Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S porodnicí v Žatci už město nepočítá. Aneb: Što takája "bumáška"?

Žatecká městská nemocnice získala od Ústeckého kraje šest milionů korun, v loňském roce hospodařila se ziskem. Dále se však potýká s personálními problémy. Vedení města usiluje o systematičtější podporu od kraje.

Přestože nemocnice vloni hospodařila se ziskem kolem pěti milionů korun, a od kraje dostala v letošním roce šest milionů, volá po systematičtější podpoře od kraje. S otevřením porodnice, která je už téměř dva roky zavřená, město už nepočítá. Vedení města a nemocnice usiluje o to, aby se Nemocnice Žatec stala součástí páteřní zdravotnické sítě Ústeckého kraje.

Porodnice v Žatci byla poslední v lounském okrese. Rodičky z okresu Louny tak musí jezdit do sousedních okresů, nejčastěji do Mostu, do Chomutova, Kadaně nebo do Slaného. Přesto Nemocnice Žatec tvrdí, že je okresní nemocnicí se spádovou oblastí kolem osmdesáti tisíc lidí. Pokud však jde o porodnici, tak by v této spádové oblasti bylo podle ředitele Jindřicha Zetka pouze 300 až 350 porodů ročně.

Tato čísla se zdají být v rozporu. Pokud je nemocnice okresní se spádovou oblastí osmdesát tisíc lidí, jak tvrdí, mělo by být porodů logicky více. Vedení nemocnice rovněž argumentuje pojišťovnami a "odbornými společnostmi", aniž by bylo zřejmé, co se pod tímto pojmem skrývá. Že by ale pojišťovny měly rozhodovat o tom, jak bude vypadat rozvoj zdravotních služeb v kraji, je trochu iluzorní pohled. Ústecký kraj připravuje aktualizaci Strategie podpory zdraví a rozvoje zdravotních služeb, která bude tuto problematiku řešit.

Rozporuplností kolem žatecké nemocnice je však více. Nemocnice se chystá přijmout dvacet zdravotních sester z Ukrajiny. Mzdové náklady prý budou z velké části kompenzovány tím, že se sníží počet přesčasových hodin, a to i v případě, že by se podařilo sehnat "několik" lékařů. Městu se příliš nelíbí ani to, že "veškeré financování na bedrech města."a volá po systematičtější podpoře od kraje. Město v loňském roce poslalo do nemocnice čtrnáct miliónů korun.

Ministerstvo zdravotnictví vyjadřuje žatecké  nemocnici podporu. Náměstek Roman Prymula vyjádřil za Ministerstvo zdravotnictví doporučení, aby se stala páteřní nemocnicí Ústeckého kraje. Roman Prymula, zdá se rozumí stejně dobře komáru zika jako novému koronaviru, což je samo o sobě obdivuhodné. Není tedy už pouhým vakcinologem a povýšil na epidemiologa, není tedy divu, že je i odborníkem na potřeby Ústeckého kraje.

Rád a často se vyjadřuje téměř k čemukoliv, jak je to nicméně s jeho bezpečnostní prověrkou, kterou musí mít všichni náměstci, není ani po třech letech jasné. Nemocnice Žatec se chystá nedostatek personálu vykrýt náborem cizinců, kteří možná mají potřebnou kvalifikaci, ale s používáním Českého jazyka to už taková sláva není. K tomu se vztahuje jeden příběh z chirurgického oddělení. Jeden pacient se dostavil na toto oddělení na vyndání stehů po operaci. V zásadě šlo o rutinní záležitost. Lékař však vyžadoval neustále "bumášku". Bez ní, že prý nemůže nic udělat.

Pacienti v Ústeckém kraji by se tedy měli mít na pozoru, měli by vědět, co to taková bumáška je. Pro tyto účely jsem našel jeden užitečný odkaz. Pravděpodobně se jedná o nějakou lékařskou zprávu, doporučení, nebo by to mohla být i kartička od pojišťovny. Kdo ví. Slovanská vzájemnost je jistě dobrá věc, ale některá slova jsou natolik odlišná, že pokud člověk nežil velkou část svého života za éry Sovětského svazu, tak se prostě nechytá.

Nevím, jestli Roman Prymula ví, co to je taková bumáška. Můj skromný předpoklad je, že s jeho značnými znalostmi, to ví. Pro ostatní, kteří nemají takové znalosti by mohl na Ministerstvu zdravotnictví vytvořit nějakou brožurku, která by obsahovala slovníček nejpoužívanějších slovíček a frází, se kterými se čeští pacienti mohou v českých nemocnicích setkat. Zdá se totiž, že v některých nemocničních zařízeních by takové informace byly užitečnější než informace o výhodách očkování proti chřipce...

Autor: David Evan | čtvrtek 20.2.2020 12:04 | karma článku: 9,19 | přečteno: 408x
  • Další články autora

David Evan

Za nevýhru hnutí ANO nemůže Rychetský, ani Kalousek, a dokonce ani EU

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš nezapomněl ve svém povolebním projevu ani na předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Bližší analýza volebních výsledků však ukazuje, že se mu měl spíše poděkovat.

10.10.2021 v 9:51 | Karma: 35,89 | Přečteno: 5258x | Diskuse| Společnost

David Evan

Andrej Babiš, ml.: To, co mi udělal otec, se může stát komukoli z Vás!

Andrej Babiš, ml., syn českého premiéra, je na návštěvě v Česku už skoro čtvrt roku. Netají se tím, že se zapojil do předvolební kampaně proti svému otci, primárně ale přijel, aby si vyřídil svoje osobní záležitosti.

3.10.2021 v 10:40 | Karma: 19,52 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

David Evan

Den české státnosti: Svatý Václav by se dneska asi hodně divil

Legenda o svatém Václavovi ožívá každý rok na konci září, kdy si připomínáme jeho život, který skončil násilnou smrtí kolem roku 935 ve Staré Boleslavi. Svatý Václav, symbol české státnosti, by se dneska nicméně asi hodně divil.

28.9.2021 v 9:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 455x | Diskuse| Společnost

David Evan

Afghánistán 2001-2021: Největší prohra Západu od 2. světové války?

Po čtvrtečním bombovém útoku na kábulském letišti, který si vyžádal téměř dvě stovky obětí, se většina spojenců ze země již stáhla. Konec války v Afghánistánu může předznamenat největší geopolitické změny za posledních 100 let.

28.8.2021 v 15:00 | Karma: 19,70 | Přečteno: 651x | Diskuse| Společnost

David Evan

7 důvodů, proč by stát měl uznávat protilátky stejně jako v sousedním Rakousku

Nejvyšší správní soud rozhodl, že pokud stát neuznává protilátky jako doklad o prodělané nemoci, jedná se o diskriminaci. Ministerstvo zdravotnictví se nicméně následně rozhodlo soudní rozhodnutí zcela ignorovat.

2.8.2021 v 11:58 | Karma: 39,99 | Přečteno: 4943x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik