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích se v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci schválili odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomůže těm, kteří se ve...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1154x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.