Čemu dáte přednost? Politickým názorům nebo kamarádství?

Prezidentské volby? Volby do parlamentu a sněmovny? Názor na USA a Rusko? Na diplomatickou krizi? Na Zemana, na Babiše a Ovčáčka? - Bezpochyby máte právo na názor! A vaši přátelé a známí snad ne?

Zažil jsem jednu známou, která se kdysi kvůli jedněm prezidentskám volbám nejenže názorově rozešla s polovinou svých známých, ona se s nimi rozešla úplně!

Nesouhlasíš se mnou?

Pryč z mobilu! Pryč z Facebooku! Pryč z ostatních sociálních sítí!

PRYČ Z MÉHO ŽIVOTA!

Udělala dobře?

Časem se ukazuje, že to, že dala jednoznačně, nekompromisně a nevybíravě přednost svým politickým názorům před dokonce mnohaletým přátelstvím, že to nebylo optimální rozhodnutí. Značně je totiž v pozdním věku, kdy už se hůře navazují kontakty a nastupuje pocit odcizení a osamocení, značně jí ubylo rukou ochotných pomoci. A těch několik souznících? Inu, všichni nejsou hned po ruce.

A jak to dopadne po dalších, dejme tomu opět prezidentských volbách?

Ztenčí se opět okruh známých? Z deseti na pět nebo dokonce na nulu?

Vědom si této situace, dával jsem si tehdy velký pozor, abych se jakkoli názorově projevoval v daném směru. Bylo to proto, že jsem - ne, nesdílel jsem zcela její pozice a názory. Ale vážil jsem si jí a vážím jako osobnosti. Respektuji její právo na vlastní názory. A pokud je třeba nesdílím, nechávám si své pro sebe.

Protože...

Protože politika, prezidenti, premiéři nebo ministři, názory na očkování nebo diplomatické roztržky, stejně jako třeba počet zrníček rýže v hrnku - to jsou relativní hodnoty, které by jaksi neměly být tím rozhodujícím, proč se s tou či onou osobou kamarádím, přátelím.

 

A čemu dáváte přednost vy?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | neděle 25.4.2021 8:08 | karma článku: 21,64 | přečteno: 451x