Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stopy vedou do Kremlu

Ukrajinu a Sýrii od sebe dělí dva a půl tisíce kilometrů, a přesto má současné dění v těchto zemích mnoho společného. Ozbrojené střety, které se v nich odehrávají, a jež jsou s napětím sledovány celým světem, většina pozorovatelů považuje za občanské, domácí konflikty. Podíváme-li se ovšem na pozadí tamějších bojů, zjišťujeme, že jsou důsledkem systematické a konzistentní zahraniční politiky Ruska. Přitom se nezdá, že by ve světovém měřítku tato politika narážela na odpor.

Syrská válka a ukrajinské povstání 2014

Podle agentury Reuters Rusko v prvních lednových týdnech nového roku zvýšilo a urychlilo své zbojní dodávky syrskému režimu, a to včetně obrněných vozidel, neviditelných letounů a dálkově řízených střel, čímž pomohlo prezidentu Bašáru Assadovi vyrovnat své síly s opozicí, jež v předchozích měsících pozvolna získávala převahu. „Moskva, která se snaží posílit svůj diplomatický a ekonomický vliv na Středním východě, byla v průběhu tříleté občanské války v Sýrii hlavním Assadovým dodavatelem konvenčních zbraní. Ve spojení s blokováním jakýchkoliv snah Západu o jeho potrestání sankcemi za použití násilí vůči civilnímu obyvatelstvu tak byla klíčovým zdrojem jeho podpory.“ Nové ruské dodávky přišly v kritickém okamžiku konfliktu, kdy nárůst role radikálních islamistů v řadách syrské opozice dává na Západě vznik pochybnostem o správnosti její podpory. Některé země, jež se na počátku konfliktu stavěly proti Assadově režimu, nyní zvažují spolupráci s jeho vládou v otázkách bezpečnosti.

Opoziční protesty proti ukrajinské vládě získaly v posledních týdnech rozměr národního povstání proti stávajícímu režimu. Je přitom stále patrnější, že vládnoucí režim představovaný po demisi vlády již jen prezidentem Janukovyčem, se dostal do role ruského satelitu, která byla v době jeho vzniku po relativně svobodných volbách v roce 2010 pouze jednou z jeho vlastností.

Pro Vladimira Putina je sport nejen oblíbeným koníčkem v soukromém životě, ale rovněž oblíbeným pracovním nástrojem ve veřejném politickém životě. Tak jako v srpnu 2008 Putin využil zájem celého světa o olympijské hry v Pekingu k pomoci separatistům v Jižní Osetii a upevnění ruského vlivu v autonomních oblastech Gruzie, posiluje nyní svůj vliv na Ukrajině, jež po oranžové revoluci v roce 2004 načas vypadla z ruského orbitu, zatímco oči celého světa se upírají na olympiádu v Soči, která je jeho osobním projektem a chloubou.

Vzplála opět studená válka?

Podle komentátorů amerického magazínu Forbes jsou nyní Spojené státy v nové studené válce s Ruskem. Politolog a přispěvatel televizní stanice Fox News Doug Schoen ve svém článku „Obama nechává Putina tahat za všechny nitky“ vyjmenovává současné zahraničněpolitické problémy Spojených států a za všemi nachází Putinovu systematickou snahu o rozšíření ruského politického vlivu:

Rusko je hlavním pilířem, o nějž se opírá syrský režim. Také na konferenci ve Švýcarsku zahájené v lednu se Rusko staví do role garanta mírového řešení syrského konfliktu a tranzice tamního režimu.

Zatímco američtí zákonodárci debatovali o uvolnění sankcí vůči íránskému režimu, vydal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlášení „Máme v úmyslu pokračovat v rozšiřování navzájem výhodných vztahů s Íránem a vzájemné spolupráce v zájmu regionální stability a mezinárodní bezpečnosti… Očekáváme upevnění pozitivního směřování všech oblastí rusko-íránské spolupráce.“

Na tiskové konferenci v prosinci 2013 nazval Putin odposlechy NSA „nezbytnými pro boj s terorismem“, zatímco Rusko stále poskytuje azyl Edwardu Snowdenovi.

Podle Douga Schoena ve všech těchto případech Rusko přelstilo Spojené státy a Obamova administrativa jako by to stále neviděla. Přestože spolu syrská válka, íránský jaderný program a kauza Edwarda Snowdena zdánlivě nesouvisí, v pozadí všech tahá za nitky jediný muž: Putin.

Schoen je ve svém doporučení nekompromisní: „Nikdy není pozdě postavit se vlastním nepřátelům. Zaujmout rozhodný přístup a říci Putinovi jednou a nahlas, že víme, že podporuje všechny tyto režimy a že se s tím již nehodláme smiřovat“.

Melik Kaylan, válečný zpravodaj a Schoenův spolupracovník v magazínu Forbes, ve svém komentáři pojímá celé téma šířeji: „Můžeme začít uvědoměním si, že jsme opět ve studené válce. Přinejmenším druhá strana se v ní nachází a my jsme se jí dosud nepostavili. Měli bychom posílit svou stranu, oživit svou společnou identitu Západu. Pojem ‚západní civilizace‘ se dnes užívá jen ironicky či akademicky a Evropa stěží probouzí naše emoce. V tomto ohledu, tak jako v mnoha jiných, nás zmátl multikulturalismus. Rusové vědí, kým jsou. Opět stojí u bran do Evropy. A tam musíme začít.“

Liberální atlanticismus

Skutečným objektem nářku zastánců realistické pozice v americké zahraničněpolitické debatě ovšem není domnělá slabost současné Obamovy administrativy a její momentální neochota pustit se do otevřené konfrontace s Ruskem, jak by si realisté přáli, nýbrž starší a hlubší tradice americké zahraniční politiky, jejíž kořeny sahají k samotnému vzniku Spojených států a která byla během jejich dvousetleté historie opakovaně potvrzována.

Spojené státy americké nevznikly v 80. letech 18. století uznáním ostatními státy, jak bylo v té době zvykem v Evropě, nýbrž jednostranným vyhlášením nezávislosti. Od samého počátku své samostatné existence se však nereprezentovaly jako klasický teritoriální stát, ale coby revoluční projekt pozemského ztělesnění ideje svobody – maják, k němuž ostatní národy vzhlížejí na své cestě za svobodou.

Zasazení legitimity Spojených států především do morální sféry bylo umožněno jedinečnými okolnostmi jejich vzniku a geografickou polohou. Stát vybudovaný idealistickými radikálními liberály „na zelené louce“, z východu a západu chráněný tisíci kilometry oceánu, na jihu sousedící s takřka neobydlenou pouští a na severu s podobně smýšlejícím, ale nepoměrně slabším spojencem, se nemusel obávat o svou existenci a řešit otázky bezpečnosti tak jako evropské státy. Přestože praktická domácí politika posuzovaná dnešními měřítky tomu neodpovídala, sebepojetí Američanů bylo vždy revolučně idealistické. Referenčním bodem národní identity Spojených států nejsou, na rozdíl od evropských národů, půda a jazyk, nýbrž ideje.

Poté, co se Američanům během sta let podařilo konsolidovat samostatný stát, se idea svobody začala měnit z defenzivního prostředku legitimizace vlastní nezávislosti v ofenzivní prostředek legitimizace šíření svého vlivu a zahraničních intervencí.

Projevem politického vzestupu Spojených států byla již deklarace Monroeovy doktríny v roce 1823. Prezident Monroe vyhlásil celý americký kontinent a západní polokouli za oblast amerického státního zájmu. V morální rovině měla Monroeova doktrína izolovat americký prostor míru a svobody od evropského prostoru despotismu a korupce. Když prezident Woodrow Wilson roku 1917 prohlásil, že princip Monroeovy doktríny musí být zobecněn, změnila se Monroeova doktrína z obranného konceptu izolace v útočný nástroj globální intervence. Slovy Henryho Kissingera: „Zatímco se Amerika obracela k Evropě zády, uvolňovala si ruce k expanzi na západní polokouli. Pod deštníkem Monroeovy doktríny mohla Amerika sledovat politiku, která se vůbec nelišila od snů kteréhokoli evropského krále. Byla to politika rozšiřování obchodu a vlivu, územní anexe.“

Nový machiavellismus

Morální ospravedlnění a nejasně vymezená sféra státní suverenity zůstaly v americké zahraniční politice přítomny do současnosti a projevují se i v přístupu Spojených států k nynějším krizím. Třebaže američtí komentátoři z řad realistů vytýkají své vládě pasivitu ve vztazích s Ruskem, zahraniční politika Spojených států již více než sto let není jeffersonovsky izolacionistická, ale wilsonovsky – idealisticky – intervencionistická. Z pohledu realistického pojetí zahraniční politiky spočívá problém wilsonovského přístupu v tom, že budování sfér vlivu a vyvažování mocenské rovnováhy nepovažuje za dostatečné důvody pro intervenci. A zdá se, že idealistické důvody nejsou ani v Sýrii, čelící radikálním islamistům, ani na Ukrajině, v níž se proevropské vlády ukázaly být stejně nedemokratické jako ty proruské, dostatečně patrné.

V tomto bodě narážíme na hranice idealistického přístupu, vymezené otázkami národní bezpečnosti, které je nucena respektovat každá vláda. Jak si ironicky a s lítostí uvědomuje i Melik Kaylan: „Putin je naším spojencem proti Al-Káidě a proti nemilosrdnému nepříteli můžeme využívat i tak nemilosrdné spojence, jako je on. Nic na tom nemění skutečnost, že s tím počítá, že on a jeho spojenci nezřídka podporují radikální islamisty, aby pak vytáhli tuto kartu. Podle nedávné zprávy britské rozvědky nechal Assad propustit stoupence Al-Káidy ze svých vězení a přidat se k vlastní opozici, aby ji tak zdiskreditoval v očích Západu. Jak zvláštně se to podobá druhé válce v Čečensku, kterou Putin nakonec vyhrál kobercovým bombardováním ‚teroristů‘ v Grozném, při němž srovnal hlavní město Čečny se zemí a zabil desítky tisíc nevinných. Západ se díval jinam. Oblast byla přece zamořena živly z Al-Káidy. Nikdo se neptal jak. Navzdory tomu, že ruští vojáci nechávali cizí bojovníky volně přecházet státní hranici.“

Teritoriální etatismus

Rusko, na rozdíl od Spojených států, představuje tradiční teritoriální stát sledující klasickou zahraniční politiku rozšiřování územního vlivu vytvářením „nárazníkových zón“, jež se po upevnění stávají součástí vlastního území, čímž vyvstává potřeba jejich ochrany dalšími nárazníkovými oblastmi. Za šířením teritoriálního politického vlivu přitom nestojí žádná propracovaná ideologie, ale pouhý pud sebezáchovy, v teoretické rovině vyjádřený Kennethem Waltzem jako bezpečnostní dilema: Přestože si stát, respektive jeho vláda, uvědomuje, že tím vzbuzuje nedůvěru svých sousedů, kvůli vlastní nedůvěře v jejich dobré úmysly je puzen posilovat svou bezpečnost zvyšováním vlastní síly. Pokud takto jednají dva či více sousedních států, jsou pravidelné války mezi nimi nevyhnutelné. Strukturální příčiny bezpečnostního dilematu vysvětlují, proč se zahraniční politika dosavadních ruských režimů nelišila: otázku bezpečnosti státu a ochrany jeho hranic musely řešit všechny bez ohledu na vládnoucí ideologii.

Spojené státy se díky své jedinečné zeměpisné pozici s klasickým bezpečnostním dilematem nikdy nepotýkaly. Evropa ho překonala, když se vydala na cestu vlastního politického sjednocení v rámci Evropské unie. Ovšem Rusko, rozkročené mezi Evropou a Asií, s identitou, která ho kulturně nepojí se Západem ani s Východem, a bez jasných geografických hranic, nese zvýšenou tíhu bezpečnostního dilematu i v době, kdy se světové politické uspořádání čím dál více deteritorializuje.

One man show

John Lewis Gaddis, americký historik zabývající se studiem studené války, ve své knize „Nyní víme: přehodnocování historie studené války“ rozlišuje tři úrovně zkoumání historie: Příčiny historických událostí lze hledat jednak v osobních charakterech jejich aktérů – kupříkladu rusko-americké vztahy po druhé světové válce byly do značné míry formovány Stalinovou povahou, zejména jeho mimořádnou podezíravostí. Historické události můžeme zadruhé vysvětlit poukazem na charakter státních režimů. Studená válka v této perspektivě vypukla, protože v Sovětském svazu vládl totalitní režim, mezi jehož základní vlastnosti patřila systematická snaha expandovat. A za třetí, příčiny historického vývoje lze hledat v samotné struktuře mezinárodního systému, respektive v anarchickém uspořádání mezinárodních vztahů. Z tohoto pohledu by ke studené válce došlo, ať již by v Sovětském svazu a Spojených státech vládly jakékoliv režimy, neboť dané země nepodléhaly žádné vyšší moci, a jejich vzájemné vztahy byly tedy anarchické.

Nejrelevantnější vysvětlení historického dění podle Gaddise získáme jeho kombinovanou analýzou na všech třech úrovních, přičemž jednotlivé úrovně mají při vysvětlování různých historických událostí rozdílnou užitečnost.

Ve světle souvislostí mezi nynějším děním v Sýrii a na Ukrajině si dovoluji tvrdit, že rovněž pro pochopení současné ruské zahraniční politiky je nejpříhodnější nahlížet ji jako odraz osobní povahy a zkušeností Vladimira Putina vládnoucího nedemokratickému režimu, který podléhá anarchické struktuře vztahů mezi světovými mocnostmi a absenci přirozených hranic vlastního státu. Formování Putinovy osobnosti v sovětském systému, kariéra elitního pěšáka ve studené válce coby posledním z ryze teritoriálních konfliktů a sledování kolapsu Sovětského svazu dávají v jím řízeném režimu vznik realisticky podezíravé, ryze teritoriální zahraniční politice.

Zdroje:

 

 

Autor: Jan Duda | pátek 14.2.2014 8:55 | karma článku: 8,83 | přečteno: 405x
  • Další články autora

Jan Duda

Terorizující islám a rouhající se Západ: Být či nebýt Charlie?

Tvrzení, že islám se nerovná terorismus, není založené na empirické zkušenosti, nýbrž na logické nutnosti. Náboženství, coby myšlenkové systémy, jež odpovídají na otázky týkající se transcendentna, nejsou ve své podstatě ani násilná ani mírumilovná, ale nabízejí nespočet výkladů. Empirická zkušenost, že mnoho teroristů v posledních patnácti letech využívá a zneužívá islám k legitimizaci svých činů, neznamená, že islám je sám o sobě pouze terorizující.

31.1.2015 v 7:40 | Karma: 19,63 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Totální islám

V průběhu letošního roku převzal Islámský stát po Al-Káidě roli hlavního veřejného nepřítele Západu, přičemž tato výměna proběhla jak v diskursu evropských a amerických médií, tak i v aktivní zahraniční politice zemí, jež se k západnímu světu hlásí. Přestože západní média a politici nahlížejí Islámský stát a Al-Káidu prakticky stejným způsobem – jako organizace hlásající a bojující zaextrémníaradikálníverzi islámu, proti kterým je třeba vést ozbrojený boj –, v podstatě, struktuře a principech fungování těchto dvou politických entit lze sledovat značné rozdíly.

14.11.2014 v 21:21 | Karma: 16,15 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Geopolitická hra o Ukrajinu: historický regres nebo čistá politika?

Soupeření Ruska s Evropskou unií o politický vliv na Ukrajině znovu pokládá otázky, jež se v 90. letech zdály být uspokojivě odpovězeny. Jedná se o návrat historické geopolitiky do mezinárodních vztahů nebo o potvrzení její pozice univerzálního principu, kterým se mezinárodní vztahy řídí?

15.12.2013 v 8:14 | Karma: 13,72 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Depolitizace politiky?

V poslední dekádě jsme svědky zdánlivé politizace politiky jako takové. Čím dál více veřejného prostoru je vyplňováno debatami, spory a rozhodováním o samotném obsahu politiky, jejím morálním rozměru a „lidskoprávní“ agendě. Nové politické strany se namísto socioekonomického vymezení prezentují jako nositelé nového obsahu samotné politiky. Je ovšem nutné si uvědomit, že politické elity pouze reflektují poptávku voličů a stávající společenské trendy.

9.11.2013 v 10:40 | Karma: 6,53 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Povolební a předsváteční glosy

Den po skončení parlamentních voleb, jež byly, tak jako všechny předchozí v historii České republiky, opakovaně označovány za „zcela zásadní pro budoucí vývoj naší země“ a den před státním svátkem, jímž si připomeneme založení státního útvaru, který již 74 let neexistuje a na zdejším území byl následně vystřídán dalšími čtyřmi zřízeními, si nemohu odpustit několik obecných poznámek k současné situaci, jakož i dlouhodobým trendům, jež charakterizují posledních 20 let historie našeho státu.

27.10.2013 v 8:28 | Karma: 15,89 | Přečteno: 843x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1046x
Narozen 1986. Absolvent politologie na FF UK v Praze. Mezi jeho zájmy patří mezinárodní politika, cizí jazyky, cestování a turistika. Momentálně žije v Českých Budějovicích.