Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaké je to hledat práci v pozdním kapitalismu

     Jsou chvíle, ve kterých se jedince citelně dotýká ekonomický a společenský systém, ve kterém žije. Hledání pracovního uplatnění je jedním z nich. Následující text proto není jen osobní zpovědí, ale zároveň zamyšlením se nad přesahem společenského systému do osobního života jedince.

Nevědomost

     V červnu 2011 jsem po osmnácti letech skončil školní docházku. Po maturitě jsem byl přijat ke studiu politologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a po pěti letech studium řádně dokončil. Na četné otázky mého okolí „Co budeš dělat?“ jsem během studia odpovídal jednoduše: „Nevím, něco v administrativě.“

     Je pravdou, že v průběhu školní docházky jsem se budoucím uplatněním skutečně hlouběji nezabýval. Užíval jsem možnosti studovat to, co mě baví, kterou mi rodiče poskytli. Naučil jsem se anglicky a rusky, udělal si řidičský průkaz a – čemuž se dnes nevyhne nikdo – osvojil si práci s počítačem. Tyto dovednosti mi ve spojení s vysokoškolským vzděláním dávaly pocit „konkurenceschopnosti na trhu práce“, jak se s oblibou uvádí. Kdybych jen byl věděl, jak jsem se mýlil!

     Protože škola mě upřímně bavila, nenásledoval jsem své spolužáky, kteří místo na přednášky chodili na osm hodin denně do práce a pak si stěžovali, že nemají čas učit se na zkoušky. Většina z nich vykonávala zaměstnání, o němž jsem předpokládal, že se jím i já budu jednou zabývat: pomocné administrativní práce asistentů a asistentek.

     Peníze jsem si při studiu vydělával zpočátku různými brigádami, později na vysoké škole doučováním anglického jazyka. Tak jako se mi hlásili noví zájemci o výuku angličtiny, budou se hlásit i zaměstnavatelé s nabídkami administrativní práce spojené s využitím cizích jazyků, myslel jsem si.

     Klid a absenci hlubšího zájmu o budoucí uplatnění navíc posilovala skutečnost, že drtivá většina nabídek práce požaduje středoškolské vzdělání s maturitou. Budu-li se s vysokou školou ucházet o pracovní místo pro středoškoláka, dostanu přednost, domníval jsem se.

Procitnutí

     Vzhledem k tomu, že nemám správné kontakty na správných místech (strýčka na ministerstvu), začal jsem po měsíci prázdnin hledat práci standardním způsobem – na internetu. Každý den jsem pročítal všechny inzeráty zařazené v rubrice „administrativa“ na hlavních českých portálech. Mé nároky přitom nebyly nikterak vysoké: práce na plný úvazek na pracovní smlouvu, ideálně s využitím angličtiny, platově lehce pod republikovým průměrem. Většina mých odpovědí proto směřovala na inzerátu typu: „asistent/ka s aj“, „referent“, administrativní pracovník“, „pracovník zákaznického servisu“, „asistent back office“, apod.) Na vybrané inzeráty jsem aktivně odpovídal a zároveň vyvěsil svůj životopis na několika stránkách s inzercí pracovních míst.

     Na většinu svých dopisů jsem obdržel stejnou odpověď: „na základě pečlivého prozkoumání všech obdržených životopisů jsme se rozhodli dát přednost jinému kandidátovi“. (V lepším případě; v tom horším se nikdo neozval.)

     Již v srpnu jsem absolvoval několik pohovorů a od září jsem měl alespoň jeden pohovor týdně. Brzy přišlo nepříliš příjemné procitnutí.

     Většina pohovorů měla podobný průběh: pozdrav, vzájemné představení, popis pozice, projití životopisu a doplňující otázky z obou stran. Všechna výběrová řízení měla ovšem stejný výsledek: přednost dostal jiný kandidát.

Kritické okamžiky

     Brzy jsem vypozoroval několik kritických okamžiků, jež vždy rozhodly o mém neúspěchu při výběrových řízeních. Kupodivu to nebylo poznání kvality mého mluveného projevu, jenž není zcela bez vad, které mě však doposud výrazněji neomezovaly.

     Prvním kritickým momentem bylo vždy zjištění, že jsem skutečně čerstvým absolventem. Kritičnost tohoto okamžiku působí o to komičtěji, že jsem se většinou ucházel o pracovní místa, která byla výslovně určena absolventům. Mé zaváhání při nedůvěřivé otázce: „A to by opravdu byla vaše první práce na hlavní poměr?“ mě vždy zaručeně knokautovalo. Zanedlouho jsem zjistil, že cennější než znalosti jsou zkušenosti a že žádný zaměstnavatel v soukromém sektoru si netroufne stát se tím, kdo mi ony zkušenosti poskytne. Zároveň jsem si zpětně uvědomil prozíravost mých někdejších spolužáků, kteří namísto do školy chodili do práce.

     Zmínkou o soukromém sektoru se dostávám ke druhému kritickému okamžiku. Totiž, že státní místa se na trhu práce nenabízejí. Před Vánocemi jsem již odpověděl na více než dvě stě inzerátů a absolvoval přes dvacet pohovorů, z nichž pouze dva se týkaly práce ve státním úřadě či státním podniku. Jak jsem se dozvěděl od některých šťastnějších spolužáků, pracovní místa na státních úřadech jsou standardně přidělována přátelům a známým stávajících zaměstnanců v rámci dobře propracovaného klientského systému, do něhož je bez výše zmíněného „strýčka“ prakticky nemožné proniknout.

     Další slabinou se ukázalo být moje vysokoškolské vzdělání. Osobně si nemyslím, že bych se po maturitě naučil z praktického hlediska něčemu novému, a proto mi přišlo logické ucházet se o místa pro středoškoláky. Ne tak mým potenciálním zaměstnavatelům. Většina těchto šéfů a šéfek, personalistů a personalistek (či, chcete-li, „manažerů a manažerek HR“) se mě s nedůvěrou tázala: „A proč s vaším vzděláním chcete dělat asistenta?“ Nedůvěra personalistů a šéfů pramenila primárně s představy, že s vysokou školou budu mít přehnané platové nároky. Tuto obavu jsem se sice vždy snažil rozptýlit lehce podhodnoceným odhadem budoucí mzdy, ovšem neúspěšně.

Systémové nastavení

     Výše vyjmenované kritické okamžiky opakovaně nevznikaly kvůli mé nedostatečné nabídce na trhu práce, nýbrž jeho systémovým nastavením, respektive regulací. Snaha ochránit zaměstnance a regulovat pracovní trh totiž vedla k praktické „nevyhoditelnosti“ zaměstnanců. I já jsem častokrát ze strany potenciálního zaměstnavatele cítil, že „by to se mnou zkusil, kdyby mě mohl kdykoliv propustit“. Hlavním důsledkem legislativy, jež měla zvýšit zaměstnanost a ochránit zaměstnance, je zvýšení nezaměstnanosti a ochrana nezaměstnaných před získáním práce. Z tohoto pohledu by tedy lidé bez práce v rámci svého vlastního zájmu měli ve volbách hlasovat pro pravicové liberální strany snažící se pracovní trh uvolnit, nikoliv pro levicové socialisty snažící se ho ještě více regulovat.

     Poznání podmínek současného pracovního trhu na vlastní kůži mě přivedlo k názoru, že ekonomický systém, ve kterém funguje dnešní společnost, lze již jen stěží označit za kapitalistický. S ohledem na vlny veřejných demonstrací a nepokojů, k nimž docházelo po celý loňský rok v mnoha zemích Západního světa (Spojených státech, Velké Británii, Španělsku), si troufám tvrdit, že se nejedná jen o ryze český fenomén. Výše zmíněné země se mohou pochlubit mnohem delším fungováním „svobodné tržní ekonomiky“ než Česká republika, přesto se problémy mladé generace zdají být totožné. V „rozvinutosti“ tržního hospodářství za Západem rozhodně nezaostáváme. Z pohledu přímého účastníka současného „svobodného trhu“ tento trh totiž není ani svobodný ani tržní. Copak mohou zaměstnavatelé někoho svobodně zaměstnat a pak ho zase svobodně propustit? Copak je jednoznačné upřednostňování zkušeností před schopnostmi – jistoty před kvalitou – projevem tržního prostředí?

     A jak to nakonec dopadlo? Svou první práci jsem sehnal po pěti měsících intenzivního hledání těsně před Vánocemi. Od ledna pracuji brigádně jako telefonní operátor na zákaznické lince. (Jaká to ironie vzhledem k nedokonalosti mého řečového projevu.) Struktura zaměstnanců odpovídá mým dosavadním postřehům i výše zmíněnému nastavení současného trhu: manažeři a vedoucí jsou středoškoláci, kteří pracovali již při studiu, operátoři buď vysokoškoláci bez praxe, studenti nebo důchodci. Práce je na dohodu, takže jsem snadno vyhoditelný. Svoboda si vždy najde cestu.

Autor: Jan Duda | neděle 5.2.2012 11:16 | karma článku: 20,09 | přečteno: 1557x
  • Další články autora

Jan Duda

Terorizující islám a rouhající se Západ: Být či nebýt Charlie?

Tvrzení, že islám se nerovná terorismus, není založené na empirické zkušenosti, nýbrž na logické nutnosti. Náboženství, coby myšlenkové systémy, jež odpovídají na otázky týkající se transcendentna, nejsou ve své podstatě ani násilná ani mírumilovná, ale nabízejí nespočet výkladů. Empirická zkušenost, že mnoho teroristů v posledních patnácti letech využívá a zneužívá islám k legitimizaci svých činů, neznamená, že islám je sám o sobě pouze terorizující.

31.1.2015 v 7:40 | Karma: 19,63 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Totální islám

V průběhu letošního roku převzal Islámský stát po Al-Káidě roli hlavního veřejného nepřítele Západu, přičemž tato výměna proběhla jak v diskursu evropských a amerických médií, tak i v aktivní zahraniční politice zemí, jež se k západnímu světu hlásí. Přestože západní média a politici nahlížejí Islámský stát a Al-Káidu prakticky stejným způsobem – jako organizace hlásající a bojující zaextrémníaradikálníverzi islámu, proti kterým je třeba vést ozbrojený boj –, v podstatě, struktuře a principech fungování těchto dvou politických entit lze sledovat značné rozdíly.

14.11.2014 v 21:21 | Karma: 16,15 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Stopy vedou do Kremlu

Ukrajinu a Sýrii od sebe dělí dva a půl tisíce kilometrů, a přesto má současné dění v těchto zemích mnoho společného. Ozbrojené střety, které se v nich odehrávají, a jež jsou s napětím sledovány celým světem, většina pozorovatelů považuje za občanské, domácí konflikty. Podíváme-li se ovšem na pozadí tamějších bojů, zjišťujeme, že jsou důsledkem systematické a konzistentní zahraniční politiky Ruska. Přitom se nezdá, že by ve světovém měřítku tato politika narážela na odpor.

14.2.2014 v 8:55 | Karma: 8,83 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Geopolitická hra o Ukrajinu: historický regres nebo čistá politika?

Soupeření Ruska s Evropskou unií o politický vliv na Ukrajině znovu pokládá otázky, jež se v 90. letech zdály být uspokojivě odpovězeny. Jedná se o návrat historické geopolitiky do mezinárodních vztahů nebo o potvrzení její pozice univerzálního principu, kterým se mezinárodní vztahy řídí?

15.12.2013 v 8:14 | Karma: 13,72 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Depolitizace politiky?

V poslední dekádě jsme svědky zdánlivé politizace politiky jako takové. Čím dál více veřejného prostoru je vyplňováno debatami, spory a rozhodováním o samotném obsahu politiky, jejím morálním rozměru a „lidskoprávní“ agendě. Nové politické strany se namísto socioekonomického vymezení prezentují jako nositelé nového obsahu samotné politiky. Je ovšem nutné si uvědomit, že politické elity pouze reflektují poptávku voličů a stávající společenské trendy.

9.11.2013 v 10:40 | Karma: 6,53 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1046x
Narozen 1986. Absolvent politologie na FF UK v Praze. Mezi jeho zájmy patří mezinárodní politika, cizí jazyky, cestování a turistika. Momentálně žije v Českých Budějovicích.