Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hibernovaný prezident

Projev Václava Klause u příležitosti 89. výročí vzniku československého státu ukázal, že zatímco názory většiny lidí se mění v závislosti na změnách okolního světa, ty jeho jaksi zamrzly v 80. letech.

Co prezident nevidí  

   Rigidní neměnnost Klausových postojů vede v prvé řadě k ignoraci procesů, které se v dnešním světě prokazatelně odehrávají. Jde v první řadě o procesy globalizace, jejíž existenci náš prezident popírá. Přitom důsledky globalizace a z ní vznikající vzájemné závislosti jednotlivých regionů dnešního světa jsou zcela hmatatelné a dotýkají se každého z nás. Naposledy jsme je mohli pocítit například v podobě výrazného zdražení mléčných výrobků, které bylo vyvoláno vzrůstající spotřebou mléka v Číně. Celosvětová závislost cen paliv vyráběných z ropy je dnes nezpochybnitelnou realitou. A právě neustále rostoucí propojenost dnešního světa vede k onomu „přechodu od dominance národních struktur ke strukturám nadnárodním“, který, ať chceme či nechceme, představuje „dávno předurčené evoluční pokračování dosavadního evropského vývoje“. Václav Klaus zkrátka popírá realitu dnešního světa. Důsledkem růstu propojenosti současného světa je oslabování územně národní identity jeho obyvatel, její deteritorializace, ve prospěch mnoha nadnárodních identit. Jednou z takto vznikajících „globálních“ identit může být i evropanství, které však podle Klause „alternativu k naší státnosti nepředstavuje a představovat nemůže.“ Nikdo přitom nežádá, aby bylo evropanství jakkoliv ústavně zakotveno, jde jen o to ho nepopírat jako nově vznikající identitu v dnešní společnosti.   Další skutečností, kterou Klaus zcela přehlíží, je mnohost aktérů dnešní světové politiky. Ve svém „zpřehlednění této tak důležité problematiky“ provedl výčet priorit české zahraniční politiky ve vztazích se všemi pro nás důležitými zeměmi. Není však dnešní světová scéna formována také mnoha nestátními aktéry? K terorismu, jedné z aktuálních hrozeb, se nehlásí žádný stát. Světová ekonomika, nepopiratelně utvářející naší každodenní realitu, není řízena žádným státem, nýbrž leží v rukou nadnárodních koncernů. Není třeba, aby se prezident ve svém krátkém projevu vyjádřil ke všem tématům zahraniční politiky, zmínka o vztazích českého státu s nestátními subjekty světové politiky by však neuškodila.

Historický relikt  

   Důsledné popírání reality dnešního světa vede Klause k užívání neokonzervativní rétoriky 80. let. V tomto ohledu byl sobotní projev přímo esenciální ukázkou nekonzervativních postojů. Neokonzervatismus jako spojení liberální ekonomické politiky a konzervativního lpění na národních tradicích se ukázal být účinným nástrojem západních zemí v jejich soupeření se Sovětským svazem. Aplikace politiky Ronalda Reagana či Margaret Thatcherové v dnešní situaci by však byla naprosto irelevantní. Svět se totiž za posledních 30 let značně změnil. Studená válka znamenala střet dvou stran, jež samy sebe identifikovaly do jisté míry symetrickým způsobem. Válka s terorismem a procesy globalizace však přinášejí asymetrické interakce aktérů, kteří se identifikují docela odlišnými způsoby.

Proč si kazí reputaci?

   Výše popsané souvislosti zamrzí tím více, že Václav Klaus jinak zvládá prezidentskou roli bezpochyby dobře a je důstojným reprezentantem naší země v zahraničí. Rovněž jeho zásluhy na ekonomické transformaci první poloviny 90. let jsou neoddiskutovatelné. Skutečný vliv na zahraniční politiku našeho státu v jeho rukou by však České republice uškodil.

Autor: Jan Duda | čtvrtek 27.12.2007 17:28 | karma článku: 9,45 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Jan Duda

Terorizující islám a rouhající se Západ: Být či nebýt Charlie?

Tvrzení, že islám se nerovná terorismus, není založené na empirické zkušenosti, nýbrž na logické nutnosti. Náboženství, coby myšlenkové systémy, jež odpovídají na otázky týkající se transcendentna, nejsou ve své podstatě ani násilná ani mírumilovná, ale nabízejí nespočet výkladů. Empirická zkušenost, že mnoho teroristů v posledních patnácti letech využívá a zneužívá islám k legitimizaci svých činů, neznamená, že islám je sám o sobě pouze terorizující.

31.1.2015 v 7:40 | Karma: 19,63 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Totální islám

V průběhu letošního roku převzal Islámský stát po Al-Káidě roli hlavního veřejného nepřítele Západu, přičemž tato výměna proběhla jak v diskursu evropských a amerických médií, tak i v aktivní zahraniční politice zemí, jež se k západnímu světu hlásí. Přestože západní média a politici nahlížejí Islámský stát a Al-Káidu prakticky stejným způsobem – jako organizace hlásající a bojující zaextrémníaradikálníverzi islámu, proti kterým je třeba vést ozbrojený boj –, v podstatě, struktuře a principech fungování těchto dvou politických entit lze sledovat značné rozdíly.

14.11.2014 v 21:21 | Karma: 16,15 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Stopy vedou do Kremlu

Ukrajinu a Sýrii od sebe dělí dva a půl tisíce kilometrů, a přesto má současné dění v těchto zemích mnoho společného. Ozbrojené střety, které se v nich odehrávají, a jež jsou s napětím sledovány celým světem, většina pozorovatelů považuje za občanské, domácí konflikty. Podíváme-li se ovšem na pozadí tamějších bojů, zjišťujeme, že jsou důsledkem systematické a konzistentní zahraniční politiky Ruska. Přitom se nezdá, že by ve světovém měřítku tato politika narážela na odpor.

14.2.2014 v 8:55 | Karma: 8,83 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Geopolitická hra o Ukrajinu: historický regres nebo čistá politika?

Soupeření Ruska s Evropskou unií o politický vliv na Ukrajině znovu pokládá otázky, jež se v 90. letech zdály být uspokojivě odpovězeny. Jedná se o návrat historické geopolitiky do mezinárodních vztahů nebo o potvrzení její pozice univerzálního principu, kterým se mezinárodní vztahy řídí?

15.12.2013 v 8:14 | Karma: 13,72 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Depolitizace politiky?

V poslední dekádě jsme svědky zdánlivé politizace politiky jako takové. Čím dál více veřejného prostoru je vyplňováno debatami, spory a rozhodováním o samotném obsahu politiky, jejím morálním rozměru a „lidskoprávní“ agendě. Nové politické strany se namísto socioekonomického vymezení prezentují jako nositelé nového obsahu samotné politiky. Je ovšem nutné si uvědomit, že politické elity pouze reflektují poptávku voličů a stávající společenské trendy.

9.11.2013 v 10:40 | Karma: 6,53 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1046x
Narozen 1986. Absolvent politologie na FF UK v Praze. Mezi jeho zájmy patří mezinárodní politika, cizí jazyky, cestování a turistika. Momentálně žije v Českých Budějovicích.