- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ve městech občas prodávají stromky, za zhruba 150cm borovičku chtějí 400 eur a to má prý tři opelichané větve, jinak se tam už normálně dají sehnat umělé. „Za jeden dáš tak od 80 eur nahoru. Já mám ten náš čtvrtým rokem a už opadává,“ směje se Katka.
Čtyřicet dní před Vánoci se drží půst a nejí se nic z masa. Na sváteční oběd 25. 12. se podávají většinou kotlety na grilu a hranolky, různé druhy salátů, víno, a jako zákusky baklava nebo melomakarony (to je medové pečivo) a kurabiedes. Na Nový rok ráno se krájí Vasilopita, královský koláč, který je na svátečním stole nejdůležitějším pokrmem, do nějž se zapéká mince, kdo ji najde, má štěstí po celý rok. Vasilopita se nosí i na návštěvu jako dárek a pokud se krájí doma, první díl vždy připadne Kristu a druhý všem lidem, kteří jsou sami, a až další díly připadnou rodině podle věku, od nejstaršího až po nejmladšího. Ty první dva kousky se pak nabídnou první návštěvě, která přijde, někteří lidé to nosí do kostela a tam to kněz rozdává. „Mně to většinou ztvrdlo doma a dostali to psi, ať mají něco z Vánoc a zbytek drobím slepicím a zahrabávám pod olivu před kuchyní jako v Čechách vánočku,“ říká Katka. Tam kde se rozdávají dárky (není to v kraji Epirus zvykem, zvlášť v horách ne), se ráno na Nový rok rozbalují a pak se chodí po návštěvách a děti po koledě. Nic slavnostního už se nedělá.
Až 6. ledna, kdy se nosí do kostela posvětit bazalka a rozmarýn a pro svatou vodu. Požehnaná bazalka a rozmarýn pak ochraňují příbytek či lodě, na žádné řecké lodi nesmí chybět květník s bazalkou. Šestý leden je svátkem Božího světla Theophania a kněží světí kříže a házejí je do vody a mladíci pro ně skáčou do moře nebo do řeky.
Recepty od Katky na nejdůležitější vánoční cukroví:
Vasilopita (královský koláč)
600 g mouky, 550 g cukru, 6 vajec, šťáva a kůra ze 4 mandarinek, 2 kávové hrnky koňaku ( ty maličké), 200 g másla, lžičku prášku do pečiva. Cukr s máslem vyšleháme do pěny, přidáváme postupně vejce a koňak a šťávu a kůru z mandarinek, nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Do alobalu dáme minci a ponoříme do těsta. Dáme do středně vyhřáté trouby a pečeme zhruba hodinu. Po vychladnutí pocukrujeme a ozdobíme.
Melomakaronia
400 g pomerančové šťávy, 530 g oleje, 1200 g mouky, 30 g cukru moučky, 1/2 lžičky sody, 1 lžička skořice, 1/6 lžičky hřebíčku, 50 g másla, kůra z 1 pomeranče a ořechy nahrubo nakrájené asi 3 hrsti, na namočení 500 g vody, 700 g cukru, 2 kusy skořice, vše svaříme a necháme vystydnout. Na melomakarony do misky dáme vše, co je tekuté, koření dobře promícháme a přidáme mouku a 2 hrsti ořechů, smícháme, ale ne tak, aby se udělalo tuhé těsto, musí to být spíš drobivé, uděláme v dlani bochánky asi tak 4cm v průměru a dáme do trouby 180° C na 30 min. Horké je ponoříme do sirupu a necháme ponořené asi minutu. Vyndáme je a na mřížce necháme okapat. Pak je přendáme na tác, přelijeme rozpuštěným medem a posypeme ořechy. Skládají se do pyramid a med stéká na ostatní ( nakonec stojí v medu a sirupu), musí to být hodně vlhké.
Kurabiedes
5 a 1/2 hrnku mouky, 2 hrnky margarinu, 1/2 hrnku cukru, 2 žloutky, 1/2 hrnku likéru masticha (dávám koňak), 1 lžičku prášku do pečiva, 2 sáčky vanilky, trochu růžové vody, (tu nedávám, protože je drahá). Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme máslo a vejce a ostatní přísady a hněteme tak dlouho, až se dá těsto lehce zpracovat a je vláčné. Tady někdo dělá jen kopečky, někdo to vyválí a vykrajuje hvězdičky větším vykrajovátkem asi tak 5 cm a výška asi 3cm. Pečeme ve středně předehřáté troubě asi 25 ̶30 min. Pokud použijeme růžovou vodu, po vyjmutí z trouby do ní kurabiedes ponoříme. Ještě horké je posypeme moučkovým cukrem, tady dávají vrstvu asi 2 cm.
Další články autora |
Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...