Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Silvestrovská

V Praze vykolejila další tramvaj. Už druhá, a to od té první mimořádné události neuplynulo ani čtrnáct dní. První tramvaji se to podařilo na křižovatce Lazarská x Spálená 20. 12., druhé pak včera večer na Olšanském náměstí.

Obě nehody se obešly naštěstí bez zranění.

V centru Prahy vjela tramvaj na chodník

V Praze vykolejila tramvaj

Zatímco v Lazarské šlo o soupravu vozů T3, na Žižkově se na výlet z kolejového svršku vydala nejnovější pražská tramvaj 15T. Tzn. selhala jak babička (tramvaj T3 je z šedesátých let minulého století), tak vnučka (spíš možná pravnučka, protože tramvaj 15T se „narodila“ o 60 let později). Zatímco v případě prvém jde šlo pravděpodobně o fatální selhání řidiče tramvaje, neboť podle údajných očitých svědků měl z výhybky couvat po vjetí do nesprávného směru, v druhém případě je vzhledem k sofistikovaným „vychytávkám“ nových tramvají možnost, že v oblouku překročil nejvyšší povolenou rychlost, prostě nulová.

Věřte mi, že vím, o čem mluvím. Tramvaje v Praze jsem řídil déle než deset let a u nových tramvají čtrnáct a patnáct té jsem stál jako člověk, který o nich psal, od jejich vzniku, od obrázku na papíře, přes montáž prototypů v halách Škody Transportation v Plzni i při jejich prvních výjezdech na tramvajovou trať. Osobně.

O tom ale nechci povídat. Tramvaje občas vykolejí, bohužel se to stává (je ale fakt, že mně se právě to během více než desetileté kariéry šoféra tramvaje „nepovedlo“), ale dnes je silvestr, má být veselo.

Dovolte mi tak pár vzpomínek na to, co jsem jako řidič tramvaje prožil, co zaznamenal, na co do své smrti nezapomenu. Totiž žít jako tramvaják je obdobné jako (říkám s Daliborem Jandou…) žít jako kaskadér a občas to bývá doslova tragikomedie.

V první řadě mi dovolte připomenout kratičké video, které už jsem na tomto blogu zveřejnil zhruba před rokem:

A pár veselých i neveselých příběhů:

NÁKUPNÍ

To otevírali v pražských Vršovicích, v Edenu, hypermarket Carrefour (dneska je to Tesco). Předcházela tomu skutečně brutální reklamní kampaň, slevy nabízené novým obchodem byly nevídané. Tramvaje v ten slavný den doslova napěchované lidmi. Blízkou (a velmi frekventovanou) křižovatku střežilo snad šest příslušníků městské policie, o nichž někdo vtipně prohlásil, že když ti vidí, co se v prostoru, který obhospodařují, děje, jsou zelenější než jejich reflexní vesty.

To jsem se já řítil se svou tramvají od Kubáně ke Slávii a už z dálky viděl, že něco v pořádku není. Koleje zmíněné zastávky jsou odděleny zábradlím – a v tom zábradlí „překážka“. Babička zastrčená mezi jeho špričlemi, v jedné ruce dvě igelitky na levé straně, v druhé tři igelitky na straně pravé, prostě zasahovala do průjezdního profilu tramvají z obou stran. A nemohla se hnout ani tam, ani tam. Viděl jsem, smál jsem se, brzdil jsem… kolega jedoucí naproti mně od zastávky Koh-i-noor, také viděl, asi se taky chechtal a taky brzdil. Zastavili jsme tři metry od sebe. Mezi námi babička s igelitkami v zábradlí. Otevřeli jsme tehdy oba přední dveře, vystoupili, babku i její nákup osvobodili.

O několik hodin později jsem se svou dvaadvacítkou projížděl stejným směrem. Tentokrát žádná babička v zábradlí, ale v tramvaji za sebou neskutečný pláč. Miminko. A ne pláč, ale řev. To dítě snad vražděj… kvůli nově otevřenému Carrefouru narvaná tramvaj, ve zpětném zrcátku nevidím, co se ve  voze za mnou děje ani náhodou. První zastávku vystoupím a jdu se podívat: na zadní plošině vozu kočárek, nad ním maminka s tatínkem, maminka v náručí řvoucí dítě vztahující ručičky ke kočárku. Vedle ní rozpačitý tatínek. Pochopím, až když stanu nad kočárem. Je narvaný krystalovým cukrem (tehdy kilo Carrefour pustil tuším za pětikorunu).

VÁNOČNÍ

Zase dvaadvacítka, tentokrát stanice Karlovo náměstí. Štědrý den. Mohly být čtyři, pět hodin odpoledne. Za okny tramvaje Praha oblečená do vánoční výzdoby. Někdo mi buší na kabinu. Paní tak pětapadesát, možná šedesát let, evidentně jede na návštěvu, v igelitkách, které drží v ruce, jsou vidět vánoční dárky. V tramvaji prý hoří.

Vyletím z kabiny – co hoří, to je za kabinou řidiče svíčka v rukou pána v nejlepších letech. Pošle mě to do kolen, někoho s otevřeným ohněm v tramvaji jsem ještě nezažil. „Nezlobte se, to nemůžete, okamžitě zhasnout.“ Pán nic. Drží v ruce zapálenou svíčku a dívá se někam mimo mne. „Zhasněte to nebo si vystupte,“ opakuju, teď už velmi důrazně. On se na mne podívá a řekne: „To je ale Betlémské světlo!“

Nemám protiargument… jenomže řešit to musím. Nejsem-li schopen sám (v plné tramvaji si nedovolím chytit ho za límec a prostě ho vyhodit), volám dispečink. „Mám tu cestujícího s otevřeným ohněm v salónu,“ říkám. „Neexistuje! Ať si ihned vystoupí nebo to zahasí,“ zní pokyn dispečera. „To je ale betlémské světlo…“ vysvětluju tentokrát já – ve vysílačce tři, čtyři vteřiny absolutní ticho. Pak se ozve hurónský smích všech služby konajících dispečerů a pro jistotu relaci přeruší.

Neptejte se, jak to dopadlo…

SILVESTROVSKÁ

To nebyla směna, ale doslova horor. To se slavil konec roku z Václaváku s TV Nova – v centru Prahy tisíce a tisíce většinou „dobře naladěných“ lidí. A vy jste to tam celý večer z okrajů města stahovali (a nad ránem zpátky rozváželi ke svým domovům) mraky lidí, takže tramvaje byli nacpané rozjařenými cestujícími a průjezd Václavským náměstím díky zvýšené koncentraci osob nebyl jízdou krokem, ale pomalými přískoky. Krátce po půlnoci to pak znamenalo v celé tramvaji pečlivě zavřít okna a dát na modlení, protože vaše souprava byla vesele ostřelována rachejtlemi.

A tak mi závěrem dovolte popřát do nového roku všechno nejlepší hlavně tramvajákům. Nebo jinak – obecně řidičům městské i meziměstské dopravy. Ono se na ně totiž často zapomíná (fandívá se lékařům, sestřičkám, policistům nebo hasičům…).

Neprávem!   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Ďuran | sobota 31.12.2022 9:55 | karma článku: 23,62 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Začalo MS v hokeji. Jeho úvod ve mně vzbudil rozpaky

Nejsem sportovní expert. I jako fanoušek jsem vlažnější. Určitě nemusím vidět každý sportovní zápas, každé sportovní klání, přesto se občas podívám rád.

11.5.2024 v 9:26 | Karma: 24,97 | Přečteno: 777x | Diskuse| Sport

Pavel Ďuran

Ještě jeden měsíc

Ještě jeden měsíc a naši zářnou pětikoalici čeká první volební prubířský kámen. Volby do Evropského parlamentu.

7.5.2024 v 17:44 | Karma: 21,93 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politika

Pavel Ďuran

Zrušme zákoník práce úplně!

Že Petr Fiala žije ve svém snovém, akademickém a s životní realitou zcela nesouvisejícím světě, je zřejmé. Osobně se ale domnívám, že by měl zajít ještě dál!

3.5.2024 v 0:43 | Karma: 27,99 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika

Pavel Ďuran

Do prvomájového průvodu jsem chodil dobrovolně

A vůbec jsem nebyl sám. Novodobí historikové, kteří zasvěceně hovoří o době reálného socialismu, aniž ho sami zažili, mým dětem a vnukům vyprávějí o tom, jak jsme do prvomájového průvodu chodit museli.

1.5.2024 v 9:49 | Karma: 27,47 | Přečteno: 765x | Diskuse| Společnost

Pavel Ďuran

Jsme na tom dobře

Podle pětikoaliční vlády a těch, kdo jí nadšeně přitleskávají. I na tomto blogu. Osobně jim nadšení nad vedením naší země upřímně závidím.

19.4.2024 v 1:37 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1043x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

  • Počet článků 407
  • Celková karma 25,87
  • Průměrná čtenost 1462x
Je mi 61 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik