Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hodíme se ďábelsky k sobě?

Právě vyšla reedice DVD s jednou z našich nejstálejších filmových a kupodivu i druhdy životních hereckých dvojic. Při této příležitosti stojí za to se trochu podívat na jejich filmovou spolupráci blíže.

Jana Brejchová a Vlastimil Brodský.

Zazářili v mnoha filmech, každý zvlášť. Je zajímavé, že dokázali zářit i spolu jako herecká dvojice. Na jejich první společné setkání vzpomíná Jana Brejchová takto:

"Oldřich Lipský mě pozval do filmového klubu na nějaký film, který se pak neuskutečnil, a přišel tam pan Brodský. Nabídl mi, abych se šla podívat do Vinohradského divadla na Válku s mloky, čímž mě taky trošku podtrhl nohy, protože se mi v tom šíleně líbil."

Citováno z webových stránek renomované novinářky Blanky Kovaříkové.

To se psal rok 1964. Bylo z toho 18 leté manželství. A již v roce 1966 Jana Brejchová a Vlastimil Brodský si zahrají hlavní mileneckou dvojici ve filmu Ženu ani květinou neuhodíš.

Výkon obou představitelů je obdivuhodný. A hlavně: obdivuhodně přirozeně křehký. Vlastimil Brodský zde představuje poměrně zakřiknutého hudebníka, obletovaného ženami toužícími jej ochraňovat i když on už dávno zakotvil u jiné. A on se pro změnu nedokáže se žádnou rozejít, jen je prostě opustí. A nakonec se rozhodne opustit i onu křehkou, ale cílevědomou dívku stvárněnou Janou Brejchovou - tak křehkou, že její postavě bezezbytku věříme, že je ještě panna. A on se nedokáže vzdát pomyšlení, že by byl sám a okamžitě poté, co svým obdivovatelkám uteče, začne sepisovat seznamovací inzerát. Dokáže se poučit a aspoň od této chvíle se odpoutat od svých bývalých přítelkyň? Brodského loutnista a flétnista je natolik přesvědčivý, že mu to v hloubi srdce přejeme. Ale nevěříme...

Obklopeni celou plejádou herců /Líbíček, Zíma, Bohdalová, Fialová/, oba protagonisté vyhrávají svůj příběh do nejjemnějších vztahů mezi mužem a ženou, od prvního seznámení plného antipatií, přes velkou zamilovanost, až po ony manželsko-milenecké vlny, kdy jeden nebo druhý začíná bolestně uvažovat, jak dál.

 

Byl jen jeden režisér, který dokázal přemluvit i velké herce do malých rolí - Zdeněk Podskalský. Jeho velkou výhodou pro obsazování rolí byla i práce v televizi. Natáčel zde nejen filmy, ale i písničky, hudební pořady, scénky... Za všechny si stačí připomenout Babiččinu krabičku nebo Alfonse Karáska. Film Ženu ani květinou neuhodíš, skvělými herci v malých rolích doslova překypuje.

Režisér Zdeněk Podskalský také tímto filmem ukázal, že umí na filmovém plátně předvést nejen druh sžíravých satirických komedií (Bílá paní, Světáci)  ale i společenské komedie, spíše hříčky, i když ne tak intelektuálního typu, o jaký se pokoušel filmem Kam čert nemůže.

 

Ještě lépe se mu to zdařilo v komedii Ďábelské líbánky.

I tady Zdeněk Podskalský těží z jisté křehké komiky Vlastimila Brodského, Jana Brejchová zde ovšem dostává příležitost předvést ženu poněkud cílevedomou, a řekněme si to rovnou: ďábelskou mrchu. Brodského Kostohryz je svým způsobem pokračováním charakteru muže obletujícího ženy a v tomto směru zmíněnou dvojici skvěle doplňuje Iva janžurová. Její "duety" čí spíše duely s Janou Brejchovou vždy filmem prošumí jako dobře chlazené šampaňské. Celkově příběh muže mezi "dvěma mlýnskými kameny": mezi dvěma o něho nevybíravě soupeřícími "ďábelskými" ženami má celkově velmi vybroušené tempo a šlape jak hodinky. Ani na chvíli nenudí a stále překvapuje.

I tady Zdeněk Podskalský těží - přiznejme, že k divákově radosti - ze svých skvělých kontaktů s herci. Jinak by asi těžko přemluvil pány Vinkláře a Filipovského, aby si zahráli Bouše a Mrázka z Hříšných lidí... Neméně tak se zde zaskví v další malé roli (dnes bychom řekli "cameo role") Bedříška, Jaromír Hanzlík, který už v té době měl za sebou velké role v takových filmech jako Romance pro křídlovku nebo Slasti otce vlasti. O skvělých výkonech Líbíčka a Jiráskové ve středních rolích nemluvě. A Zdeněk Podskalský pro tento film vytěží i tehdejší popularitu Václava Neckáře.

Na filmu Ďábelské líbánky je originální jedna maličkost, a sice, že námět k tomuto filmu napsali přímo Brodský a Brejchová.

Více o tom najdete v bonusech na právě vyšlých reedicích DVD s tímto filmem a doporučuji i bonusy z filmu předchozího.

Trojici komedií tohoto typu uzavírá snímek "Hodíme se k sobě, miláčku?" o pokusu letité manželské dvojice najít nové seznámení přes počítač, aby nakonec zjistili, počítač-nepočítač, že oba dva prostě patří k sobě. Režisérem byl Petr Schulhoff. Film je považován za jednu z nejzdařilejších Schulhoffových komedií. Upřímně, nebýt výkonů obou protagonistů, Brodského a Brejchové, film by byl mnohem těžkopádnější. I tak jejich herecké výkony nikam výrazně neposunul a jejich postavy trochu zavánější stereotypem poplatným dvěma předcházejícím filmům.

Manželské "etudy" Brodského a Brejchové před kamerami tím ale zdaleka neskončily. Naopak. Nastalo "královské" období.

Nejprve opět v Podskalského filmu, adaptaci slavné "Noci na Karlštějně", se skvělou hudou Karla Svobody a texty Jiřího Štajdla. A posléze si zahráli pohádkovou královskou dvojici v televizním seriálu Václava Vorlíčka "Arabela" a jeho pokračování. To už oboje ale bylo zcela jiné herectví, než v případě "civilních" filmů, kde bylo souzeno Janě Brejchové a Vlastimilu Brodskému vytvořit partnerské dvojice.

Pravdou je, že jsme ve filmu měli ještě řadu "manželských" i manželských dvojic.

  • Jana Brejchová a Vlastimil Brodský
  • Iva Janžurová - František Peterka
  • Daniela Kolářová - Jaroslav Hanzlík
  • Jana Hlaváčová - Luděk Munzar
  • Libuše Šafránková - Josef Abrahám
  • Jana Boušková - Václav Vydra

 A je jen, na vás, která vám byla více po chuti. Žádná z nich však neměla tolik štěstí, aby si zahrála dvojice hned ve čtyřech filmech a jednom velkém seriálu. Jen Jana Brejchová a Vlastimil Brodský.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 2.9.2010 13:40 | karma článku: 14,58 | přečteno: 1846x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 16,07 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1154x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.