Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenasytné plastové bomby a předražené půjčky, vlastně banky.

V minulých dvou článcích jsme řešili poplatkovou politiku. Poslední článek byl zaměřen na spořící účty, které v podstatě spořící nejsou, pouze se tak nazývají.

autor: pixmac

V dnešním článku se zaměřím na dva nejvíce vydělávající produkty pro banky, na nenasytné kreditní karty a spotřebitelské půjčky. Oba tyto produkty jsou velmi drahou záležitostí pro nás smrtelníky a jen málo kdo si dokáže spočítat, kolik vlastně bance nechá na úrocích. Pokud nechcete, aby Vám stoupl tlak nebo nechcete jen tak kroutit hlavou, tak raději přeskočte tyto řádky. Proč? No je to snadné, v tuzemsku máme výrazně vyšší úroky na spotřebitelských a kreditních kartách, než v sousedních zemích, přestože inflace se pohybuje v ostatních evropských zemích stejně jako u nás kolem 2-3%. Tak například Němci, Francouzi a další země zaplatí každoročně úrok „jen“ 7% na spotřebitelském úvěru. Byl proveden i průzkum, ze kterého vyplynulo, že v Česku platíme jedny z největších poplatků za „spotřebáky“ v Evropě. Je to stejné jako s bankovními poplatky. Pokud jste četli mé předešlé články zaměřené na bankovní poplatky a úroky v bankách, tak Vás tato informace nezaskočí, protože naše drahé banky a akcionáři by si řezali větev sami pod sebou a taky proč, když nás mohou „natáhnout“ ještě víc. Ovšem pozor, na českém trhu působí již nějaký ten pátek mladé, internetové banky, které nabízejí i tyto neřesti bez poplatků za vedení úvěru, bez poplatků za schválení apod. Proto pokud uvažujete o spotřebitelském úvěru, který Vás má „vysvobodit“ ze závažné situace, tak doporučuji navštívit právě tyto banky. Jedná se totiž o společnosti, které nejsou podle mého názoru tak nenažrané jako velké monopoly, kterým musí někdo zaplatit obrovské budovy přímo na náměstí.

Dnešní situace je podle mého názoru zoufalá, vycházím z vlastní zkušenosti a ze zkušenosti lidí, se kterými se potkávám. Denně nás reklamy doslova masírují nabídkami na půjčky. Jsou nám vnucovány půjčky na dovolenou, na auto, na telefon, na televizi, na dárky k Vánocům, na sportovní vybavení apod. Jsem zastáncem toho, že pokud mě auto živí a přináší peníze, tzn. jsem například řemeslník, který potřebuje dodávku, aby mohl jezdit za zákazníky, tak spotřebitelský úvěr je takové nutné zlo a je to určitá investice do mého podnikání. Ale půjčovat si na dovolenou, na dárky k Vánocům, na nový telefon? To mi přijde nezodpovědné, tento způsob života nazývám spotřebním. Nemám na to, tak si na to jednoduše půjčím, už se nedívám kolik přeplatím, ale mám to a mohu se ukazovat, „že na to mám“. Pak se dostávám do krysího závodu a peníze nepracují pro mě, ale já pracuji pro peníze.

Také se Vám stalo, že Vám při nákupu v supermarketu vlezlý prodejce začne nutit jejich kreditku? Anebo Vám domů poštou přijde v podstatě hotová nabídka na půjčku, kreditku apod. Denně společnosti využívají naší slabé vůle, jelikož ví, že jsme jen lidé a rádi utrácíme, proto se nám podbízejí. Tento hlad nenasytných žraloků ( bank ), vede k tomu, že se lidé neúměrně zadluží, splácí půjčku půjčkami, mají dvě zaměstnání a žijí ve strachu, že zítra zaklepe exekutor. Nikdy v minulosti nebylo tolik osobních bankrotů, exekucí a bohužel s tím spojených sebevražd. První rok začne nenápadně, půjčka na auto, jak říkám nemusí být brána doslova jako špatný úvěr pokud mi auto slouží k práci, ale jestli drahým autem dávám jenom najevo, jak se mám dobře, tak si kupuji něco na co nemám a časem se mi to bohužel vrátí. Další krokem je půjčka na dovolenou, pak na nový telefon a nakonec to zakončím půjčkou na dárky k Vánocům, přece své přítelkyni nekoupím jen obyčejný parfém? Nějaký tablet nebo nový dotykový telefon za 10.000 Kč lépe vypadá. A ejhle, blíží se osobní bankrot. Já sám jsem zkusil jen první variantu, kdy jsem si vzal úvěr na auto, které mi ovšem přináší zisk z podnikání,  ale abych si půjčil na ostatní věci mi přijde jako  pitomost. Bohužel to začalo už ve škole,  nikdo nás neučil o tzv. finanční gramotnosti, o tom jak fungují peníze. Já rozděluji dluhy na dobré a špatné. Dobrý dluh je takový, pokud jeho náklady jsou nižší než výnosy plynoucí z půjčených peněz a pomohou nám rozmnožit majetek. Například hypotéka je dobrý dluh, měsíční splátka je ve stejné výši jako výše nájmu , bydlím ve svém a zároveň mohu majetek postupně zvelebovat a rozšiřovat. Navíc nynější sazby hypotečních úvěrů jsou pod hranicí 3%, což z hlediska dlouhodobosti hraje do karet klientovi. Bohužel kreditní karty ani spotřebitelské úvěry dobrými dluhy nejsou. Přijetí jednoduché zásady: „nekupujeme to, na co nemáme“ nás může ochránit před pastí a žaludečními vředy při nejmenším.

Těm plastovým bombám, jak tomu občas lidé říkají ( kreditkám ), se zcela vyhněme a pojďme se na ně podívat trochu z blízka. Sami víte, že u kreditních karet máme tzv. bezúročné období, ovšem to vyžaduje velkou disciplínu. Odhaduje se, že bezúročné období nestihne využít  necelých 80% klientů. Opět není překvapením, že naše banky nás odírají mnohem více než banky zahraniční. V USA považovali za nepřiměřenou úrokovou sazbu již 13%. Na naše bolestivé úroky ve výši cca 17-28% ročně by „amíci“  jen nevěřícně zírali a určitě by si to nenechali líbit, bohužel u nás je jiná mentalita.  Průzkumy jasně dokazují, že lidé s kreditní kartou utratí mnohem více, než lidé s hotovostí v kapse. McDonalďs provedl průzkum poté, co na svých prodejnách nainstaloval terminály na platbu kartou, výsledek byl šokující! Zkuste si tipnout? Co myslíte? O kolik stoupl prodej „čizů“? O 10%? O 20%? Ani náhodou!! Po nainstalování platebního terminálu vzrostla útrata jednoho zákazníka  o necelých 40%!! WOW! A to byl průzkum, kdy ještě nebyly bezkontaktní platební karty, dnes by toto číslo přeskočilo na úplně jiné, samozřejmě vyšší. Podobných průzkumů existuje spousta a jen potvrzuje to, že vítězí pohodlnost, zaplatí se plastovou bombou a utratí se více než v hotovosti. Sám to znám, je mi líto utrácet peníze, které mám v peněžence, je přece mnohem snazší použít bezkontaktní platební kartu od běžného účtu.

Poslední dobu se objevil další velmi zajímavý produkt,  tzv. konsolidace úvěrů, kdy Vám banka sloučí všechny půjčky, kontokorenty, kreditky do jedné velké sumy a vy platíte jen jednu částku. Dává to smysl, ale jako každá banka chce vydělat. Pokud mám několik spotřebitelských úvěrů s vyšší úrokovou sazbou, například 13%,15% apod, tak se určitě vyplatí půjčky konsolidovat v jednu větší s úrokem například 9%, který nyní banky nabízejí. Přínosem pro Vás je logicky nižší splátka, nižší úrok, prodloužení doby splatnosti, tzn. opět nižší splátka a úspora na poplatcích z předešlé banky. Podotýkám, že je velmi nutné a potřebné před podpisem smlouvy vědět jaká je roční úroková sazba (například 10%), ale hlavně tzv. RPSN, volně přeloženo, jak je půjčka nákladová celkově – poplatky, skryté poplatky, vedení úvěru apod. RPSN určuje, kolik celkově přeplatíte. Na konsoladaci se podíváme v dalším článku v našem putování ve vodách financí.

 

Článek zakončím několika prostými tipy, kterými se řídím já sám:

 

1)      Na co nemám, tak to si nekoupím ( nepůjčím si na to )

2)      Žiji dle svých možností

3)      Utrácím méně, než vydělávám

4)      Peníze se dají mnohem snáze ušetřit, než-li vydělat

5)      Nepoužívám plastové lákadla ( kreditní bomby )

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | neděle 6.4.2014 11:45 | karma článku: 14,14 | přečteno: 607x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28,  aktualizováno  14.5 6:08

Nejméně 12 lidí zemřelo po pádu obřího billboardu, který se zřítil při pondělní bouři v indické...

Kandidát na ministra Ženíšek se jde představit na Hrad prezidentovi Pavlovi

14. května 2024  6:01

Prezident Petr Pavel se sejde s kandidátem TOP 09 na nového ministra pro vědu, výzkum a inovace...

Trump platbu za mlčení pornoherečce schválil, řekl jeho bývalý právník u soudu

14. května 2024  6:01

Někdejší americký prezident Donald Trump schválil platbu za mlčení, kterou předal jeho tehdejší...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik