Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za nevýhru hnutí ANO nemůže Rychetský, ani Kalousek, a dokonce ani EU

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš nezapomněl ve svém povolebním projevu ani na předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Bližší analýza volebních výsledků však ukazuje, že se mu měl spíše poděkovat.

Když premiér Babiš včera večer zmiňoval Pavla Rychetského, měl nepochybně na mysli situaci z počátku roku, když Ústavní soud zrušil některé paragrafy volebního zákona a zadal zákonodárcům, aby přepočet hlasů na poslanecké mandáty byl spravedlivější. Babiš to bral jako předvolební útok na svoje hnutí, protože spravedlivější přepočet měl postihnout především vítěze voleb. Pro zajímavost v minulých volbách získalo hnutí ANO cca 30 procent hlasů, a za to dostalo 39 procent mandátů (78 poslanců). Rozdíl devět procentních bodů je na první pohled patrný. Kdyby se hlasy před čtyřmi lety přepočítávaly jako dnes, získalo by hnutí ANO ve volbách v roce 2017 za 30 procentní zisk pouze 69 mandátů (34,5 procent). To je rozdíl devět mandátů (78-69), které by si poměrně rozdělila volební uskupení na dalších místech.

Zajímavostí letošních voleb je to, že hnutí ANO získalo ze druhého místa více mandátů než první koalice SPOLU. Hnutí ANO za svých 27 procent ve volbách získalo 36 procent mandátů (72 poslanců), což je zase rozdíl devět procentních bodů. To je ovšem dáno tím, že v letošních volbách propadlo velké množství hlasů pro strany, které se do Sněmovny nedostaly (jenom trojlístek hnutí Přísaha, ČSSD a KSČM dostal téměř 700 tisíc hlasů, celkový počet propadlých hlasů přesahuje jeden milion). Tento velký počet propadlých hlasů ohýbá výsledný přepočet téměř stejně jako před čtyřmi lety, ale i tak je výrazně spravedlivější, není zde žádný bonus pro vítěze, apod. Babiš by tedy měl předsedovi Ústavního soudu Rychetskému spíše poděkovat, protože je zřejmé, že na novém způsobu přepočtu jeho hnutí ANO v těchto volbách vydělalo opět ze všech nejvíc. Ale to by nebyl Babiš, kdyby se nesnažil ze svého nezdaru obviňovat někoho jiného.

Z povolební tiskové konference hnutí ANO je tak zřejmé, že se premiér nezbavil konfrontačního tónu, který pravidelně uplatňuje v politickém boji. Jeho hysterický výstup po zveřejnění nálezu Ústavního soudu ohledně zrušení několika paragrafů volebního zákona vejde zřejmě do dějin. Za nevýhru hnutí ANO nemůže ani Miroslav Kalousek. Svůj poslanecký mandát složil už na počátku tohoto roku, Babišovi pak ve Sněmovně hodně chyběl, protože neměl komu nadávat, čímž se jeho schopnost argumentace výrazně snížila. A konečně za nevýhru ANO nemůže ani EU, jejíž orgány se zabývaly Babišovým střetem zájmů, europarlament vydal další rezoluci ohledně Agrofertu a Evropská komise zveřejnila zprávu o tom, že Andrej Babiš jako předseda vlády je ve střetu zájmů. V současnosti europarlamentem rezonují informace uniklé z Pandora papers, kde je Andrej Babiš zmíněn v souvislosti s nákupem nemovitostí ve Francii přes skořápkové firmy v daňových rájích. Pravděpodobně tak bude následovat další rezoluce.

Povolební vyjednávání již začalo, ale na tahu je nyní především prezident Zeman, který podle informací z Hradu není v nejlepší kondici, bývalý prezident Klaus mluví o problémech s játry. Dnešní schůzka prezidenta s premiérem Babišem v Lánech je údajně neformální. Nepředpokládá se, že by Zeman Babiše pověřil sestavením vlády, stát se to ale samozřejmě může. Spíše se budou při dietním obědě probírat volební zisky, povolební modely a strategie, a dietní možnosti hnutí ANO sestavit vládu. Možná se bude také hledat viník nevýhry hnutí ANO, možná že se na hlavy některých novinářů snesou dosud neznámé psychiatrické diagnózy. Možná se bude mluvit o tom, že kdyby předsedové Hamáček a Filip utvořili volební levicovou dvojkoalici, tak by se se součtem 8,2 procent do Sněmovny dostali (pro dvojkoalici se hranice pro vstup do Sněmovny snížila z deseti na osm procent). A možná že prezident jako bývalý předseda ČSSD Babišovi vytkne, že nepřistoupil na to, aby s ČSSD utvořil volební koalici, jak mu před volbami navrhoval.

A taky se možná dostane na hlavní vzkaz těchto voleb, na vzkaz od voličů, kteří přišli k volebním k urnám v rekordním počtu, ze kterého se dá vyčíst snaha o změnu od konfrontační politiky ke slušné politice, od nadávání ke slušnosti, od bezbřehé rozhazovačnosti k rozumné rozpočtové zodpovědnosti, od závislosti k soběstačnosti, od jednání z pozice síly a arogance státní moci k občanské společnosti, od bezdůvodného podezírání k důvěře, od zaklekávání nepohodlných k partnerství...Dá se nicméně předpokládat, že se všichni budou muset obrnit trpělivostí, protože podle některých komentátorů může Zeman s Babišem díky dvěma pokusům, dalším průtahům a vládám, které nezískají důvěru udržet současný stav, až do Velikonoc.

Autor: David Evan | neděle 10.10.2021 9:51 | karma článku: 35,89 | přečteno: 5258x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik