Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J86a69n 73R65á49ž

15. 12. 2013 11:57

Velmi čtivá úvaha. Vidím v ní však stejnou chybu, jaká provází evropskou politiku jako takovou. Nedostatečnou reflexi stavu, kdy ekonomická síla, která v mírových dobách je základem moci politické, se přesouvá do zemí t.zv. třetího světa. Ekonomicky churavá Evropa přestává být důležitým hráčem mezinárodní politiky, i když si to dosud nechce připustit.  Pod vlivem krátkodobých zisků vyvezli Evropané to nejcennější co měli: Technologické know-how. Čína není Rusko. Rusko Evropu potřebuje, protože bez importu "západního" myšlení bude zaostávat stejně jako v dobách SSSR. Ale to neplatí pro Čínu. Číňané mají stejně inovativní myšlení jako Evropané a mezi miliardami obyvatel Číny se géniů, kteří dokáží Čínu posunout vpřed, je daleko víc, nežbylo v Evropě géniů, kteří stáli za vznikem technologické převahy západu nad zbytkem světa.

Tak,jestli se vrací politická bipolarita, tak by bylo chybou si myslet, že bez razantnich změn v myšlení Evropanů, do tohoto vývoje bude v budoucnu Evropa moci reálně zasahovat.

0 0
možnosti

Dobrý článek autore.

Trochu ho kazí, někdy i zcela zbytečné používání cizích výrazů. Nepomáhá to dobré kvalitě článku a spíše to kazí výsledný efekt.

K tématu - Rusko pouze pochopilo, že Německo nemá žádný zájem o zapojení Ruska do EU, protože by ztratilo svůj pohodlný a rozhodující geopolitický i hospodářský vliv na vývoj Evropy. O skutečnou spolupráci nemají zájem ani USA, které si chtějí udržet svoji vojenskou a mocenskou světovou roli. 

Rusko pochopilo, že musí hledat svoje zakotvení jinde. Vznik Euroasijské unie je pouze důsledek nového porcování územního vlivu, pro které hraje vedlejší zadlužená Ukrajina dost podstatnou roli. Nejde, ale o návrat do stejné situace, protože Rusko již nemá socialistický ekonomický systém, ale kapitalistický, který bude postupně prosazovat svoje zájmy daleko silnějším způsobem.

Nelze ovšem ani přehlédnout vznik nové a prudce rostoucí mocnosti, kterou představuje komunistická Čína se svým dravým a kombinovaným ekonomickým systémem. Její ekonomická stabilita a rostoucí moc, bude brzo ovlivňovat mocenské i geopolitické uspořádání na mapě světa.

O tom, že hra o Ukrajinu je především strategickým zájmem NATO, není pochyb. Jde o to, zda Rusko je ještě tak slabé, že ztrátu Ukrajiny bude muset přijmout. Účast Ukrajiny v EU je pouze prvním krokem do NATO.

1 1
možnosti
Foto

J44a34n 71R44ý36z22n45a22r

15. 12. 2013 9:55

Karma, vynikající popis.

0 0
možnosti
TP

Výborné. Prvděpodobně neziskáte čtenost ani karmu, protože vaše články jsou něco jiného než zde praktikovaný blogotaiment, zábavný populismus, ale díky za takové autory a blogery

1 0
možnosti
JSS

Kdxyž se něco děje - TAK VŽDY TAKY NASTRČENÁ DEMAGOGIE

        Ti naši "obrodníci" - kníže s Kocábem - partička jede omrknout, jak to vře! Pod kotel EU nenaložila 20 mld jeur, což není zase tak hodně na TAKOVOU KOŘIST !!  

Takže zatím se nechá bouřit. Snad si někdo nemyslí, že rychle parta Janukoviče schová krovky. Velmi dobře vědí o co běží.....

1 0
možnosti
MP

Vřele doporučuji shlédnout video na Euportál- Co v televizi nikdy neuvidíte. Vzorný důkaz neuvěřitelné demagogie v naší TV!!!!!

0 0
možnosti
  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1046x
Narozen 1986. Absolvent politologie na FF UK v Praze. Mezi jeho zájmy patří mezinárodní politika, cizí jazyky, cestování a turistika. Momentálně žije v Českých Budějovicích.